Šlesers seifā • IR.lv

Šlesers seifā

74
Foto: Jānis Saliņš, F64
Aivars Ozoliņš

Saeima: tiesneša lēmumam parlamentā nav spēka

Saeima ir aizslēgta, pinkods aizmirsies. Ainārs Šlesers un citi iespējamie noziedznieki tajā var justies droši. Tāpat kā Lemberga seifā Ventspils domē (kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nevar atvērt, jo domes priekšsēdētājs aizmirsis kodu un apgalvo, ka tur iekšā nekā neesot), arī parlamentā «nekā nav», vismaz nekā tāda, ko vajadzētu noskaidrot likuma sargiem, ceturtdien nolēma valsts augstākais likumdevējs.

Saeima noraidīja KNAB un Ģenerālprokuratūras lūgumu ļaut veikt kratīšanu Par labu Latviju deputāta Šlesera dzīvesvietās. Viņa kolēģu vai varbūt jāteic— līdzdalībnieku — vairākums izmeklētāju un Šlesera kratīšanu sankcionējušā tiesneša vietā izlēma, ka tas neesot nepieciešams. Proti, ar savu balsojumu pateica, ka parlamentā tiesneša juridiskam lēmumam nav spēka. 

Un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, pēc izglītības juriste, viņus paslavēja par to, ka esot labi pamatojuši vēlētājiem savas rīcības motīvus. «Tas ir ļoti svarīgi, ka netika teikts viens, bet darīts cits,» priekšsēdētāja priecājās, ka likumdevēji neslēpdamies pateica, ka stāv pāri likumam un zina labāk, kādas operatīvās darbības ir un kādas nav jāveic izmeklētājiem, kad tās skar viņu kolēģi, pareizāk, līdzdalībnieku. Āboltiņa «joprojām uzskata», ka šīs Saeimas prestižs ir augstāks nekā iepriekšējās.

Pat viņas partijas biedrs, premjerministrs Valdis Dombrovskis, kas ļoti nelabprāt runā par jebko, kas nav ekonomikas un budžeta skaitļi, šajā reizē tomēr uzskatīja par vajadzīgu paziņot, ka Saeimas lēmums «kārtējo reizi parāda, kāda ir politiskā vide Latvijā, un to, ka oligarhu partijām ir pietiekami liela ietekme».

Āboltiņa gan balsoja par piekrišanu kratīšanas izdarīšanai. Taču kopumā KNAB un prokuratūras lūgumu atbalstīja tikai 35 tautas priekšstāvji — visi 29 klātesošie Vienotības  un 6 Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK deputāti. Pret balsoja vai, kas bija tas pats, atturējās PLL, Saskaņas centra un Zaļo un Zemnieku savienības frakcija.

KNAB trešdien sākto vērienīgo kratīšanu skartie oligarhi ļoti prognozējami dēvē tās par politiski motivētām un saistītām ar nākamnedēļ paredzētajām Valsts prezidenta vēlēšanām. Kāda īsti šīm kratīšanām saistība ar vēlēšanām, laikam vispārliecinošāk izskaidroja pats kolēģu no tām pasargātais Šlesers: «Ja man būs jānodarbojas ar paskaidrojumu sniegšanu KNAB, man neatliks laika iedziļināties abu prezidenta amata kandidātu izvēlē, līdz ar to arī mana balss var būt izšķiroša.»

Taču, ja ne kratīšanām, tad Saeimas ceturtdienas balsojumam gan būs saistība ar prezidenta ievēlēšanu. Balsojumā atklāti manifestējās tā pati «sarkanā kvadrāta» koalīcija, kura pērn aizklāti izbalsoja ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, bet jau šogad, pēc vēlēšanām, iebalsoja amatā savu tiesībsargu. Iespējams, šī pati koalīcija nākamceturtdien, balsojot atkal aizklāti, ievēlēs arī Valsts prezidentu. (Arī Āboltiņas agonizēšanai starp tiesisko un politisko, šķiet, varētu būt kāda saistība ar neskaidrību, vai prezidentu izdosies ievēlēt jau nākamnedēļ, vai tomēr būs jārīko vēl vienas vēlēšanas.) Lai arī kāds būtu vēlēšanu iznākums, Saeimas vairākums šonedēļ nodrošināja vēlētāju neapmierinātību ar rezultātu un pamatoja jau tāpat nopietnās šaubas par augstākās valsts amatpersonas ievēlēšanas godīgumu.

 

Komentāri (74)

mary75 27.05.2011. 08.21

” Lai kāds būtu vēlēšanu iznākums, Saeimas vairākums šonedēļ nodrošināja vēlētāju neapmierinātību ar rezultātu un pamatoja jau tāpat nopietnās šaubas par augstākās valsts amatpersonas ievēlēšanas godīgumu.”
—————————————————————-
Pateikts pārāk politkorekti.
Drīzāk, neviens nešaubās par valsts amatpersonu ievēlēšanas negodīgumu.
Un balsojums bija pilnībā paredzams, un salika visus punktus uz “i”.
Tā ka visas komisijas par Vilnīša atbilstību var likvidēt – Vilnītis paliks, KNAB, kā arī visas pārējās iestādes un valsts kopumā, tiks tālāk degradētas, un Zatlers, visdrīzāk, aizies.
Bet, Zatlerim ir divas iespējas – aiziet, kā Saeimas padzītam, un aiziet, skaļi aizcērtot durvis un paliekot vēsturē ar vienu labu darbu.
Zatlerim jāizsludina referendums par Saeimas atlaišanu.
Viņam ir tādas tiesības, un pat tāds pienākums, jo Saeimas vairākums parādīja, ka darbojas prettiesiski un korumpētu oligarhu interesēs.
Ar šo saeimu valsts dodas taisnā ceļā uz bezdibeni.
Nākanmajā Saeimā, visdrīzāk, būs apmēram tikpat daudz SC pārstāvju, bet, varētu nebūt PLL, mazāk ZZS, un būtu daudz vairāk VL.
Domāju, nebūtu Āboltiņa un vēl daži no V, kuri nu tiktāl sapinušies intrigās, ka gatavi melnu saukt par baltu.
Tad nu Zatlerim ir iespēja izvēlēties – vai nu riskēt aiziet, kā nopērtam sunim, vai nu izdarīt ko patiešām derīgu, un, kaut arī riskēt aiziet, ja referendums neizdosies, bet, kā vīram ar mugurkaulu un valstsvīram.

+40
-1
Atbildēt

7

    varbūt ka tā > mary75 27.05.2011. 09.05

    Balsojums Saeimā bija neuzticības balsojums Jutas Strīķes darbam.

    0
    -19
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > mary75 27.05.2011. 11.46

    >> dzeris
    +++ Bet, Zatlerim ir divas iespējas – aiziet, kā Saeimas padzītam, un aiziet, skaļi aizcērtot durvis un paliekot vēsturē ar vienu labu darbu. +++

    Hi, hi, hi … tas ir tas jenotu scenārijs, ja? Ne velti Endziņš jau kopš paša rīta purpina par Saeimas atlaišanu. Tik redz, cērtot ciet durvis, reizēm gadās, ka tajās iecērt arī savus pirkstus … :)
    Es neredzu ne mazākās jēgas Zatleram turpināt kalpot par jenotu marioneti. Vēl jo vairāk, ka tieši viņu rīcība ir galvenais iemesls, kāpēc viņa izredzes bija tik nedrošas un vēl – tieši pateicoties jenotu stulbumam un viņu ķēdes suņa – Knab cūcībām – viņa kā Prezidenta izredzes tikt pārvēlētam tiek šodien un šobrīd noraktas galīgi un neatgriezeniski.

    Šodien, pēc Knab akcijām – vairs NEVIENAM deputātam nav jāskaidrojas, kāpēc viņš ir mainījis domas un nevēlas atbalstīt jenotības bīdītu marioneti šim amatam. Jo katram ir skaidrs, ka bezpreģels šajā valstī pārsniedz jebkādus rāmjus un, ka situācija ar Knab ir beidzot jāatrisina reizi par visām reizēm. Tā ka, ja pirmdien Zatleram bija potenciāli 43-48 balsis, tad šodien – ka tik ne mazāk par 33 … Un viss, pateicoties jenotu kretīnismam.

    0
    -16
    Atbildēt

    0

    Wabrix > mary75 27.05.2011. 09.57

    Uzskatu, ka “uzbrauciens” Āboltiņai šoreiz ir nevietā. Viņa pateica, ka katrs deputāts skaidri parādīja savu nostāju, un vēlētājiem tagad ir iespēja to pašiem vērtēt un, galvenais, atcerēties līdz nākošām vēlēšanām!! Saeimas tribīne nav “Ir” pļāpātava, tur jāizvēlas citi izteiksmes līdzekļi :), žēl, ka pat raksta autors to nav gribējis saprast.

    +3
    -16
    Atbildēt

    0

    Wabrix > mary75 27.05.2011. 15.25

    Dažam ļoti patīk visu vienkāršot, laikam, lai vieglāk uzcept atbildi :). Es nesaskatu, ka Āboltiņa sāka attaisnot no tribīnes skanējušos viedokļus.
    1. Par pļāpātuvēm es saucu visas interneta viedokļu apmaiņas vietas, arī Ir pļāpātuvi, šeit nav nekāda sakara ar Grizlovu un parlamentu.
    2. Man liekas, ka dzīvē bez baltās un melnās ir arī citas krāsas :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    peerku > mary75 28.05.2011. 10.16

    To dzeris49
    Labāk nepateikt: Tad nu Zatlerim ir iespēja izvēlēties – vai nu riskēt aiziet, kā nopērtam sunim, vai nu izdarīt ko patiešām derīgu, un, kaut arī riskēt aiziet, ja referendums neizdosies, bet, kā vīram ar mugurkaulu un valstsvīram.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 27.05.2011. 10.47

    Pilnībā piekrītu – parādīja savu nostāju.
    tikai, kas tā bija par nostāju?
    Neļaut korupcijas apkarotājiem darīt savu darbu?
    Nostāties pret tiesas lēmumu?
    Un Āboltiņa, tā vietā, lai šādu attieksmi nosodītu, pēkšņi sāk to attaisnot?
    kur te vispār kāds veselais saprāts?

    Nu un tas tavs “saeimas tribīne nav pļāpātava” ir klasika.
    Tā teica krievu domes spīkeris Grizlovs – “parlament ņe mesto dļa diskussij” ( parlaments nav vieta diskusijām).
    Kas tad ir parlaments?

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 27.05.2011. 09.14

    Ja nesi lietas kursā, atlaušos atgādināt – kratīšanu sankcionē tiesa, un tiesa to nesankcionētu bez nopietna pamata, īpaši jau nu Šleserim, tā ka ar neuztcību Striķei tam visai mazs sakars.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 27.05.2011. 08.56

Turpinās šis valsts pamatu graušana – plaisa starp varu un sabiedrību ar šo balsojumu tika vēl vairāk paplašināta. Šauri partejiskas intereses dominē par tiesiskajām. Bija jau cerība pērnruden, ka “oligarhu” smacējošais tvēriens būs samazinājie, bet tomēr redzam, ka nē – viss turpinās. Kaut arī Šķēles un Šlesera ietekme ir mazīnājusies, Lemberga ir attiecīgā proporciijā pieaugusi. Bet kā redzam – viņi visi tur ir vienām noziedzīgām saitēm sieti, tāpēc gluži loģiski vien otru piesedz. Arī SC pilda Kremlī saņemto uzdevumu – aktīvi piedalās šīs valsts vājināšanā.

+21
0
Atbildēt

0

mary75 27.05.2011. 08.44

Tikko izlasīju, ka Endziņš arī uzskata, ka pēc vakardienas balsojuma nopietni jārunā ar politiskiem spēkiem un, iespējams, Saeima jāastlaiž.
Neredzu gan nekādu jēgu runāt, jāatlaiž, un cauri.
Nu, Zatler?
Bet, par to seifu man nav skaidrs – tā arī neaataisīja to Lemberga seifu?
Nu tad tas kārtējais absurds, ja nedod atslēgas vai nesaka kodu tad kas, citas metodes nav?
Vai mums likumdošana tādos gadījumos aizliedz ko darīt?
Pat nebrīnītos, ja tā būtu, šai valstī vairs nekas pārsteigt nespēj.

+18
-1
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > mary75 27.05.2011. 09.01

    to dzeris49
    Ko tu te ņemies? Kritīs Lembergs, Šķēle un Šļesers, arī tavējiem, neostaļinistu ekstrēmistiem, kononova noziegumu mantiniekiem, SC, kirdik.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu