Skolotāji nikni par ieteikumu pārcelties uz ārzemēm • IR.lv

Skolotāji nikni par ieteikumu pārcelties uz ārzemēm

74
Rūta Kalmuka, F64

LIZDA apšauba LB vadītāja Rimšēviča kompetenci un izpratni par procesiem sabiedrībā

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nosoda Latvijas Bankas prezidenta un valdības konsultanta ekonomikā Ilmāra Rimšēviča publiski pausto ieteikumu Latvijas skolotājiem meklēt labāk apmaksātu darbu ārzemēs, viedokli noskaidrojusi aģentūra BNS.

Arodbiedrībai, žurnālā "Ir" izlasot šādu Rimšēviča izteikumu , radies jautājums par šī valdības konsultanta profesionalitāti un Ministru kabinetam sniegto konsultāciju kvalitāti.

"Ja valdības konsultants var atļauties šādus publiskus izteikumus, būtu jāanalizē, vai bankas vadītājam ir zināma izglītības patiesā ekonomiskā situācija, uz kādiem faktiem balstoties tiek sniegti priekšlikumi valsts attīstības veicināšanai un tiek publiski pausti ieteikumi sabiedrībai," norāda LIZDA.

Rimšēvičs sarunā ar žurnālu "Ir" uz jautājumu, vai atalgojumu Latvijas Bankā nevajadzētu iekļaut vienotajā atalgojuma sistēmā un vai viņam izmaksātais prāvais atalgojums ir adekvāts, kļuva neapmierināts. Vēlāk, uzklausījis stāstu par kādu bērnunama skolotāju ar divām augstākajām izglītībām, kura saņem 200 latu algu, viņš veltījis šīs skolotājas izglītībai nievājošas replikas un ieteicis viņai aizbraukt pamācīties uz ārzemēm un atrast labāku darbu.

Jāpiemin, ka lai arī valdība līdz šim atturējusies no Latvijas Bankas (LB) un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iekļaušanas vienotajā atalgojuma sistēmā, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija ceturtdien tomēr konceptuāli to atbalstīja. Tālāk to skatīs Juridiskā komisija, kas noteikta par atbildīgo. Rimšēvičs to kritizējis, norādot, ka banku pametīs labākie darbinieki, kas pāries uz komercbanku sektoru, kur būs lielāka alga.

Komentāri (74)

mjantons 03.12.2010. 11.54

Teicams piemērs par diskusiju kultūru un politiķu vai birokrātu spēju saglabāt veselīgas spriešanas spējas pēc žurnālista vai kāda cita sarunas dalībnieku “neērta” jautājuma. Uzbrukt ar apvainojumiem kādam citam un nekonkrētai personībai nav liela māka. Bet kā būtu, ja Rimševicam ieteiktu doties pameklēt darbu ārzemēs? Jo kāds cits varbūt uzņemsies patriotisko uzdevumu veikt kavalitatīvu bankas vadību arī par solidāru algu uz pārejas laiku. Arogance nobeidz publiskas personas un pazemina intelektu. LB galvenais uzdevums ir labi stāvēt, ko arī, protams, ir jāprot.

+16
-2
Atbildēt

7

    piziks > mjantons 03.12.2010. 12.37

    Tev jau teica: sausais atlikum Ls 50 miljoni budžetā. Veļ 7 Rimševici un tādi ieskaitījumi =/IR — nekādas konsolidācijas. Ja nav vairāk par vienu ražīgu/rentablu valsts naudas grozītavu, tad jāgroza vēl kaut kas, lai pelnītu. Kad Godmanim ļāva Parex-u pārņemt, vai Rimševics tika pie visu to papīru lasīšanas, lai grīstē nesalaistu? Parex aizgāja zem astes ar visu budžetnaudu dēļ viltīgas pārņemšanas, kur LB bija nolikts tā, lai izskatītos, ka bijuši klāt — otvodjaščij maņovr/viltus manevri, māņu kustības. Tagad Rimševics brīdina par strukturālo reformu un ekonomikas sakārtošanas vajadzību, — vai viņu kāds klausās? Dzird un saprot? Dara? Ar vienu špicku Latvijas ānusu aizbāzt nevar.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    austrisv > mjantons 04.12.2010. 11.47

    “Jo kāds cits varbūt uzņemsies patriotisko uzdevumu veikt kavalitatīvu bankas vadību arī par solidāru algu uz pārejas laiku. ”

    Juri Ozoliņ, !
    Par to, ka kāds var uzņemties LB vadību, nav šaubu, jo gribētāju būtu daudz!!!
    Paldies, tieši Rimševicam, ka viņš izturēja Šķēles spiedienu pagājušo rudeni, kad sarainis gribēja, lai Ls tiktu devalvēts!!!! Kur tagad ir visi tie PLL paputējušie kapitālisti? protams, ka bankrotētāju un lielāko parādsaistību sarakstos! Viņi , protams, ka gribētu iebīdīt LB vadībā kādu savējo ar vidusskolas izglītību, kurš pakalpīgi devalvētu Ls!
    Jautājums tikai kāds, kam ir izdevīgi nomainīt Rimševicu tagad! sen jau redzējām kā uz viņu ēdās PLL veči, lai tikai uzbruktu LB! Domāju, ka stabila LB ir mūsu valsts neatkarības stūrakmens, un šaubos, vai tā LIZDA ir spējīga sakarīgi domāt par visas valsts interesēm, nevis savu skolotāju milzu armijas aizstāvēšanai, jo no tā ir atkarīga, cik lielu algu saņems paši LIZDieši un tikai! Viņiem interesē ne valsts kabata, bet tikai pašiem sava!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > mjantons 03.12.2010. 12.06

    Juri, Tev daudz taisnības, bet padauzīt medijā ar populistisku skandāliņu LB virsaiti, no kura varēja izdabūt daudz vairāk sabiedriski interesantas informācijas, nav diez cik profesionāli. Rimševics medijiem ļaujas reti, un IR komandas vārdam uzticējās, no — Rimševica varēja un vajadzēja paņemt publiskām pārdomām vairāk.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandra Lāce > mjantons 03.12.2010. 17.40

    Ar to jau Rimšēvics arī draud – ka visi LB superexperti pāries uz komerstruktūrām vai aizbrauks uz ārzemēm. Nez, kāda kapacitāte ir tām komercstruktūrām un ārzemēm, tur visu laiku ir vakances no LV aizbēgušajiem, vai?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Marija > mjantons 03.12.2010. 12.21

    >OptiskaisT
    Atceros ne pārāk senu Krustpunktu pārraidi ar Rimševicu, kur tika uzdots jautājums, ko LB ir izdarījusi, lai novērstu straujo kritienu lejā no uzpūstās ekonomikas augstumiem. Rimševics mierīgi un netraucēti klāstīja, ko LB ieteikusi, kā brīdinājusi, ko komentējusi, īsi sakot – mēs visu izdarījām – a viņi – tie, kuri valdībā – tie gan pie vainas, tos arī jākritizē.
    Šķiet, ka tā bija IR žurnāliste, kura pajautāja – bet kāda tad ir jēga (t.i. sausais atlikums)no valsts bankas un tās vadības?
    Rimševica atbilde bija – jā, tas ir labs jautājums…

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > mjantons 03.12.2010. 12.21

    Taisnība jau tev ir, Optiskais Tēmekli, bet cilvēkam, kas bijis mediju treniņos un kurš savu ekspertīzi vērtē uz 120k Ls gadā, tomēr vajadzētu atturēties no komentāriem, kas ir ne tikai personīgi aizvainojoši skolotājiem, bet arī diezgan greizi no valsts attīstības viedokļa raugoties.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    mjantons > mjantons 03.12.2010. 12.17

    Rimševics ir bezcerīgi taujāts biežāk kā pieklātos. Liekas ka no citas planētas. Nav ko doties runāt, ja no kaut kā bail.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

mary75 03.12.2010. 11.20

Rimševics jau tikai atklāti pateica to, ko pārējie pie varas esošie dara klusēdami.
Visa valsts politika jau kopš neatkarības sākuma skaidri parāda, ka šinī valstī galvenais un svarīgākais cilvēks ir ierēdnis, baņķieris, bagāts un varai pietuvināts biznesmenis, korumpēts pašvaldības darbonis, politiķis.
šīs te kategorijas tiek sargātas un auklētas, gan no likumdevēju, gan izpildvaras, gan tiesu varas puses.
Ārsti, skolotāji, bērnudārzu audzinātāji – šie te šai valstij nebūt nav tik nepieciešami, tāpat, kā medicīna un kvalitatīva izglītība vispār, to visu finansē pēc atlikuma principa, nevienu nesatrauc, ka kvalificēti ārsti un daudzu citu profesiju izglītoti un gudri cilvēki pamet Latviju, jo šeit tie valsts darbā nav pieprasīti, visas vietas rezervētas partiju funkcionāriem un pārējiem “savējiem”.
Kā negatīvā selekcija notika 50 gadus, tā tā turpinās vēl tagad.

+16
-6
Atbildēt

4

    piziks > mary75 03.12.2010. 12.22

    Ui-iii, kāda jēga runāt par strukturālajām pārmaiņām, ja augšas no tām baidās, ja MK no tām izvairās glumāk par jebkuru zuti! Pat nabadziņš Džudiče, iežagojās pagājšnedēļ te EK/aizdevēju uzdevumā, a ko mūsējie šonedēļ — Vaņka slušajet da jest!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 04.12.2010. 11.13

    Bet, pagājušo gadu skolotājiem piedāvāja variantu: vai nu viņu skaitu samazināt, vai arī samazināt algas! skolotāji izvēlējās samazināt algas, ne skaitu! tad ko darīt valdībai un Iz.M, ja skolotāju skaits ir vislielākais uz izglītojamo bērnu skaitu??? Vai to nevarēja prognozēt jau daudzus gadus agrāk un kaut ko darīt!? bet nē: nu , kad ūdens smeļas mutē, tad visi vaino valdību, ka tā neko nedara, bet ko, lai valdība dara, ja jādzēš krīzes ugunsgrēks, bet skolotāji negrib saprast, ka nevar tam milzu skaitam nodokļu maksātāji nodrošināt trekno gadu algas, pie tam par slodzi 21 st nedēļā! bet uz pilnu slodzi skolotāji nav gatavi pāriet, jo pieraduši dzīvot uz urrā!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    harijs_m > mary75 03.12.2010. 15.21

    Par valsti. Rišeljē teica, ka valsts VIENĪGAIS uzdevums ir nodrošināt nācijas izdzīvošanu un attīstību. Kā šādā kontekstā izskatās Latvija?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Rolands__ > mary75 03.12.2010. 11.37

    Valstij kā juridiskam veidojam ārsti, skolotāji un audzinātāji patiešām nav vajadzīgi. Viņi ir vajadzīgi sabiedrībai. Arī valsts ir vajadzīga sabiedrībai. Valsts ir veidojums sabiedrības interešu nodrošināšanai (teritorija, drošīma, miers, veselība, utml.)

    Jautājums, kas tas par sabiedrības modeli, kurā šie tik ļoti vajadzīgie cilvēki, šīm tik ļoti vajadzīgajām vajadzībām, saņem tik mazu atalgojumu? Un kā tas sanāk, ka vieni uzskata par pieņemamu tik maz maksāt, otri – tik maz saņemt?

    Iespējas ir dažādas, minēšu dažas:
    1) informācija ir nepatiesa (t.i., pasniegts ekstrapolēts piemērs un patiesībā algas ir pietiekamas, vai ļaunākajā gadījumā fakti ir sagrozīti)
    2) tāda ir tirgus situācija (t.i., grozies kā gribi, pieprasījuma/piedāvājuma līkne saduras tajā punktā, pie atzīmes 200 Ls)
    3) kāds pārlieku upurējas un dara to brīvprātīgi (protesti taču nav redzami, skolotāji, ārsti dodas uz darbu – tātad, vai nu viss ir kārtībā, vai arī ar visu samierinās).

    Kāds būtu risinājums? Risinājums būtu apsēsties mazliet un padomāt. Visiem kopā. Bet, problēma ir tāda, ka ar šo vienkāršo lietu – visiem kopā apsēsties un padomāt, kā lietas vērst par labu, Latvijā ļoti neveicas. Vieglāk ir pa vienam aizbraukt vai pa vienam taisīt rebes.

    Tātad, pamatproblēma varētu būt sabiedrības modelis, ar kuru pirmkārt būtu jāsāk, ja runājam par strukturālām izmaiņām.

    :)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Rinalds Krûklis 03.12.2010. 11.34

Man joprojām gaišā atmiņā, kā cienītais banku eksperts krīzes pašā sākumā iegādājās sev jaunu darba Audi A8 (par valsts līdzekļie, protams) un pamatoja to ar nepieciešamību sildīt valsts ekonomiku.

+7
-2
Atbildēt

4

    atispraulins > Rinalds Krûklis 03.12.2010. 23.19

    Vai gadījumā šis sildītājs nebija tas pats, kas ar putām uz lūpām atbildēja Ošlejam, ka vajag savilkt jostas, nevis sildīt?

    Pareizi jau Rimševics saka par konkurenci ar privātajiem, citādi sanāk tā kā ir tagad – valsts maizē dzīvo tie, kas nekur citur netiek (ar izņēmumiem, protams). Bet naudiņas ta nav, kaut sit dirsiņ pie zems. Lai varētu maksāt sabiedriskajam sektoram normālas algas, valstij vajag arī kko ražot, ne tikai pārlikt kapeikas no vienas kabatas otrā un iekasēt no sevis procentus. Un te sava loma arī ir skolotājiem un izglītības sistēmai kopumā, kas, manuprāt, pašlaik neiztur nekādu kritiku.

    PS. Varēja gan viņam pietikt prāta atstāt savus komentārus pie sevis. Tā vietā būtu labāk pakomentējis traģisko stāvokli mūsu izglītības sistēmā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > Rinalds Krûklis 03.12.2010. 11.41

    Sildīja jau to ekonomiku… :) Sildīs arī ar nodokļiem par dzīvokli Jūrmalā, — ja spēs samaksāt. Un gadiem ilgi sildīs, ja spēs…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > Rinalds Krûklis 03.12.2010. 12.13

    Heh, nāk prātā tēli no filmas “Baltais kaķis, melnais kaķis” :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Rinalds Krûklis 03.12.2010. 12.03

    Nu-u, ir jau krutāki džeki par banku ekspertu! Veselības aizsardzības/labklājības sistēmā ir kaut kāds kantoris, kur viens bīdītājs brauc pa Rīgu ar Audi Q7 parketnieku, kam asfaltbraucamās riepas un neatliekamajai medicīnai rakstrīgais trafaretkrāsojums! Derētu sameklēt, kas viņu tā apbruņojis, — tokš ne jau alga un kancelejas izdevumi? Kur Strīķe, kur Sudraba, Delna, Providus Kažoka u.c. miesiskās rūpes par valsti un budžeta tēriņiem?! Es neapsūdzu, — varbūt viss kārtībā, bet — vai nedrētu pārbaudīt, pārliecināties?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu