Spolītis: deputāti kvotu naudu netērē degvīnam un ielasmeitām, bet dod sabiedrībai • IR.lv

Spolītis: deputāti kvotu naudu netērē degvīnam un ielasmeitām, bet dod sabiedrībai

11
Foto: saeima.lv
Evita Puriņa

Balso un komentē: Vai kvotu sistēma ir jāturpina?

Apgalvojums, ka ”deputātu kvotām ilgus gadus tērēta Latvijas nodokļu maksātāju nauda”, ir nekorekts un parlamenta darbu aizskarošs, jo finansējums izmantots sabiedrības vajadzību apmierināšanai. Tā debatēs par tā saukto kvotu sistēmu, kas ļauj Saeimas deputātiem ik gadu pēc saviem ieskatiem sadalīt noteiktu naudas summu, “Delnas” pārstāvei Lienei Gāterei atbild deputāts Veiko Spolītis.

Viņš sistēmu pamato ar nepieciešamību uzskatāmi pierādīt vēlētājiem padarīto, lai arī atzīst, ka tā ir vēlētāju piekukuļošana.

Gātere raksta, ka kvotu sistēma ”ļauj brīvi sponsorēt šauru savējo cilvēku loku”, ir nevienlīdzīga un neobjektīva. Tā kropļo kopējo valsts pieeju, jo atbalstītās aktivitātes neizriet no valsts politikas plānošanas dokumentos noteiktājām prioritātēm. ”Turklāt, vai Latvijas šī brīža ekonomiskā situācija pieļauj šādus tēriņus?” viņa jautā un norāda, ka deputātiem ir plašas iespējas arī citādi sarunāties ar sabiedrību, ja vien paši to vēlas.

Kā ziņots, nākamā gada budžetā rezervēti 2,8 miljoni eiro, kurus deputāti varēs sadalīt pēc personiskajiem ieskatiem. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka kvotas ir regulārs finansējuma avots partijām pietuvinātām biedrībām. Ar to palīdzību dažādu projektu finansēšanai naudu iegūst partijas biedru vai pat pašu deputātu iepriekš vadītas pašvaldības. Parasti deputāti savu kvotu novirza sava vēlēšanu apgabala pašvaldībām vai organizācijām, tā nodrošinot lielāku atbalstu vēlēšanās.

Kā uzskatāt jūs? Vai šāda kārtība ir jāsaglabā vai jāpārtrauc? Balsojiet un komentējiet ir.lv sadaļā ”Debates“.

Komentāri (11)

Absints 14.09.2016. 16.42

Kvotas, faktiski, ir deputātu mazspējas atzīšana. Tā vietā, lai darītu to darbu, kurā tauta ir viņus ievēlējusi- pieņemtu likumus un nodrošinātu to ievērošanu, deputāti nodarbojas ar voluntārismu, ko var saukt arī par kukuļdošanu, lai iegūtu “savējos”. Nevis darīt savu darbu tā, lai finansējums vajadzīgajām organizācijām būtu, bet griezt kreisās rebes, lai nopirktu vēlētājus. Vienmēr patiesību ir vieglāk saprast, ja mainām mērogus- tātad, kā būtu, ja visus Latvijas ieņemumus sadalītu uz deputātu galviņām, un tie tālāk šo summu vienpersoniski sadalītu. Nez vai vispārējas lietas tad tiktu finansētas. Katarā ziņā, nu, nekas labs jau nebūtu. A, ja drusciņ, vai kas mainās? Mainās nelaimes apmēri, bet ne būtība. Tāpēc šī sistēma ir absolūtā pretrunā ar demokrātijas nostādnēm, ir korupciju atbalstoša, un kā tāda likvidējama.

Ja “labās” biedrības no tā barojās, tad tām, protams, būtu nauda jāsaņem no budžeta- bet legāli. Un, ja ir “labās”, tad ir “sliktās”, jo katrs deputāts jau var tērēt kvotas kā ienāk prātā. Un ja tā, tad vai nav pat labāk, ja kreisais finansējums vispār nav nevienam?

Es gan neticu, ka deputātiem pietiks politiskās drosmes no tā atteikties- jo Mārtiņam un Pēterim jau apsolīts, un viņi, lūk, ir “labie”, ko valsts, diemžēl nefinansē…

Man protams, tas ir vēl viens piliens tai traukā, kas karājas uz vadža- tā vietā, lai valstiski pārvaldītu valsti, deputāti tēlo “labos krusttēvus” un atalgo savus bandiniekus.

Vēl viens piliens tai pārliecībai, ka Latvija sevi vairs pārvaldīt nespēj…

Saeima izskatās pēc mafijas, kas reketē naudu, un to dala saviem bandiniekem.

+11
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 14.09.2016. 15.46

vai tad sabiedriibai jaadod pirms veeleešanaam lai šos sliimestus atcereetos? kaa komunisti saarkanie zaļzemnieki pirms veeleešanaam soliija ieviest Eiropas zociaalo hartu, vienkaarši riebjas , brigmans tagad teelo beigtu teļu , kad nuzdeva jautaajumu par šo hartu kuru pirms veeleešanaam tieši šie meerkaķi soliija , a kas tai hartaa tik briesmiigi atbaidošs , ka tagad no taas muuk kaa vells no krusta? izraadaas ka hartaa ir punkts par pienaaciigu atalgojumu straadaajošajiem , veel daži kuri komunistu varzai nav pieņemami , barča arii saviebaas itkaa buutu zirgaabolaa iekodusi , kad žurnaalists uzdeva jautaajumu , kaadeeļ harta netiek ieviesta, ar muusu politiķu paliidziibu valsts ikgadu tiek apzagta par simtiem miljonu eiro , un tad briinaas ka budžets sū*īgi pildaas, patreiz kungi dziivo kaa nieres pa taukiem , bet 2020. gadaa straujiem soļiem gaaziisimies bedree , bet šiem jau pie dī*sas , kontos naudas kaa juuras sū*i, kas taa par hartu , te var iepaziities

https://lv.wikipedia.org/wiki/Eiropas_Soci%C4%81l%C4%81_harta

+7
-2
Atbildēt

0

mūsu alus 14.09.2016. 21.24

Ielasmeitas un degvīns arī ir “sabiedrības vajadzības”, savādāk nebūtu piedāvājuma :)

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu