Merkele brīdina: Migrantu jautājums apdraud Šengenas vienošanos • IR.lv

Merkele brīdina: Migrantu jautājums apdraud Šengenas vienošanos

13
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

No Budapeštas dzelzceļa stacijas migrantus palaiž uz Vāciju un Austriju

Jautājums par migrantu izvietošanu Eiropas valstīs, ja tas paliks neatrisināts, var apdraudēt Šengenas vienošanās turpmāku pastāvēšanu. Par to paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele, vēsta BBC.

„Ja mums neizdosies vienoties par taisnīgu bēgļu sadalījumu, tad, protams, jautājums par Šengenas vienošanos daudziem atkal kļūs par daļu no dienas kārtības,” teica Merkele preses konferencē Berlīnē.

Merkele paziņoja, ka 24.septembrī Vācija nāks klajā ar kompleksu pasākumu plānu, lai risinātu situāciju ar migrantiem. Sagaidāms, ka šogad patvēruma meklētāju skaits Vācijā sasniegs 800 tūkstošus cilvēku, kas ir četrreiz vairāk nekā pērn, ziņo „Radio Svoboda”.

Vācijas kanclere arī kritizēja dažas valstis, ieskaitot Slovākiju, kas atsakās pieņemt migrantus no musulmaņu zemēm. „Ja mēs sāksim runāt, ka nevēlamies musulmaņus, tas nebūs labi,” teica Merkele.

Merkele aicinājusi Vācijas iedzīvotājus izrādīt līdzjūtību un cilvēcību pret bēgļiem, no kuriem daudzi savā zemē tikuši vajāti vai bijuši spiesti pamest mājas karadarbības dēļ. Pārcietuši ceļa grūtības, šie cilvēki ir pelnījuši patvērumu Vācijā.

Vienlaikus Vācijas kanclere stingri nosodīja tās akcijas, kas vērstas pret migrantiem. Viņa piedraudēja ar nopietnām sekām ksenofobisko izlēcienu organizētājiem. „Mēs ar visu tiesiskas valsts spēku vērsīsimies pret tiem, kuri ir rupji un uzbrūk citiem cilvēkiem, kuri aizdedzina miņu mītnes un vēlas vērst spēku pret migrantiem,” teica Merkele.

Migrantu pūli Budapeštas dzelzceļa stacijā ierobežo Ungārijas policisti. Foto: AFP/LETA

Tikmēr simtiem migrantu, kas atradās Ungārijas teritorijā, pirmdienas vēlā vakarā un naktī uz 1.septembri ieradās Bavārijā un Austrijā, ziņo Dw.de. Tas notika pēc tam, kad policija Budapeštas dzelzceļa stacijā negaidīti pārstāja likt šķēršļus bēgļiem, lai tie sakāptu vilcienos, kas devās uz Rietumvalstīm.

Pirmajā vilcienā, ko Vācijas policija apturēja Rozenhaimā, atradās aptuveni 400 migrantu. 190 no viņiem tika nosūtīti reģistrēties, pārējie turpināja ceļu uz Minheni, kur viņus reģistrēja tieši dzelzceļa stacijā.

Kā aplēsusi Minhenes policija, 1.septembrī tur varētu ierasties aptuveni 500 – 600 migrantu. Vietējās policijas pārstāvis teica, ka cilvēku noskaņojums Minhenes dzelzceļa stacijā ir „no mierīga līdz eiforiskam”. Vietējie iedzīvotāji uz staciju migrantiem nes ūdeni un pārtikas produktus. Savukārt migranti atbildot sauc: „Paldies, Vācija!” vai „Mēs tevi mīlam, Vācija!”.

Pēc organizācijas „Migration Aid” datiem, Budapeštas dzelzceļa stacijā patlaban atrodas ap 2000 migrantu.

Pirmdien Austrijas varas iestādes pēc pagājušās nedēļas traģēdijas, atrodot ceļa malā pamestu kravas auto ar vairāk nekā 70 migrantu līķiem, pieņēma lēmumu pārbaudīt visus kravas auto, kas ierodas valstī pa ceļiem no Budapeštas uz Vīni. Tā dēļ uz ceļiem izveidojās pat 20 km garas automašīnu rindas.

 

Komentāri (13)

Austras koks 01.09.2015. 10.00

Merkele: „Ja mums neizdosies vienoties par taisnīgu bēgļu sadalījumu, tad, protams, jautājums par Šengenas vienošanos daudziem atkal kļūs par daļu no dienas kārtības,”

_________________

Un jau atkal runā par kaut kādu taisnīgu sadalījumu? Kas tas vispār ir – taisnīgs sadalījums? Ir jārunā par taisnīgu RISINĀJUMU, un tāds būtu – likvidēt bēgļu plūsmu uz Eiropu, nelaižot tos iekšā vispār, izveidojot izvērtēšanas centrus Turcijā, Ēģiptē, Lībijā utt., un tur izskatot jautājumus par ielaišanu. Un ielaist tikai tos, kuri tiešām ir politiskie bēgļi ar lielu dzīvības apdraudējumu. Pārējie var palikt Sīrijas utt. kaimiņvalstīs. Nepieciešamības gadījumā tām valstīm var sniegt finansiālu palīdzību.

_________________

Merkele: „Ja mēs sāksim runāt, ka nevēlamies musulmaņus, tas nebūs labi,”

____________________

Ko nozīmē – “tas nebūs labi”? Atkal kaut kāds politkorektums? Bet tas ir fakts, ka svešu, absolūti savādāku kultūru pārstāvju, ar pavisam atšķirīgu mentalitāti un domāšanu, integrēšana ir problemātiska, katrā ziņā – daudz sarežģītāka, nekā līdzīgi domājošo integrācija. līdz ar to, tas ir arī lielāks drauds integrējošajai sabiedrībai.

Tādējādi runāt par musulmaņu neņemšanu ir vienkārši faktu apzināšanās un adekvāta risku novērtēšana, nevis kaut kāda diskriminācija.

+16
0
Atbildēt

0

veceko4 01.09.2015. 11.35

Vācija vēl joprojām nav integrējusi, un, domājams, arī nekad neintegrēs tur dzīvojošos turkus. Pašu statistikas dati par studējošo proporciju vāciešu un turku vidū neliecina par integrāciju. Varbūt ir pamats cerībām, ka no Sīrijas tiek uzņemta izglītotākā daļa?

+9
0
Atbildēt

0

aivarsk 01.09.2015. 13.12

Nu lūk, kā migrantiem tiek ziedotas Eiropas svarīgākās vērtības!

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu