VIDEO: Pasaules līderi aicina saukt pie atbildības reisa MH-17 lidmašīnas notriecējus • IR.lv

VIDEO: Pasaules līderi aicina saukt pie atbildības reisa MH-17 lidmašīnas notriecējus

18
Saulespuķes no Austrumukrainas lauka, kur nokrita reisa MH-17 lidmašīna, iedvesmoja nīderlandiešu mākslinieku Basu Meeuws izveidot piemiņas izstādi bojāgājušajiem. Foto: EPA/LETA

Aprit gads kopš pasažieru lidmašīnas notriekšanas Austrumukrainā

Arī Lielbritānija atbalstījusi Malaizijas ierosinājumu izveidot starptautisku tribunālu, lai izmeklētu pirms gada Austrumukrainā notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas katastrofu, ziņo Dw.de. Šodien aprit tieši gads, kad prokrieviskie separātisti Austrumukrainā notrieca reisa MH-17 pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Nīderlandes uz Kualalumpuru Malaizijā.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds paziņoja, ka starptautisks tribunāls ļaus taisnīgumam uzvarēt, jo 2014.gada 17.jūlijā gāja bojā 298 dažādu tautību nevainīgi cilvēki.

Hamonds uzsvēra, ka tribunāla izveidei būs nepieciešama ANO rezolūcija, kas būs „obligāta visām ANO dalībvalstīm”. Savukārt galīgais Nīderlandes izmeklētāju slēdziens par katastrofas iemesliem būs zināms šā gada beigās.

Ar šo paziņojumu Lielbritānija, kas ir ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle, pievienojās tām piecām valstīm, kas jau pieprasīja izveidot starptautisku tribunālu MH-17 katastrofas izmeklēšanā. Austrālija, Beļģija, Ukraina, Nīderlande un Malaizija 15.jūlijā ANO Drošības padomē iesniedza attiecīgu rezolūcijas projektu.

Krievijas, kurai ANO Drošības padomē ir veto tiesības, šo priekšlikumu uzskata par priekšlaicīgu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien Nīderlandes premjerministram Markam Rutem telefonsarunā skaidrojis, ka starptautiska tribunāla veidošana virs Austrumukrainas notriektās “Malaysia Airlines” lidmašīnas lietā būtu “kontrproduktīva”.

Nīderlandes ziņojuma melnrakstā atbildība par traģēdiju Austrumukrainā tiek prasīta no prokrieviskajiem separātistiem un norāda, ka viņi izmantojuši Krievijas piegādātu zeme-gaiss raķeti. ANO rezolūcijas projektā, kurš nonācis AFP rīcībā, aicināts izveidot tribunālu saskaņā ar ANO hartas septīto nodaļu, kas nozīmē, ka tiesas centieni sodīt atbildīgos var tikt pastiprināti ar sankcijām.

Piektdien vairākās valstīs, kuru iedzīvotāji gāja bojā lidmašīnas katastrofā pērn, notiek piemiņas pasākumi. Austrālijā, kas traģēdijā zaudēja 38 cilvēkus, parlamenta dārzā tiks atklāta piemiņas plāksne ar bojāgājušo vārdiem.

Visvairāk traģēdijā savu cilvēku zaudēja Nīderlande – 193 pilsoņus. Arī te notiks piemiņas pasākums bojāgājušajiem.

Separātistu video

Internetā parādījies video, kuru uzņēmuši separātistu kaujinieki uzreiz pēc Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanas pērn 17.jūlijā. Video publiskojis izdevums „News Corp Australia“.

Izdevums raksta, ka kaujinieki šo video uzņēmuši, domājot, ka notriekuši militāro lidmašīnu. „Filma rāda, ka viņi ir uztraukušies, kad sapratuši, ka šis ir bijis pasažieru laineris,” raksta izdevums.

Video redzams, ka vienam no kaujinieku komandieriem nemitīgi zvana mobilais telefons un viņš sarunā uzzina, ka esot notriekta vēl viena lidmašīna. Pēc tam komandieris dod pavēli atbrīvot katastrofas vietu no civilistiem, kā arī prasa pārtraukt filmēšanu, jo baidās, ka šie kadri var nonākt internetā.

Aiz kadra dzirdama balss: „Runā, ka Suhojs nogāza civilo lidmašīnu.” Pēc tam tiek parādīta lidmašīnas stjuartes ID karte.”Redzi, viņi ir ārzemnieki, malaizieši,” saka kaujinieks. „Kurš viņiem atļāva lidot pāri?” vaicā kāds cits separātists.

Izdevums arī raksta, ka nezināmais komandieris saņēmis daudzus telefonzvanus, tai skaitā no Doņeckas kaujinieku vadoņa Ruslana, Vladimira Antjufejeva, kas ir bijušais Krievijas policists, kā arī no viena Luhanskas kaujinieku līdera ar iesauku Koļana.

Video redzams, kā kaujinieki pārmeklē notriektās lidmašīnas pasažieru somas, savācot mobilos telefonus un upuru personīgās mantas.

 

Komentāri (18)

v_rostins 17.07.2015. 10.45

J.Biotops

1991. gada 19. augustā nevienam pat murgos nevarēja rādīties, ka 22. augustā Borjka Pugo izdarīs pašnāvību, un jau pēc vairākiem mēnešiem PSRS beigs pastāvēt.

+6
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 17.07.2015. 10.23

Ta nesauks tie „pasaules līderi” bandītu līderi Puķinu ne pie kādas atbildības.

Kamēr dabā pastāvēs tāda DP, kurā nez kāpēc PSRS vietu mantoja Rosņa, nevis kāda cita brackaja respubļika (pribalti neskaitās!), teiksim, Uzbekija, Kirgīzija vai Gruzija vai, vēl labāk – Ukraina, pasaules vadošajam agresoram nekas nedraud. Pat izpildītāji ir drošībā.

+5
0
Atbildēt

3

    lno > J.Biotops 17.07.2015. 14.47

    Piekrītu Biotopam: L. Ševcova par uzvaras cenu, Tango ar Ķīnu u.c. tēmām https://www.facebook.com/ShevtsovaLilia?fref=nf …ЦЕНА ПОБЕДЫ. Я о победе Обамы, который, совершив “ядерную сделку” с Ираном, осуществил свою мечту. А теперь он должен отблагодарить тех, кто помог ему с мечтой. И в первую очередь Путина…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 17.07.2015. 12.02

    visi taču brīnišķīgi zināja, ka PSRS ir tā pati cariskā Krievija tikai ar citu nosaukumu. Pats esmu redzējis 80-jos gados vācu karti ar uzrakstu Russland.

    Nesen pa TV demonstrēja franču filmu Apokalipse – vairāku sēriju laikā gandrīz vienmēr PSRS tika saukta par Krieviju un Sarkanā armija par krieviem.

    Kad krieviem pēc PSRS sabrukuma bija jāuzņemas atbildība par pastrādātajiem noziegumiem, tad uz īsu brīdi bija izdevīgi teikt, ka KF ir pavisam cita valsts.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > J.Biotops 17.07.2015. 12.56

    andrejs

    PSRS bija absolūtā ļaunuma apogeja.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

v_rostins 17.07.2015. 08.55

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu