"Vienotība" apspriešanai partneriem kā prezidenta kandidātu var piedāvāt Pabriku (papild.) • IR.lv

“Vienotība” apspriešanai partneriem kā prezidenta kandidātu var piedāvāt Pabriku (papild.)

54
Artis Pabriks. Foto: Ieva Čīka, LETA

Vienotība: Vīķes-Freibergas kandidatūra var būt prezidenta vēlēšanu otrās kārtas jautājums

Partijas “Vienotība” valde nav lēmusi par konkrēta kandidāta izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam, uzsvēra partijas līdere Solvita Āboltiņa.

Tomēr aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka partneriem varētu tikt piedāvāta eiroparlamentārieša Arta Pabrika (V) kandidatūra, ja ZZS otrdien koalīcijas sarunās būtu nosaukuši savu kandidātu.

“Vienotības” valde vakar ir pārrunājusi vairākus potenciālos kandidātus, tomēr valdes lēmuma par viena kandidāta izvirzīšanu nebija, aģentūrai LETA uzsver Āboltiņa. Viņa norādīja, ka valde viņu pilnvarojusi nosaukt vienu no apspriestajiem kandidātiem uz šo amatu, ja ZZS piedāvā savu kandidatūru.

Tomēr ZZS savu kandidātu nenosauca, tāpēc arī “Vienotība” nepiedāvāja apspriešanai potenciālā kandidāta vārdu. Āboltiņa atkārtoti uzsvēra, ka koalīcijai būtu jāvienojas par vienu kandidātu prezidenta amatam.

“Vienotība” esot pārrunājusi vairākas iespējamās kandidatūras, arī tika minēta Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Ojārs Ēriks Kalniņš, Solvita Āboltiņa un Pabriks. Tomēr jau iepriekš partneri pauduši, ka Kalnietei neesot koalīcijas vairākuma atbalsta.

Lai gan eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga teikusi, ka netaisās trešo reizi kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, partijā “Vienotība” viņai ir atbalsts. Tomēr Vīķes-Freibergas nominēšana varētu būt prezidenta vēlēšanu otrās kārtas jautājums, uzskata “Vienotības” līdere Āboltiņa.

Politiķe otrdien sacīja, ka Vīķes-Freibergas kandidatūrai ir arī liels atbalsts “Vienotībā”, tomēr partija respektē eksprezidentes viedokli šajā jautājumā. Tomēr, pēc Ābotliņas domām, par Vīķes-Freibergas kandidatūru varētu atkal diskutēt, ja vēlēšanu pirmajā kārtā prezidents netiks ievēlēts un notiks otrā kārta, ziņo LETA.

Vīķe-Freiberga, komentējot iespēju atkal kļūt par Valsts prezidenti, iepriekš atzina, ka viņa astoņus gadus ir bijusi šajā amatā, tāpēc viņai tas ir noiets posms. “Astoņus gadus esmu, godīgi un aktīvi darbojoties, nokalpojusi par prezidentu. Tas ir ilgāk par jebkuru prezidentu. Esmu savu pienākumu pret valsti izpildījusi un tagad peldu citos ūdeņos,” iepriekš sacīja eksprezidente.

Tomēr intervijā žurnālam “Ir” viņa pieļāva, ka noteiktā situācijā būtu ar mieru atkal uzņemties prezidenta pienākumus: “Esmu teikusi, ka principā tas nav amats, kas man būtu pie sirds – man tas liekas noiets etaps, daļa no manas dzīves. Bet man rūp Latvijas liktenis. Ja es redzētu, ka tagad profilējas kāds cilvēks, kas apdraudētu Latvijas intereses un savos izteikumos, kā man šķiet, stūrētu grāvī, tad es kaut vai ar galvu padusē ietu kaut ko darīt.”

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (54)

andrejs_gr 21.04.2015. 20.52

Taktiska spēle no V puses, lai parādītu savu nacionālo stāju. Pabriks “nelidos”, jo ir pārāk “rusofobs” un proeiropeisks, tāpēc Lembergam nebūs pieņemams. Ar tādu pašu mērķi tiek žļembāta VVF, kaut viņa nav devusi piekrišanu. Tās pašas stājas dēļ V drošie vien noraidīs arī ZZS pirmo pseidokandidātu. Un tikai tad varētu būt vienošanās par vienīgo īsto.

+11
0
Atbildēt

5

    v_rostins > andrejs_gr 21.04.2015. 22.44

    andrejs_

    Pabriks “nelidos”, jo ir pārāk “rusofobs”

    —————

    Saputroji ar “rusofīls”? Kam negadās?

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Absints > andrejs_gr 22.04.2015. 13.12

    Jā, tas varētu būt ticams scenārijs – pirmās kāras kandidāti tiek noraidīti, un tad tiek “izvilkts” īstais. Te polittehnologiem īsts darba lauks- ka visu pareizi izplānot.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > andrejs_gr 21.04.2015. 22.03

    ….divreiz!…Bērziņš Pabriku noraidīja divreiz…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_gr > andrejs_gr 21.04.2015. 22.35

    Nu tieši tāpēc jau virza, lai ar garantiju tiktu noraidīts. Nekādas paviršības tik svarīgā lietā nedrīkst pieļaut!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    otra puse > andrejs_gr 21.04.2015. 22.01

    Lembergs Bērziņa personā jau vienreiz ir Pabriku noraidījis – ministru prezidenta amatam. Un Solvita to zina. Bet vienalga izvirza.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Aldis-2 21.04.2015. 18.28

Savukārt “Le Monde” raksta par Spāniju:

“Depuis l’arrestation jeudi 16 avril de Rodrigo Rato, ex-ministre de l’économie espagnol dans le gouvernement de José Maria Aznar version 2002, la presse n’a pas manqué de faire cet étonnant calcul: sur les 14 ministres que comptait ce gouvernement conservateur, 11 sont aujourd’hui en prison ou dans le viseur de la justice.”

“Kopš ceturtdien 16.aprīlī tika arestēts bijušais spāņu ekonomikas ministrs Rodrigo Rato, kas bija Hosē Marijas Aznara 2002.gada valdībā, prese ir veikusi šādu pārsteidzošu aprēķinu: no 14 konservātīvās valdības ministriem šodien 11 ir cietumā vai izmeklēšanā.”

+9
-1
Atbildēt

0

Fikseris 22.04.2015. 00.12

Pabriks būtu labs kandidāts. Vismaz māk runāt (vairākās valodās), neapkaunos Latviju satiekoties ar citu valstu līderiem, un rīkosies lai aktivizētu NATO 5. pantu (ja vajadzēs).

Bet neticu ka ZZS + SC + pravoslavnutā sudraba ļaus Latvijai iegūt tik kompetentu prezidentu.

+8
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu