Ukraina: Malaizijas lidmašīna sabojāta ar raķetes šķembām • IR.lv

Ukraina: Malaizijas lidmašīna sabojāta ar raķetes šķembām

26
Notriektās ''Malaysia Airlines'' lidmašīnas vraka daļa. Foto: AFP-LETA

Lidmašīnas notriekšana var tikt uzskatīta par kara noziegumu, norāda ANO

Ukrainas austrumos notriektās Malaizijas lidsabiedrības “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīnas “melno kastu” ieraksti liecina, ka lidaparāts nogāzās pēc raķetes šķembu trieciena, pirmdien paziņojusi Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padome, vēsta LETA-AFP.

Sākotnējā datu ierakstu pārbaude liecina, ka “lidmašīnas iznīcināšanas un nogāšanās iemesls bija masveida eksplozīva dekompresija, kas notika no daudzu šķembu trieciena pēc raķetes sprādziena”, teikts padomes paziņojumā. Zenītraķešu sistēma “Buk” izstrādāta tā, ka raķete eksplodē pirms mērķa, kurā plašā laukumā ietriecas šķembas, lai nodarītu lielāku kaitējumu. Katastrofas vietā uzņemtajās fotogrāfijās redzams, ka lidmašīnas vraku klāj šķembu izraisīti bojājumi.

“Malaysia Airlines” lidmašīnas notriekšana Ukrainas austrumos var tikt uzskatīta par kara noziegumu, pirmdien paziņoja ANO, piebilstot, ka konflikta laikā valdības bruņoto spēku kaujās ar Krievijas atbalstītajām krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bruņotajām bandām apdzīvotās vietās dzīvību zaudējuši jau 1100 cilvēki, vēsta LETA-AFP/DPA.

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi Pileja nosodīja pasažieru lidmašīnas notriekšanu un pieprasīja veikt “rūpīgu, efektīvu, neatkarīgu un netraucētu izmeklēšanu”. “Ņemot vērā notikušā apstākļus, [šo] starptautisko tiesību pārkāpumu var uzskatīt par kara noziegumu,” uzsvēra Pileja. “Tiks pieliktas visas pūles, lai nodrošinātu, ka ikviens, kas pastrādājis starptautisko tiesību pārkāpumus, tostarp kara noziegumus, tiktu saukts tiesas priekšā neatkarīgi no tā, kas viņš ir,” norādīja ANO komisāre.

Kā ziņots, 17.jūlijā Austrumukrainā virs Krievijas atbalstīto krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bruņoto bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Lidmašīnas notriekšanas izmeklēšanu vada Nīderlande, kas katastrofā zaudēja 193 pilsoņus. “Melno kastu” datu analīze tiek veikta Lielbritānijā, kur pieejamas modernākās tehnoloģijas lidojumu ierakstu analizēšanai.

Notriektās lidmašīnas “melnās kastes” sākotnēji piesavinājās reģionu kontrolējošie Maskavas atbalstītie krievu algotņi un vietējie līdzskrējēji. Piecas dienas vēlāk kaujinieki lidojuma datu ierakstītājus atdeva Malaizijas amatpersonām.

Lidmašīna notriekta ar zenītraķešu iekārtas “Buk” raķeti, kas ievesta no Krievijas un kuru izšāva krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, vērtē Ukrainas varasiestādes. Krievija šīs apsūdzības noliedz, bet Maskavas atbalstītie krievu algotņi, kaut arī sākotnēji tviterī lielījās ar paveikto “varoņdarbu”, lidmašīnas notriekšanā vaino Ukrainu, kā arī nākuši klajā ar virkni fantastisku teoriju par katastrofu, tostarp apgalvojumiem, ka lidmašīnā vesti jau miruši cilvēki.

Rietumvalstis un arī ASV norāda – visi pierādījumi liecina, ka Malaizijas pasažieru lidmašīna notriekta ar krievu algotņu raidītu raķeti. ASV izlūkdienests pieļauj, ka raķete palaista, kaujiniekiem nemākulīgi apejoties ar sarežģīto sistēmu. Ja raķete mērķēta apzināti, tad tajā, visdrīzāk, bijis iesaistīts zenītraķešu sistēmas “Buk” apkalpes personāls no Krievijas bruņotajiem spēkiem.

ANO jaunākie dati liecina, ka Ukrainas austrumos kopš aprīļa nogalināti vismaz 1129 cilvēki un vēl 3402 ievainoti. Šajos skaitļos nav iekļauti Malaizijas lidmašīnas notriekšanā nogalinātie pasažieri un apkalpes locekļi. ANO norāda, ka gan kaujinieki, gan Ukrainas bruņotie spēki un brīvprātīgo vienības aizvien vairāk kaujās, kas nereti norit apdzīvotās vietās, izmanto smagos ieročus, tostarp artilēriju, tankus un raķetes.

“Abām pusēm vajadzētu rūpēties, lai novērstu civiliedzīvotāju nogalināšanu vai ievainošanu,” sacīja Pileja. ANO arī norāda, ka kaujinieki savās kontrolētajās teritorijās izvērš iedzīvotāju terorizēšanu, pilnībā sagraujot reģionā likuma varu.

 

Komentāri (26)

Þanis Bezmers 29.07.2014. 07.47

Lidmašīnas atlūzās atrodams kaut viena iestrēgusi šķemba un citi eksplozijas produkti. Materiāla sastāva analīze norāda uz tās izcelsmi. Ne jau par velti separātisti un būtībā krievija (separātisti bez kremļa pavēles neko nedarada) kavē izmeklēšanu, jo uz vietas var atras lietiskos pierādījumus, kas nekļūdīgi norā uz īstajiem vaininiekiem. Daži ciniķi turpina uzskatīt, ka rietumi “norīs” šo drausmīgo noziegumu biznesa dēļ ar krieviem. Kā jau tas esot bijis ne reizi vien. Dzīve turpināsies, bet jau cita.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu