Padomju rēga atgriešanās • IR.lv

Padomju rēga atgriešanās

47
Krievijas prezidents Vladimirs Putins 9.maijā Ukrainai atņemtajā Sevastopolē. Foto: ITAR-TASS/LETA
Rinalds Gulbis

“Ir pagājuši 69 gadi, kopš beidzies Lielais Tēvijas karš”, bet 9.maijs bija, ir un būs mūsu galvenie svētki. Šī ir nacionālā triumfa, nacionālā lepnuma, sēru un mūžīgās piemiņas diena.” – Vladimirs Putins   

Savulaik kultūrsocioloģe Dagmāra Beitnere teica: “Atņemiet Putina Krievijai 9.maiju un tā sabruks, jo nebūs vairs centrālā identitātes kodola.” Laiks kopš Vladimira Putina nākšanas pie varas ir iezīmējis totālu atgriešanos pie Padomju Savienības vērtību sistēmas un tās pielāgošanu mūsdienu apstākļiem, kad Krievija piedzīvo arvien lielāku pašizolāciju. Tomēr šogad notikušās tā saucamās Uzvaras dienas svinības bija ne tikai triumfāli Otrā pasaules kara uzvarētāja svētki, tas bija arī Putina realizētās politikas uzvaras brīdis.

Jāteic gan, ka Putina runa šogad bija nedaudz piezemētāka nekā iepriekšējās reizēs. Atšķirībā no 2013.gada 9.maija runas Sarkanajā laukumā Putins nepieminēja PSRS, lai gan atsaucās uz “padomju tautu”, kuras “dzelžainā griba, bezbailība un noturība izglāba Eiropu no verdzības”. Tikai vienu reizi atsaucoties uz PSRS, Putins savas runas beigās uzsauca: “Lai dzīvo tauta uzvarētāja!”, kas principāli norāda uz sasaisti ar Padomju Savienības dzīvotspēju arī šodien.

Iepriekšējos gados Putins savā runā ir izvirzījis jaunus mērķus visai Krievijai, šogad bez tādiem iztika, taču allaž izceltās cīņas par Staļingradu un Ļeņingradu šogad palika fonā, primāri akcentējot Sevastopoli kā pilsētu – kara varoni (Город герой), ko Putins arī vēlāk apmeklēja, lai iesaistītos ne tikai 9.maija kā Lielā Tēvijas kara atcerēs, bet arī Sevastopoles atbrīvošanas 70 gadu jubilejas svinībās.

Krimas karogi un noslēptais Ļeņins

Uzvaras svētku dekorācijas savā simboliskajā nozīmē mums pastāsta tās lietas, par kurām Putins vai kāds cits no Krievijas valdošās varas elites atklāti nerunās.

Tā, piemēram, šogad īpaši tika noslēpts Ļeņina mauzolejs, kuru aizsedza milzīgs transparents ar uzrakstu “9.maijs”. Tomēr īpaši svarīgi norādīt, ka šogad uz kara tehnikas vairs nebija vērojamas sarkanās padomju piecstaru zvaigznes, kas iepriekš vienmēr rotāja kā tankus, tā bruņutransportierus un citas kaujas tehnikas vienības.

Kremlis visas likmes kā nāciju konsolidējošo simbolu ir licis tieši uz Georga jeb gvardes lenti, kura šajā 9.maija parādē bija redzama uz visām kaujas tehnikas vienībām. Atteikšanās no Padomju Savienības simboliem tomēr nenozīmē, ka arī no cariskās Krievijas pārņemtos simbolos netiks ielikta padomju simbolu jēga un nozīme. Īpaši uzmanība Sarkanajā laukumā tika pievērsta Krievijas Melnās jūras flotes vienībām un Krimas desanta vienībām, kuras parādē piedalījās ar Krimas autonomās republikas karogiem, dziesmas “Sevastopole – Krievijas jūrnieku lepnums” pavadībā.

Taču, kamēr Maskavā mēģina veidot zināmā mērā jaunu šo svētku identitāti, Sanktpēterburgā vairākas reizes parādē tika piesaukts Staļins, kā arī citēti atsevišķi Staļina izteicieni. Kā norāda virkne Krievijas interneta blogeru, reģionālās pilsētas kursa maiņu īstenos tikai nākamgad, pēc tam kad Maskava visiem būs rādījusi paraugu, kādi simboli jāizmanto un kādā manierē jāsvin svētki. Šķiet, ka Sevastopolē jaunizveidotais scenārijs ir ticis apgūts visātrāk. Tur 9.maija parāde un uzrunas norisinājās gandrīz pēc tāda paša scenārija kā Maskavā.

Putins Sevastopolē atļāvās pateikt vairāk nekā Maskavā, ne tikai norādot, ka “Krievija – māte atpleš savas rokas, lai uzņemtu pie sevis bērnu”, bet arī runājot par Putinam vien zināmu vēsturisko taisnīgumu: “Mēs ar cieņu izturamies pret visām tautām un visām valstīm un cienām viņu likumīgās intereses, taču mēs lūdzam, lai visi tā izturētos arī pret mūsu tiesiskajām interesēm, tai skaitā, lai atjaunotu vēsturisko taisnīgumu un pašnoteikšanās tiesības.”

Par it kā atjaunojamo vēsturisko taisnīgumu Putins runāja arī martā savā uzrunā Federālajai sapulcei, kurā Krievijas sastāvā pēc īstenotā anšlusa tika uzņemta Krima un Sevastopole. Maskēšanos aiz starptautisko tiesību principiem un normām Krievija īsteno jau no brīža, kad 11.martā Krievijas parlaments atļāva Putinam lietot spēku, lai aizstāvētu „tautiešu” intereses trešajās valstīs. Putina Sevastopoles apmeklējums 9.maijā pierāda tikai Kremļa apņemšanos nepieļaut Krimas atgriešanās scenāriju Ukrainā un Krievijas tālejošu nodomu spilgtu vizualizāciju.

„Demokrātijas paraugstunda”

8.maijā tiekoties ar EDSO prezidējošās valsts Šveices prezidentu un ārlietu ministru Didjē Burkhalteru, Vladimirs Putins aicināja Ukrainas separātistus pārcelt iepriekš uz 11.maiju nozīmētos „referendumus” par tā saucamās Doņeckas tautas republikas izveidi. Protams, to varēja traktēt kā Putina vēlmi pirms 9.maija pasākumiem nedaudz nomierināt rietumvalstis, taču realitāte izrādījās citāda.

Rietumvalstīm Krievija it kā nodemonstrēja tās nevēlēšanos iejaukties citas valsts iekšējās lietās, kā arī norobežošanos no separātistu darbības Ukrainas dienvidaustrumu apgabalos. Tādējādi prokrieviskie separātisti Doņeckā un Luganskā it kā panāca zināmu leģitimāti tur organizētajiem „referendumiem”, jo, rau, ja jau Putins nevēlējās referendumus, tātad šī ir nevis oficiālās Krievijas, kā dažiem varbūt šķitis, bet gan patiesi – tikai un vienīgi Donbasa reģiona tautas griba. Citiem vārdiem sakot, Putins atkal apmānīja rietumus. Varbūt kāds pat noticēja. It īpaši, ja ļoti gribēja ticēt.

Kā izteicies Putina kvēls atbalstītājs un Eirāzijas savienības ideologs Aleksandrs Dugins, Putina aicinājums atlikt referendumus galvenokārt ir domāts, lai iemidzinātu Ukrainas varu un neļaut tai virzīties uz Krimu. Vienlaikus gan Dugins izteicies, ka Krievijas bruņoto spēku savilkšana pie Ukrainas robežām ir vienīgais veids, kā garantēt to cilvēku drošību, kuri ir par Donbasa reģiona neatkarību un „Jaunkrievijas” izveidi. Bruņotie spēki esot pielietojami tikai pēc „referendumiem”, kuros tad būtu zināma „tautas griba”.

Pēc Dugina domām, „Krimas scenārija” atkārtošanās Donbasā nav iespējama, jo runa esot par neatkarīga subjekta izveidi, kura uzņemšana Krievijas sastāvā pat netiekot apspriesta. Tas nozīmē tikai to, ka Krievija Donbasā ir gatava atkārtot Piedņestrā, Abhāzijā un Osetijā izmantoto taktiku, dibinot „neatkarīgas republikas”.

Pēcvārda vietā

Krievijā atjaunojas ne tikai dažādu tās vēstures periodu impēriskie simboli, tās valdošās varas elitē atdzimst arī impēriskā domāšana un ambīcijas. Vēlmei atjaunot „vēsturisko taisnīgumu” seko arī reāli darbi.

Mums Baltijas valstīs vajadzētu būt īpaši modriem kaut vai tā iemesla dēļ, ka runa nav par kāda „vēsturiskā taisnīguma” atjaunošanu pēc krievu – japāņu kara, bet gan atgriešanos tajās robežās, kādas pastāvēja pirms 1990.gada. Taču, raugoties vēsturē, jāteic, ka Krievija īpaši agresīvi sāk izturēties nevis brīžos, kad tā sasniedz visaugstākās labklājības punktu, bet gan brīžos, kad tās ekonomika cieš milzīgus zaudējumus. Tad maizes vietā tauta tiek barota ar mākslīgu patosa pilnu patriotismu. Tomēr tas nenozīmē, ka mums būtu pamats atslābt un nesatraukties. Tik daudz spēka Krievijai vēl pietiek…

Autors ir Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks

 

Komentāri (47)

Alise 13.05.2014. 14.22

Atgriežas nevis padomju rēgs, bet impērijas rēgs. Un tam Krievija izmanto jebko, kas noderīgs no jebkura vēstures perioda neskatoties uz katra atsevišķā perioda varbūt pat pretrunīgajām ideoloģijām, jo ideoloģija tagad ir viena – KRIEVI IR VISVARENĀKIE UN KRIEVIEM VAJAG SAVU IMPĒRIJU.

Pie tam šī ideoloģija, ka vajag impēriju, atšķirībā no citām impērijām un koloniālvalstīm vēsture, ir iracionāla. kādreiz impērijas un koloniālvalstis veidojās pamatā, lai iegūtu vairāk resursus. Krievu imperiālisma ideoloģija balstās tikai uz lielummāniju, kas ir pamatā krievu identitātei, varbūt pat gandrīz vienīgā īpašība, kas viņu identitāti veido.

Un PSRS robežas Putinam visdrīzāk ir programma minimums, jo impērijas pie kādu iepriekš noteiktu robežu sasniegšanas neapstājas, bet plešas, kamēr ir spējīgas to darīt, līdz brīdim kamēr sabrūk. Jācer, ka Krievijas impērija sabruks pirms brīža, kad būs gatava ienākt pie mums.

+23
0
Atbildēt

13

    ingazilunska > Alise 13.05.2014. 14.49

    “Pie tam šī ideoloģija, ka vajag impēriju, atšķirībā no citām impērijām un koloniālvalstīm vēsture, ir iracionāla.”

    Tā ir vitāla, jo dzīves priecīgums vai dzīves prieks nav racionāli, tāpat kā dzīvības aktivitāte. Varbūt no racionāla viedokļa būtu labāk vispār nelaist bērnus pasaulē, vai ne? Vai nedot pretsparu uzbrucējam, ja tas stiprāks? Vai nepaplašināties, ja jau bez tā var iztikt? Bet ir irracionalitātes spēks.

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Alise 14.05.2014. 15.22

    WAT, jūs murgojat kaut ko nevietā, par pareizticību, par Rurikovičiem, par leišiem, bet labāk pievērsieties tam, kurā valodā runāja visi tie leiši un Rurikoviči, tad jūs atklāsiet, ka pat Lietuvas valsts statūti ir uzrakstīti krievu valodā, tajā pašā valodā runāja arī Rurikoviči, ja tie vispār bija, jo galu galā viņi vai nu asimilējušies, vai viņu nebija kā tādu.

    Lūdzu, rakstiet īsāk, ne man, ne kādam citam nav pa spēkam tikt galā ar jūsu garajiem penteriem.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Alise 14.05.2014. 10.10

    Ērik, mēs to pārveidosim, tā ka jums nav spiesta lieta dzīvot valstī, kuru mēs pārveidojam. Latvijas teritorija kopš viduslaikiem un jau pirms vāciešiem pakļāvās Novgororgas un Polockas kņaziem. Es pieņemu, ka jūs neprotat lietot internetu un nevarat apstiprināt vai noliegt šo faktu, bet veriet mēģiniet. Tas, ka latviešu senči maksāja meslus krieviem, nav nekāds noslēpums, tāpat ka tas, ka bīskaps Alberts lūdza atļauju krieviem sprediķot un braukt ar misiju šai te Rīgas un Daugavas teritorijā. Tāpat Jersikas un Kokneses kņazistes:

    Vēsture

    – Polockas Rurikoviči iecēla savu vietvaldi latgaļu zemē

    http://lv.wikipedia.org/wiki/Jersika_(valsts)

    http://lv.wikipedia.org/wiki/Koknese_(valsts)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Alise 14.05.2014. 15.17

    Krievi atzīst sevi par cienījamajiem un godājamajiem savas dzīves saimniekiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Alise 13.05.2014. 22.02

    Русские вам не нравятся.

    А вы нравитесь русским?

    http://www.imhoclub.lv/ru/material/obiknovennij_neonacizm

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Amis > Alise 14.05.2014. 11.58

    uldis_rats Man nav iebildumu pret krieviem, bet ir iebildumi,

    ==============

    Ar pusmēriem tikai tiek veicināta antihumānisma eskalācija. Palasi un iedziļinies http://ipvnews.org/. Ir tikai viena izeja, globāla atkrievošana.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Alise 14.05.2014. 14.30

    Tatad krievi atzīst sevi par latviešu ienaidniekiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Alise 14.05.2014. 15.32

    Un tu te vēl murgo par kādu iedzimtu nemotivētu latviešu rusofobiju,kaut gan pats nosauci vairākus pietiekošus iemeslus rusofobijai.Laupītāji un bandīti ciena sevi,bet normāli cilvēki bandītus neciena.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Alise 15.05.2014. 08.33

    Nu nelasi , kas Tev liek, ciklopina, pie brīviem cilvēkiem ir pieņemta izvēles brīvība, nav jau sovoks, savukārt par citiem neatbildi, Tevi neviens nav deliģējis to darīt!

    Par Lietuvas dižkunigaitijas valsts valodu, tieši tas jau bija jāpierāda- Kijevas Krievzemes mantiniece-Lietuvas dižkunigaitija-Rečpospoļita-Ukraina+Waisrutēnija.

    Vārdu sakot pati, ciklopina jevpatjevna, pierādīji ,kas ir kas, Moskovija-lēta prasta uzurpātornācijas valstiskais veidojums, aziopas paklīdeņi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > Alise 14.05.2014. 09.37

    Man nav iebildumu pret krieviem, bet ir iebildumi, pret Latvijas un latviešu nīdējiem, naida kurinātājiem – tādiem kā tu superacs/kolovrot, ločmelis, kurmeklis, galējais eža u.tml.

    P.S. zinam, jau zinam, ka tu un tev līdzīgie cenšas ideoloģisku konfliktu pārveidot etniskā ;) interesanti, ko gan tev bērnībā vecāki mācīja – vai tiešām nekādus priekšstatus par labi/slikti nav palīdzējuši veidot? vai varbūt esi jau kopš bērnības imperiālisma, fašisma un naida garā audzināta?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Alise 14.05.2014. 08.19

    Nav spiesta lieta dzīvot latviešu veidotā valstī.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Alise 14.05.2014. 12.06

    He he he “vēsturniece”, ciklopina jevpatjevna, Pat moskovītu vēsturnieki nenoliedz, ka lai arī Visvaldis bijis Rjurihu cilmes( N1 haplogrupa, ja kas, visvairāk sastopama Somijā un Prūsijas, Žemaitijas galā, nevis R1b(ķelti-rietumģermāņi) vai R1a(balti-slāvi-austrumģermāņi)), ieprecoties Jersikā un Letigolā(Jūsu transkripcija), viņš ļoti ātri zaudēja savas saiknes ar izcelsmes vietu-“oblatišel”. Bandīts Vjačko ar savu “družīnu” Koknesē vērtējama kā militārā bāze, nevis valstiska vienība. Tālava bija spiesta maksāt Naugārdei, pārāk militāri smagos apstākļos atradās-Igauņi bruka no Ziemeļiem, leiši no Dienvidiem,līvi ar igauņu palīdzību no Rietumiem un vēl Naugārdieši varēja izmantot iespēju no Austrumiem sist. Tā ka Tālavai nebija variantu. Pravovēriju nepieņēma neviens( ja neskaita bandītu Vjačko) no augstāknosauktajiem.

    Bet tagad pastāsti kādā tad atkarībā no Naugārdes bija Sēlija, Zemgale, Kursa, Līvu zemes Rīgas līča Austrumos? Vārdu sakot lielākā tiesa LR teritorijas. Kurš zaudēja tiem laikiem milzonīgu karaspēku~9000vīru, 1106.gadā Zemgalē?

    Jā un vēl, Naugārde -Pliskava,Polocka tika valdīta ar leišu kunigaišu rokām otrā pat līdz Rečpospoļitas dalīšanai 18.gs pašās beigās. Par cilvēkēdāju valstīm pirmās tapa 16.gs. laikā. Tā ka vēsturē Tev ir 2..

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Alise 13.05.2014. 18.09

    Perfekta vitalitāte… alkoholisms smagā formā, dzimstīta “īpašajiem krieviem” zem grīdas dēļiem utt…

    Dzīvespriecīgākā tauta pasaulē( pie pirmās graņonkas)!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 13.05.2014. 14.52

Ja to visu neatbalstītu 80% Krievijas iedzīvotāju, nekas tāds notikt nevarētu.

No otras puses, kā viņi to var neatbalstīt, ja gadiem ilgi tiek zombēti un ietekmēti no Putina TV propagasndas, salīdzinot ar kuru, Gebelss nobāl, un patreiz Krievijā “patrioti” un atbalstāmie skaitās tie, kas, nevis cita no represijām, un sēdēja gulagā, bet gan sargāja represētos, rakstīja ziņojumus, “kolektīvās vēstules”, utt., staļinisti, NKVD, čekisti, stučītāji, tie ir varoņi.

Viss tas Krievijā atdzimst, normāli cilvēki no turienes bēg, jo dzīvot tādā atmosfērā ir pretīgi.

Kremļa lielākais noziegums ir nevis UKraina vai kas cits, bet, tautas negatīvās selekcijas turpināšana, kad izdzīvo un var taisīt karjeru tikasi vismelīgākie, visnodevīgākie, visamorālākie, un visprimitīvākie, un viss tas, protams, notiek “patriotisma” mērcē, tas teiciens, ka patriotisms ir neliešu pēdējais patvērums, te pierādās ārkārtīgi uzskatāmi.

Jo lielākie nelieši sēž Kremlī, un viss tas viņiem vajadzīgs tikai tāpēc, lai paliktu pie varas un piesavinātos Krievijas bagātības mūžīgi, viss tas patriotisms un ideoloģija ir tas, par ko viņi, klusībā ņirdz, un domāts tikai “lohu” vadīšanai un virzīšanai, tai pat laikā, starp “lohiem” parādās arvien vairāk absolūtu imbecilu, kas nozombēti tik tālu, ka sāk tam visam ticēt.

+22
-2
Atbildēt

1

    Amis > ligakalnina 14.05.2014. 12.10

    dzeris49 No otras puses, kā viņi to var neatbalstīt, ja gadiem ilgi tiek zombēti un ietekmēti no Putina TV propagasndas, salīdzinot ar kuru, Gebelss nobāl,

    ====================

    Tūkstots verdzības un negatīvās selekcijas gadi, ar eskalāciju kolektīvisma un industrializācijas laikā, kad badā pēc aptuveniem aprēķiniem tika nomērdēts līdz 20 miljoniem zemnieku un kuras apogeja WWII, kad pēc Svanidzes vādiem no frontes atgriezās tikai katrs desmitais. Gandrīz vienmēr tas bija slepkava un sadists, NKVD zagradotrjad ložmetējnieks, kas pēdējais gāja kaujā, bet vienmēr pirmais aizmuka.

    “Вы знаете, мне кажется, мы все, простите пожалуйста, – я и про себя говорю, в том числе – мы все выживши – мы дети «вохры», простите. Потому что, кто выжил в стране? Все-таки выжили те, кто смог выжить. Мы все-таки, так или иначе, в каком-то колене потомки «палачей» – так уж вышло. И кто-то может в себе это преодолеть – кто-то не может или не хочет. Но отрицательная селекция…”

    /Ольга Романова /

    Tur vairs nav ko un kā rakstīja izcilais rusologs Meļņikoff http://ipvnews.org/

    МFF. — Безусловно. Русскоязычная популяция низведена до скотского состояния. Мне думается, что моральных уродов в России не менее 60-70 процентов. Если у фермера поголовье скота будет состоять наполовину из бешеных особей, что он с таким стадом сделает? Россию необходимо расчленить на множество мелких государств и в большей части из них ввести внешнее управление.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

emb_riga 13.05.2014. 14.28

Latvijas valsts.”Tiem baltiešiem nevajadzēja nodarboties ar rusofobiju un krievu diskrimināciju, tad arī ne no kā nebūtu jābaidās. ”

Viss notiek tā kā tam jānotiek,tā un ne citādi.Rusofobiju?Diemžēl latvieši 46 gadus ir bijuši zem krievu papēža,ekspluatēti ka pēdējie vergi,barojuši okupantu armiju un Krieviju,Un tu vēl brīnies par rusofobiju?

+20
-1
Atbildēt

2

    ingazilunska > emb_riga 13.05.2014. 14.42

    “ekspluatēti ka pēdējie vergi”

    Kā tas izpaudās, kaut kā nepamanāmi, jo dzimstība bija divreiz lielāka par šobrīdējo, un arī latvieši kā tauta bija apmierināti kopumā, parunājieties ar vecāko gadu gājuma cilvēkiem, viņi jums vienā balsī slavēs “krievu laikus” par lielām “penzijām” un drošumu ienākumu ziņā, un arī mazbērniem nebija jābrauc piepelnīties ārzemēs.

    Bet par Krievijas jeb labāk sacīt Padomju armijas klātbūtni bija priecīgas tautu meitas, jo viņām bija ko apprecēt, daudz bija kara skolu kursantu, paskatieties vai cik daudzām latvietēm ir krievu uzvārdi.

    0
    -15
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > emb_riga 14.05.2014. 09.32

    krievu fašiste – superacs, kolovrote melo, cenšas aizskart – tavs fašistiskais naids pret latviešiem/Latvijai lojālajiem Latvijas iedzīvotājiem nāk par sliktu tev pašai – dots devējam atdodas tā teikt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu