Šumeiko: Esmu vīlies Ukrainas valdībā • IR.lv

Šumeiko: Esmu vīlies Ukrainas valdībā

14
Vladimirs Šumeiko. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Māra Miķelsone

Ukraiņi nepieņem Krimas aneksiju un neizprot valdības “mīkstčaulību”, ļaujot iebrucējiem pazemot cilvēkus Krimā

“Esmu vīlies savā valdībā un tagad nesaprotu, kas īsti notiek, par ko mēs Maidanā cīnījāmies,” Ir.lv saka Ukrainas protestu aktīvists Vladimirs Šumeiko, kurš pirms mēneša Latvijā ārstēja Kijevas Maidanā gūto acs traumu. Viņš tagad darbojas viena no Ukrainas prezidenta amata kandidātiem Pjotra Porošenko vēlēšanu štābā un gaida, ar ko 25.maijā beigsies Ukrainas prezidenta vēlēšanas.

Ar Vladimiru pa telefonu sarunājamies pirmdien pusdienlaikā, kad jau ir noslēgusies dokumentu pieņemšana uz Ukrainas prezidenta vēlēšanām. Šumeiko ir partijas “Batkivšķina” biedrs.

Šumeiko stāsta, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins grib “noraut” Ukrainas prezidenta vēlēšanas, par ko liecinot arī viņa medijos izskanējušais apgalvojums, ka Krievijas armija 9.maija parādē maršēs Kijevā.

Miljardierim Porošenko, kurš pagājušajā nedēļā izvirzīja savu kandidatūru Ukrainas prezidenta amatam pats, pieder konditorijas uzņēmums “Roshen” un viņš bija viens no aktīvākajiem protesta kustības atbalstītājiem. Partijas UDAR kongresā sestdien tās līderis un bijušais pasaules čempions boksā Vitālijs Kļičko paziņoja, ka nekandidēs un saviem atbalstītājiem iesaka balsot tieši par Porošenko.

Šumeiko kā vēlēšanu aizkulišu zinātājs Ir.lv apliecina, ka Kļičko tēmē uz Kijevas mēra amatu. Vaicāts par bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko izredzēm prezidenta vēlēšanās, Šumeiko atbild, ka tās ir sliktas, jo tauta viņai vairs neuzticas.

Tomēr lielākā sāpe un neizpratne Vladimiram ir par Ukrainas jaunās valdības rīcību krīzes situācijā. “Za što boroļis, na to oporoļis (par ko cīnījāmies, to arī dabūjām – krievu val.),” saka Vladimirs, jo neizprot valdības pašreizējo rīcību un arī to, kā Krievijai tika atdota Krimas pussala.

Viņš teic, ka Putins, kā gribēja, tā arī izrīkojās ar Krimu, bet Ukrainas valdība neko nedarīja, lai pretotos Krievijai anektēt Krimu. “Viņi bezpalīdzīgi noskatījās, kā sita un pazemoja cilvēkus Krimā,” saka Vladimirs par Ukrainas militārpersonām, kurām bija pavēle nešaut uz iebrucējiem. Viņš stāsta, ka tagad daudzi no tiem, kuri Krimā atbalstīja Ukrainas varu, ir aizbēguši no Krimas, lai glābtu sevi un savu ģimeni no represijām. “Man nav skaidrs, kāpēc cilvēkiem tā bija jācieš,” skumji saka Šumeiko.

Viņš, lai arī smagi ievainots šogad Kijevā, sevi uzskata par īstu revolucionāru, pieteicies Ukrainas armijā un ir gatavs doties aizstāvēt savu valsti jebkurā brīdī, kad valsts sauks. “Es dzīvoju savā valstī un te arī gribu palikt,” saka Vladimirs, kurš nesaprot, kāpēc pašreizējie pie varas esošie politiķi nav devuši lielāku un skaidrāku pretsparu Krievijas agresijai.

Šumeiko arī stāsta, ka šā iemesla dēļ, lai arī pieklusis, tomēr neatkāpsies Maidans Kijevā – galvaspilsētas Neatkarības laukums paliek kā atgādinājums varas pārstāvjiem, ka tauta agresoriem nepadosies.

Otra vilšanās esot par to, ka netiek novērtēti Maidana cīnītāju nopelni, gūtie ievainojumi, kas daudziem ir smagi un prasa lielus līdzekļus, lai ārstētos. Valdība esot kūtra šādai palīdzībai, lai arī cilvēkiem solījusi kompensācijas. Arī Šumeiko traumētajai acij pēc ārstniecības Latvijā nule notikusi otra operācija, kas beigusies sekmīgi. Tas viss prasa līdzekļus, nopūšas Šumeiko.

Palīdzības vietā notiek izmeklēšana par to, kas noticis Maidanā. Arī Vladimirs rakstīs dokumentus un vāks lieciniekus, lai pierādītu, ka bijis Maidanā un stāvējis uz barikādēm. Viņš par to neuztraucas, jo viņa atrašanos Maidanā var apliecināt daudzi. Lai bīstas tie, kas grib Maidanu izmantot savtīgiem mērķiem, nosaka Šumeiko.

Kā ziņots, žurnāls “Ir” jau stāstīja par Šumeiko, kurš 22.janvārī Kijevas centrā aiz barikādēm kopā ar kolēģiem pārlaida kārtējo berkutiešu uzbrukumu. Šķitis, ka apšaude jau beigusies. Iestājies klusums. Pacēlis galvu augšā, bet tas izrādījās neapdomīgi – no attāluma izšauta gumijas lode trāpījusi Šumeiko tieši labajā acī.

 

Komentāri (14)

Ansis Reinhards 31.03.2014. 17.02

Var saprast Vladimira sāpi. Un tomēr, ja Ukraina būtu cīnījusies par Krimu, tad putlers, visticamāk, būtu okupējis austrumukrainu.

Domāju, ka Ukrainai tā bija ļoti smaga izvēle kā rīkoties, pie tam apstākļos, kad karš Gruzijā svaigā atmiņā…

Ja Ukraina grib Krimu atpakaļ, jāsaprot, ka jāsakārto sava valsts un jāpagaida līdz Krievija savā naidā nosmaks. Domāju, ka nepaies ne 10 gadi…

+11
-5
Atbildēt

0

silvija_vitina 01.04.2014. 07.23

Krimas zaudēšana ir sāpīga, tomēr tas ir īstermiņa zaudējums. Noteikti. Ukraina ir rīkojusies stratēģiski pareizi. Ukraina pierādīja pasaulei to, ko nespēja pierādīt Gruzija – Krievijai tika norauta vīģes lapa un tā atklājās visā savā iekšu skaistumā.

Ukraina zaudēja kauju, lai uzvarētu karu.

+2
0
Atbildēt

0

marchaeva 31.03.2014. 22.40

Ukrainas valdībai par attaisnojumu var teikt, ka Krievijas rīcība bija ļoti neordināra un neracionāla. Krievija tomēr negaidīti un pretrunā racionāliem argumentiem) pārkāpa pēckara pasaules kārtību, pārkāpa starptautiskos nolīgumus, kurus pati kopā ar ASV un Lielbritāniju bija garantējusi, kā arī faktiski provocēja karu ar nosacīti draudzīgu lielu kaimiņu situācija kad likumīgs referendums vai diplomātiska vienošanās bija pilnīgi reāli.

Nu tagad būs viens iesaldēts konflikts vairāk.

Šāda situācijā diez vai ir pareizi pārmest Ukrainas valdībai nepretošanos, īpaši ja Krievija ņēma ķīlniekus un karavīru ģimenes nebija evakuētas. Lai karotu, Ukrainai būtu jābūt gatavai iznīcināt civilobjektus, bet faktiski neviens reāli neticēja, ka zaļo vīru vadoņi ir TIK atpalikuši. Nu nekas, tagad uz Krimu benzīntanka šefi varēs vasarā braukt atpūsties ar teltīm.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu