Vita Matīsa: Latvija ir caurausta ar vājo punktu mezgliem • IR.lv

Vita Matīsa: Latvija ir caurausta ar vājo punktu mezgliem

65
Vita Matīsa.

Politoloģe Latvijas politikā redz cilvēkus, kurus nebūtu problēmas nosaukt par valsts nodevējiem

Latvija patlaban ir pēdējā vai priekšpēdējā vietā Eiropā, vērtējot uzticības līmeni politiķiem un politiskai sistēmai kopumā, otrdienas vakarā LTV raidījumā „1 : 1″ teica politoloģe Vita Matīsa. «Šis neuzticības fakts, kas veidots divdesmit gadu garumā viens pēc otra, ir viens ļoti vājš punkts Latvijas aizsardzībā,» sacīja Matīsa.

Viņa norādīja, ka tur vainojams ne viens vien un ne tikai politiķis, bet arī ierēdnis, biznesmenis, kas pielikuši roku un veidojuši šos neuzticības apstākļus, vēsta portāls „Lsm.lv”. «Latvija ir caurausta ar šiem vājo punktu mezgliem, tas ir viņu [nodevēju] nopelns,» sacīja Matīsa, atzīstot, ka šajā ziņā šos cilvēkus var saukt par nodevējiem.

«Pēdējos desmit gados Latvijas politikā es redzu cilvēkus, kurus nebūtu problēmas nosaukt par valsts nodevējiem,» tik skarbi teica Matīsa raidījumā. Šī samilzusī neuzticība valsts amatpersonām un uzņēmējiem ir ļoti vāja vieta Latvijas pozīcijās, jo katrs iedzīvotājs ir Latvijas stāstu nesējs pasaulē, teica pazīstamā politoloģe.

Matīsa par latviešu slikto īpašību uzskata iztapību varai, kas iezīmējas arī Zolitūdes traģēdijā. Tā ir tikai redzamākā un šokējošākā bezatbildības, alkatības un iztapības mistrojuma daļa, raidījumā pauda politoloģe. Ar iztapību Matīsa domā, ka visā šajā ķēdītē, kas noveda pie traģēdijas, bija neskaitāmi būvuzraugi, rasētāji un konstruktori, kas noteikti saprata, ka nebūs labi. «Es ticu, ka tiešām redzēja, kaut ko saprata, bet baidījās teikt, baidījās iet pret priekšniecību un varu kā tādu. Tā ir viena slikta latviešu īpašība – iztapība varas nesējiem. Iztapība a priori tikai tādēļ, ka viņi ir varas nesēji,» norādīja politoloģe.

Viņa šo iztapību uzskata jau par sistemātisku problēmu, kas sākusies jau «Bankas Baltija» krīzē. «Ar «Banku Baltiju» arī neviens neko nesaprata un neredzēja? Tāpat Zolitūdes ķēdītē arī bija cilvēki, kas redzēja un saprata, ka var būt problēma, bet galvenais bija peļņa,» turpināja Matīsa.

Runājot par Latvijas politisko kultūru, viņa pauda nožēlu, ka arī mūsdienās partijas ir pārņēmušas no padomju laikiem mantotās nomenklatūras pazīmes, tomēr viņa teica, ka pēdējo desmit gadu laikā ir uzlabojusies arī Baltijas valstu spēja cīnīties informatīvajā karā.

Matīsa uzsvēra, ka jebkurš Latvijas iedzīvotājs ir diplomāts un savas valsts stāstu nesējs. Latvijas iedzīvotājiem, pēc Matīsas domām, ir divas izvēles – dzīvot Eiropas vai Eirāzijas telpā. «Tas jautājums, kādas vērtības aizstāvēt, ir ļoti būtisks, jo Latvijas iedzīvotājiem ir divas izvēles – Eiropas vai Eirāzijas telpa ar ļoti fundamentāli atšķirīgām vērtību sistēmām. Es bieži sev esmu uzdevusi jautājumu, vai 1991.gadā, kad Latvija kļuva neatkarīga, pašsaprotamā izvēle Eiropas vērtību virzienā.. vai daudziem tas nebija atkal tas iztapības gēns, kas parādījās, jo Rietumu telpa bija varas nesēji, un jāpieslienas tiem, kas ir stiprāki,» sprieda Matīsa.

«Cik pamatota bija iekšējā vēlme būt eiropietim un cik tas bija kārtējo reizi pieslieties stiprākajam tai brīdī? Ja atbilde ir otrā, tas ir bīstami Latvijai. Ja latvietis savu vērtību orientāciju noteiks pēc vēju virzieniem – ak, tagad tas ir stiprākais, es iešu tajā virzienā, tas neko labu neliecina Latvijas nākotnei. Es ļoti ceru, ka Latvijas iedzīvotājiem ir iekšējais orientieris pēc eiropeiskajām vērtībām, ka indivīds ir augstāka vērtība nekā kolektīvs,» vērtēja politoloģe.

Viņa vērsa uzmanību arī uz «Lielajā lasīšanā» noteikto nācijas mīļāko grāmatu – Kārļa Skalbes «Kaķīša dzirnaviņām». Stāsta morāle ir nepretošanās un paļaušanās uz labo ķēniņu, kurš atnāks un atrisinās problēmas. Matīsa uzskata – ja lielai daļai Latvijas iedzīvotāju šķiet, ka atnāks labais ķēniņš un atrisinās problēmas, tad tautas vēlēts prezidents nebūtu labākā ideja.

 

Komentāri (65)

traductrice 26.11.2014. 09.06

«Pēdējos desmit gados Latvijas politikā es redzu cilvēkus, kurus nebūtu problēmas nosaukt par valsts nodevējiem,»

Vismaz par vienu, vārdā nesaucot, var droši teikt, ja rīt būtu jāvēl tautas balsots prezidents, Latvijas prezidents būtu Latvijas nodevējs.

Ar šo vienu pašu argumentu pietiek, lai Latvijai vismaz pašreizējā sabiedrības evolūcijas posmā pietiktu ar prezidentu, kura funkcijas aprobežojas ar “tēla nešanu pasaulē”. Bet par to, KĀDS ir šis TĒLS, ir jāprasa ATBILDĪBA no Saeimas. Vismaz tik tālu taču MĒS būsim beidzot evolucionējuši?!

+26
0
Atbildēt

5

    Ēriks > traductrice 26.11.2014. 09.39

    Maziņie un veiklie kalpo paši sev,nevis kādam citam,sekojoši sevi viņi nenodos un par nodevējiem tātad kļūt nevar.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 26.11.2014. 11.02

    Gribu atgādināt, ka Kalniņš jau sen nav politiķis, tā ka nodevēji jāmeklē augšās. Viņa pašreizējo muldēšanu uztveru kā veca vīra puprināšanu zem deguna. Brīnos, ka MM ir tik gatavi viņa viedokli tiražēt. Ziedoņa viedoklī viņa dzīves beidzamajos gados taču neviens neklausījās. Intervēt viņu būtu bijis nežēlīgi un necienīgi attiecībā pret šo cilvēku.

    //////////////////////////////////////

    Ēriks: Nāk prātā divi.Imants Kalniņš,kurš uzskata,ka mums jābūt neitrālai valstij,jāstājas ārā no NATO un ES

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > traductrice 26.11.2014. 09.20

    Nāk prātā divi.Imants Kalniņš,kurš uzskata,ka mums jābūt neitrālai valstij,jāstājas ārā no NATO un ES,un jāievieš Islams,un tad Zatleru uz otro termiņu varētu ievēlēt,lai SC valdībā beidzot dabūtu.Es uzminēju?

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 26.11.2014. 13.42

    traductrice

    Vismaz par vienu, vārdā nesaucot, var droši teikt, ja rīt būtu jāvēl tautas balsots prezidents, Latvijas prezidents būtu Latvijas nodevējs.

    _______________

    Vai domā, ka Dombrovskis atgrieztos no Briseles, kad ķibeles ar kredītiem ir veiksmīgi atrisinātas?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 26.11.2014. 09.32

    Imantam, Saeimas sēdēs tulkojot Korānu (starp citu no RUS), pēdējās smadzeņu šūnas ir noārdījušās. Nu jau vairs pat mūzika nerakstās. Arī Raimonds vairs nav karognesējs – savu politikā jau ir atsēdējis. Jānis atvasi nolika uz nepareizā lauciņa. Tā nu tā pasaules godība aiziet. Bet ir jau vēl tādi maziņi un veikli, kurus met kā gribi – vienmēr krīt uz kājām (krieviem saucas “ņevaļaškas”).

    +19
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 26.11.2014. 11.39

Manuprāt, M teiktais jāuztver plašāk, nodevība ir arī amatpersonu un, sevišķi, politiķu korumpētība, šādā kontekstā, lielākie “patrioti” NA, kas, vēl arvien tur augstā amatā blēdi Lūsi, tikai tāpēc, ka viņš ir NA naudas avots, un liek ministru amatos vispārzināmos blēžus bērziņus – rasnačus – gerhardus arī ir nodevēji, jo strādā MNA un Lemberga labā, ZZS frakcija “nodevēji” ir visi, kā viens, jo strādā nevis valsts, bet, Lemberga labā, graujot tiesiskumu valstī, V Āboltiņa, ignorējot vēlēšanu rezultātus, un iekļūstot Saeimā pretēji vēlētāju gribai, arī, īstenībā, nodod demokr. vērtības, politiķi, kas dod valsts pasūtījumus apšaubamām firmām, kas tos sponsorē, tas pats, tas pats att. uz korumpētiem tiesnešiem, prokuroriem, utt.

Principā, par nodevējiem, plašākā kontekstā, var saukt visus, kas ignorē demokrātijas vērtības un gatavi pārdoties par naudu, tā, īstenībā, graujot valsts pamatus.

Protams, tradicionalā izpratnē nodevēji ir tie, kas vēlas šīs valsts likvidēšanu, un strādā citas valsts labā, bet, nedomāju, ka M domājusi tik šauri.

Arī tai “piekāpībai” drīzāk, sakars ar korupciju un vēlmi neapgrurināt sev dzīvi, spļaujot pret vēju, visi ļoti labi zina, ka neviens par to paldies nepateiks, jo šai valstī cīnās nevis ar korupciju, bet, ar korupcijas apkarotājiem, un cilvēki vienkārši negrib zaudēt darbu vai piedzīvot vēl ko sliktāku, ejot pret sistēmu, tādu piemēru pietiek.

+20
-2
Atbildēt

5

    Ēriks > dzeris49 26.11.2014. 13.41

    Tad kas ir Citadeles slepenā pārdošana plašākā mērogā?Vai euro ieviešana,neprasot tautas domas šajā jautājumā, bez referenduma?Individualitāšu uzvaras gājiens pret kolektīvismu?Rietumu vērtību ieviešana,neskatoties uz vietējo aborigēnu pretestību?Tad tik uz priekšu,rīt direktīvas kārtībā jāievieš geju un lesbiešu laulāšana baznīcā un otra valsts valoda,nav ko prasīt nevienam piekrišanu.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 26.11.2014. 13.53

    ———

    Ieviesīs, esi mierīgs. Matīsa jau ne bez iemesla atkal atbraukusi.

    Vai nu – vai nu (Eirāzijas telpa) – bet tautai jau referendumā neprasīs.

    http://static6.businessinsider.com/image/5203c831eab8eac424000008/egypt-cannot-possibly-use-all-of-its-us-made-tanks-short-of-an-alien-invasion.jpg

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 26.11.2014. 13.09

    Par nodevējiem var uzskatīt visus tos augsti stāvošos poltiķus, kas uzrunas un intervijas sniedz krievu valodā, tadējādi legalizējot okupācijas sekas. Faktiski viņi atbalsta krievu medijos uzturēto viedokli, ka krievu valoda Latvijā vēsturiski kļuvusi par starpnacionālās saziņas valodu.

    Tas, ko pašlaik dara Straujuma, ir sabiedrības šķelšana pēc nacionālās piederības.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 26.11.2014. 12.11

    tradicionalā izpratnē nodevēji ir tie, kas vēlas šīs valsts likvidēšanu un strādā citas valsts labā, bet, nedomāju, ka M domājusi tik šauri.

    “Šaura daļa” saeimā sastāda vismaz 30 % deputatu . Pie tiem X- stundā manuprāt vēl 10% varētu pievienoties.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 26.11.2014. 12.18

    vvilums. Pieskaiti vēl pārdesmit %, kuri balsojumā par valsts likvidāciju atturēsies:):):)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

eltae 26.11.2014. 13.06

Saeimā vairāk kā treša daļa deputātu, kuri Putina iebrukuma gadijumā paliks “savās vietās”, Rīgas domē pat vairāk.

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu