Latvija ANO nebalso par Krievijas rezolūciju pret nacisma glorifikāciju • IR.lv

Latvija ANO nebalso par Krievijas rezolūciju pret nacisma glorifikāciju

44
Foto: EPA/LETA

Tāpat kā citas ES valstis, Latvijai nav pieņemama vienpusēja vēstures interpretācija

Latvija kopā ar pārējām Eiropas Savienības (ES) valstīm 21.novembrī nebalsoja par Krievijas virzīto Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas rezolūciju pret nacisma un neonacisma glorifikāciju, jo “nespēj ignorēt Krievijas centienus uzspiest vienpusēju vēstures interpretāciju”.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums, ES norādīja rezolūcijas autoriem Krievijai, ka cīņa ar rasismu, ksenofobiju un neonacismu ir aktuāla daudzās pasaules valstīs.

“Vērā ņemami, ka šo faktu atzīst arī Krievija, kurā pašā darbojas daudzas aktīvas neonacistu organizācijas un kurā katru gadu notiek desmitiem rasistu īstenotu slepkavību un citu pretīgu neonacistu noziegumu. Rezolūcijā šogad tika iestrādāti vairāki būtiski elementi, tostarp par nepieciešamību apkarot aicinājumus uz vardarbību pret mazaizsargātajām sabiedrības grupām, naida runu, policijas vardarbību pret minoritātēm un citiem jautājumiem,” skaidroja Eihenbaums.

Tomēr ES valstis neuzskatīja par iespējamu atbalstīt šo rezolūciju vairāku apsvērumu dēļ. “Pirmkārt, rezolūcija ir vienpusīga, tā nepilnīgi atbilst cilvēktiesību standartiem. Otrkārt, ES valstis nevarēja ignorēt plašāko kontekstu – Krievijas centienus uzspiest vienpusēju vēstures interpretāciju, attaisnot Ribentropa-Molotova noziedzīgo paktu, kā arī Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu,” paskaidroja ministrijas pārstāvis.

ES valstis, kopīgi skaidrojot savu balsojumu, atgādināja, ka “daudzām Eiropas valstīm Otrā pasaules kara beigas nenesa brīvību, bet jaunus noziegumus pret cilvēci, kas tika pastrādāti pret to tautām”. ES valstis, veidojot kopīgo nostāju, ņēma vērā Krievijas agresiju pret Ukrainu.

ES balsojumā atzīmēja, ka “Krievija ir pārkāpusi starptautisko tiesību normas un ANO pamatprincipus, nelikumīgi anektējot daļu suverēnas valsts, slēpjoties aiz aizbildinājumiem par cīņu ar neonacismu”. Šo iemeslu dēļ visas ES valstis balsojumā par rezolūciju atturējās. Rezolūcijas atbalsts citu pasaules valstu vidū šogad sarucis, kā arī pieaudzis to valstu skaits, kas atturējās.

Balsojumā 115 valstis bija par minēto rezolūciju, trīs pret – ASV, Kanāda, Ukraina -, savukārt visas ES valstis atturējās.

2013.gada 21.novembrī ANO Ģenerālās asamblejas 3.komitejas balsojumā ar 126 balsīm par, trim pret, 50 atturas tika pieņemta virzītā rezolūcija par nacisma glorifikāciju. Kā paskaidroja Eihenbaums, Krievija šo rezolūciju virza ANO jau kopš 2005.gada.

ES uzsver, ka rezolūcijā saglabājas problemātiski aspekti, tostarp pārāk ierobežojošie formulējumi attiecībā uz izteiksmes un miermīlīgas pulcēšanās brīvību, paragrāfi par pieminekļiem un nacionālajām atbrīvošanās kustībām nav saskaņā ar vispārpieņemto cilvēktiesību valodu (terminoloģiju), izglītības aspekts tiek skatīts pārāk šauri – būtu jāveicina izglītošanās par visām rasistiskajām ideoloģijām, tāpat ir selektīva pieeja ziņošanas mehānismiem.

 

Komentāri (44)

aivarsk 22.11.2014. 11.09

Fashists of future will call themselves antifashist. Winston Churchille

+12
0
Atbildēt

0

aivarsk 22.11.2014. 11.31

Kad ANO izvērtēs un nosodīs krievijas un psrs kara noziegumus? Kā ar vāciešu genocīdu Prūsijā, kā ar 2 000 000 kolektīvi, kolchoznieciski izvarotajām un slepkavotajām vācu sievietēm???

+8
0
Atbildēt

0

aivarsk 22.11.2014. 11.15

Tanī pat laikā @straujuma twitterī paziņojumus sniedz krievu valodā, tādejādi padarot to par oficiālu valodu Latvijā. Vienotībniekiem patīk, tie nolamā tos, kas aizrāda, ka Latvijas sabiedrības dalīšana pēc nacionālā principa neko labu Latvijas sabiedrībai nedod. Ja ir valsts valoda, tad ir, ja ir zvērests dots, tad ir. Ja pārkāpj, tad demisija!

+12
-5
Atbildēt

9

    dzeris49 > aivarsk 22.11.2014. 15.43

    Tviteris nav publiska vai oficiāla uzruna, kur būtu obligāti jālieto valsts valoda.

    Kad armēņu šeit būs tikpat daudz, cik krievu vai krievvalodīgo, jādomā, Straujuma tos uzrunās arī armēņu valodā.

    Nevajadzētu būt tik aprobežotiem un uzskatīt elementāru pieklājību par kaut ko pazemojošu, labi, ka Straujma, tomēr, gudrāka un nav tik kompleksaina, kā mūsu “nacionāli orientēti”.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > aivarsk 22.11.2014. 11.35

    Drīz Vienotība ar Saskaņu precēsies zem uzraksta “Krievi nāk… Sagaidīsim kopā!”

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > aivarsk 22.11.2014. 16.47

    Arī uzskatu, ka valsts amatpersonām un jo vairāk Ministru prezidentei nenākas runāt vai uzrunāt kādu krievu valodā, jo šāda izdarība rada melīgu priekšstatu ka Latvija nav domāta tikai latviešiem. Stunda X arvien tuvāk, tāpēc visai etniskajai valsts nācijai jābūt vienotai etniski un arī lingvistiski. Arī Ukrainas piemērs rāda, ka nevajag runāt krievu valodā, jo karš notiek tik un tā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > aivarsk 22.11.2014. 15.53

    Ja tu jūties okupēts, un vēl arvien neesi beidzis karot, tās ir tavas psiholoģiskās problēmas.

    Es okupēts nejūtos, un visus krievvalodīgos par okupantiem neuzskatu, arī pret krievu valodu, kā tādu, man nav nekādi iebildumi.

    Cita lieta, ka oficiālos pasākumos jālieto valsts valoda, bet, ne jau tviterī.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > aivarsk 22.11.2014. 12.38

    Varu tikai atkārtot vakardienas komentāru, līdzīgi, kā tu atkārto savus “uzbraucienus” Straujumai, acīmredzot, vai nu aiz muļķības, vai nu lai novirzītu uzmanību no skandāla, kad pret NA ģenerālsekretāru Lūsi tiek ierosiāta krimināllieta.

    Vai tev, vispār, ir saprašana, ko nozīmē “oficiāla valoda”?

    Straujuma nevienu likumu un Satversmi nepārkāpj, acīmredzot, jābūt NA atbalstītājam, lai nesaprastu, ka krievu valoda nav aizliegta, tāpat, kā angļu vai jebkura cita, un savā tviterī katrs var lietot to valodu, ko vēlas.

    Un jābūt absolūti aprobežotam, lai nesaprastu, ka Straujuma rīkojas absolūti adekvāti, griežoties pie Latvijā dzīvojošiem krievvalodīgajiem cilvēkiem, kas cietuši Maksimas traģēdijā, krievu valodā, tā ir elementāra pieklājība un cieņas izrādīšana, tā rīkojas Eiropā, tu, kā vienmēr, spried, kā tipisks NVS un Krieviojas “āmurs”, kam zināmas tikai divas krāsas – melns un balts, kam dominē naids pret visu, kas viņam nav izprotams, un kas nespēj izprast nianses.

    Un, gribas piezīmēt, ka krievi šeit dzīvo jau gadsimtiem ilgi, daudzi ir šīs valsts patrioti, un tiem ir tādas pat tiesības, kā jebkuriem Latvijas pilsoņiem, un pat tiem, kas te iebraukuši salīdzinoši nesen, pēc kara, ko tu sauc par civilokupantiem, utt.

    Un labi, ka mūsu premjers nav tik aprobežots, un to visu saprot, jo vairāk kritikas Straujuma saņem no tev līdzīgo NA atbalstītāju puses, jo vairāk man viņa patīk.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 22.11.2014. 14.42

    dzeris49

    jo vairāk kritikas Straujuma saņem no tev līdzīgo NA atbalstītāju puses, jo vairāk man viņa patīk.

    _____________________

    Un krievmīlim Rinkēvičam kā pederastam pavisam cits smeķis, bet ja bandītu un čekistu kājslauķi, četrači voldiņi, vēl izvarotu, nogalinātu un ēstu mazus latviešu zēnus, tad pavisam topā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 22.11.2014. 15.46

    tātad Straujuma izrādija necieņu un bija nepieklājīga, nerunādama ukrainiski

    ————————————

    Ja viņa vakar līdzjūtību izteiktu ukrainiski un lietuviski, tas būtu stilīgi un tautu vienojoši, bet viņa, gļēvi pielāgojoties “russkij mir” doktrīnai, runāja okupantu valodā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > aivarsk 22.11.2014. 16.09

    Starpība jau tā, ka straujuma krievu mēli nelietoja parastā sarunā, bet gan oficiālā aicinājumā. Tas pirmkārt, bet otrkārt, mira ne tikai krievi, bet arī citu tautību cilvēki, ja pret visiem grib vienlīdzīgu attieksmi, tad vai nu TIKAI valsts valodā, vai visās bojāgājušo, arī čigānu, armēņu, ukraiņu utt. Īpaši tā lieta ir šajā ģeopolitiskajā situācijā, kad Eiropā ir tikai viena agresorvalsts ar šādu valsts valodu! Čerčils uzrunātu tautu vāciski 1940. g., lai arī Lielbritānijā bija vācu tautības cilvēki?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > aivarsk 22.11.2014. 14.47

    dzeris49, tātad Straujuma izrādija necieņu un bija nepieklājīga, nerunādama ukrainiski un armēniski? Pastāsti lūdzu tuvāk par piemēriem eiropā, kur savas valsts vadība savā valstī publiskās uzrunās nerunā savā valsts valodā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu