Vīķe-Freiberga tautas vēlētam prezidentam saskata divus nopietnus mīnusus • IR.lv

Vīķe-Freiberga tautas vēlētam prezidentam saskata divus nopietnus mīnusus

30
Bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Rīgas konferencē šogad. Foto: Ieva Čīka, LETA

Bijusī prezidente uzskata, ka šādi ievēlēts prezidents pārstāvētu tautu tiešākā veidā, nekā tas notiek pašlaik

Tautas vēlēts prezidents pārstāvētu tautu tiešākā veidā, nekā tas notiek pašlaik ar tautas ievēlēto priekšstāvju starpniecību. Šādu viedokli aģentūrai LETA pauda eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa gan norādīja, ka Latvijas pašreizējā attīstības stadijā tautas vēlētam prezidentam saskata arī divus nopietnus mīnusus.

“Viens būtu risks ievēlēt šim amatam īsti nekvalificētu personu uz vairāk vai mazāk lēta populisma pamata. Otrs būtu ievēlēšanu panākt ar plašas un dārgas reklāmas palīdzību, kur šādai reklāmai izmantotā nauda varētu arī būt visai apšaubāmas izcelsmes,” uzskata Vīķe-Freiberga.

Jau ziņots, ka partija “No sirds Latvijai” (NSL) ir sagatavojusi Satversmes grozījumu projektu, kas noteiktu, ka tauta ievēl Valsts prezidentu. Politiskais spēks to būtu gatavs iesniegt izskatīšanai 12.Saeimā kopā ar citu partiju pārstāvjiem, jo vēlas, lai priekšlikums gūst pēc iespējas lielāku deputātu atbalstu, iepriekš sacīja NSL līdere Inguna Sudraba.

Savukārt, ja Saeimā tiktu izveidota apakškomisija, kura strādātu ne tikai pie jautājuma par tautas vēlēta Valsts prezidenta institūta izveidošanu, bet kopumā ar valsts pārvaldes stiprināšanas lietām, deputāts Ringolds Balodis (NSL) piekristu to vadīt, ja tiktu uzrunāts uzņemties šādas komisijas vadītāja amatu.

 

Komentāri (30)

traductrice 12.11.2014. 08.38

Ja sabiedrība nespēj ievēlēt 100 priekšstāvjus, kuri tad būtu spējīgi ievēlēt amatam atbilstīgu valsts augstāko amatpersonu, tad cik liela ir garantija, ka tā pati sabiedrība, kas nespēj “uzminēt” 100 lauciņus, būs spējīga uzlikt uz vienīgo pareizo balto zirgu? Laikam – tuvu ei.

+18
-2
Atbildēt

1

    Normunds > traductrice 12.11.2014. 09.07

    Saeimā uz lokomotīvju rēķina iebrauc pelēkais planktons – podziņu spaidītājs bez smadzenēm un sava viedokļa.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 12.11.2014. 08.26

Kādam no deputātu tribīnes Saeimā būtu skaidri un gaiši jāpasaka, ka tautas vēlēts prezidents, kurš pieņemtu viedos lēmumus tautas vēlēto deputātu vietā un šādi vadītu nāciju pa vispareizākajām dzīves takām pretī neaprakstāmai laimei, tas ir gaišs mērķis Latvijas nākotnei, pēc šāda mērķa vajag tiekties, bet šāds mērķis nav sasniedzams situācijā, kad 25% LR balstiesīgo pilsoņu balso pret atjaunotās LR pastāvēšanas ideju un aptuveni 13% – 15% LR balstiesīgo balso par nezināmiem vadoņiem uz balta zirga.

Tas ir dīvaini, ka Kaimiņš, Sudraba tik aizrautīgi grib darboties šajā virzienā, lai gan pašiem, tā pat kā visiem pārējiem nav nemazākās nojausmas par to, kādām ir jābūt šāda tautas vēlēta virsaiša pilnvarām un kā mainīsies valsts struktūra, politiskais klimats šādu pilnvaru kontekstā.

Var jau pielabot Satversmi, laikam ejot, cilvēka domāšanai mainoties – tas ir neizbēgami, bet pašos pamatos mainīt valsts uzbūvi…

Vakar visu vakaru skatījos 11. novembra programmas LTV. Tur bija stāsti par maziem puikām, kuri gāja cīnīties par savu valsti, par varonīgiem vīriem, un es iedomājos par to, ka šodienas LR pilsonim patiesībā nav nekādas tiesības justies kā LR īpašniekam. Šodienas LR pilsonis ir tikai rentnieks, kurš lieto iepriekšējo paaudžu izcīnītu valsti, un nekas vairāk. Un nejau nu rentnieki būs tie, kuri sāks pārbūvēt valsts pamatus, kuru ielikšanai nav ne pirkstiņa paši pakustinājuši.

+14
-1
Atbildēt

2

    Normunds > rinķī apkārt 12.11.2014. 09.05

    kurš pieņemtu viedos lēmumus tautas vēlēto deputātu vietā

    ==================

    Kur Tu šo nomurgoji? Kur tad liksim deputātus? Tautas vēlēts prezidents nebūt nenozīmē lielākas varas piešķiršanu prezidentam, vnk prezidentam jānokrata atkarība no saeimas deputātiem. Saeimas koalīcijai ir pārāk liela vara, ja saeimā būtu viens deputāts, viņš būtu monarhs.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 12.11.2014. 09.23

    Valdošajai koalīcijai nevar būt pārāk liela vara, jo valdošo koalīciju neapšaubāmi ir ievēlējis LR pilsoņu vairākums, pārsvarā triju partiju elektorāts, kuru vieno sabalansējama izpratne par problēmām un padarāmajām lietām. Saeimas valdošā koalīcija ir loģisks tautas ievēlētas varas spogulis. Līdzšinējā prezidenta vēlēšanau kārtība ir loģisks Saeimas vēlēšanu turpinājums.

    Savkārt, kas ir ” tautas vēlēts prezidents” ? Amatpersona, kuru vienlaikus lielā vienprātībā ievēl gan SC, gan Kaimiņa, gan NA un Vienotības elektorāts? :) Pats saproti, ka tas ir sviests :)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

janisviksne 12.11.2014. 09.20

Drošāks veids, kā uzlabot prezidentu kvalitāti, būtu atklāts balsojums Saeimā.

Nezinu, vai tas ir sekmīgi izdarāms, bet varbūt sabiedrības prātus varētu atvēsināt kāds kārtīgs socioloģisks pētījums, kurš izpētītu, kādi tad būtu reālākie tautas ievēlētie prezidenti atbilstoši iespējamajai vēlēšanu kārtībai (kas varētu kandidēt, kas tiktu līdz pēdējai kārtai un ko tad drīzāk izvēlētos). Pieļauju, ka liela daļa cilvēku, apspriežot politiku šaurā domubiedru lokā, nesaprot, cik dažāda ir Latvijas sabiedrībā un cik maza ir iespēja, ka tieši viņu izpratnē vēlamākais kandidāts varētu kļūt par prezidentu. Būtu gan grūti paredzēt populisma un finansējuma faktoru ietekmi.

+11
0
Atbildēt

2

    noyescancel > janisviksne 12.11.2014. 15.06

    Parasti šādās aptaujās izvirzās Lembergs-Ušakovs, bet jā – arī Sudraba daudz neatpaliktu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    locus > janisviksne 12.11.2014. 12.27

    Tas, ka tieši Sudraba, acis izbolījusi, iestājas par tautas vēlētu prezidentu, jau vien visu pasaka. Nē!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu