Filmu producenti: Nacionālā apvienība ielēja “ugunskurā degvielu” • IR.lv

Filmu producenti: Nacionālā apvienība ielēja “ugunskurā degvielu”

76
Latvijas Filmu Servisa Producentu asociācijas valdes loceklis Jānis Kalējs (no kreisās), Latvijas Filmu mākslinieku ģildes priekšsēdētājs Jurģis Krāsons un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai!"/LNNK Saeimas deputāts Raivis Dzintars. Foto: Ieva Čīka,LETA

Filmu nozare karsti debatē par trūcīgo finansējumu un Saeimas lobēto “Dvēseļu puteņa” lietu

Finansējuma piešķiršana filmas projektiem ārpus konkursa ir esošās filmu projektu finansēšanas sistēmas degradēšana. Tā otrdien diskusijā Rīgas Kino muzejā atzina vairākums filmu nozares pārstāvju, ziņo LETA.

Pilnu diskusijas zāli muzejā bija pulcējis Saeimas lēmums, izskatot 2013.gada budžetu, piešķirt 25 000 latu atbalstu no valsts budžeta līdzekļiem filmas projekta “Dvēseļu putenis” attīstībai. Savukārt vēl šāgada budžeta grozījumos pēc Nacionālās apvienības Saeimas deputāta Imanta Parādnieka pieprasījuma tika piešķirti 12 000 latu filmas projekta “Zīmogs sarkanā vaskā” attīstībai.

Nacionālā Kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga teica, ka patlaban filmu nozares finansējuma sadali regulē Filmu likums un Ministru kabineta noteikumi. Tā ir sistēma, kas darbojas vairāku gadu garumā, kā arī ir apstiprināta Eiropas Komisijā un ir līdzīga tām sistēmām, kādas ir visās citās Eiropas valstīs.

No viņas teiktā izriet, ka pēdējo reizi situācija, kad naudu filmai piešķīrusi Saeima, bijusi 2006.gadā. Toreiz projektam tika atvēlēti 30 000 latu, taču filma tā arī pie skatītājiem nenonāca. “Mēs cerējām, ka šāds precedents vairs neatkārtosies. Mūsu konkursos pēc noteiktas punktu sistēmas eksperti vērtē iesniegtos projektus, un attiecīgi spēcīgākie projekti dabū finansējumu. Tagad var būt situācija, ka ārpus konkursa kārtībā valsts finansējumu saņēmušie projekti nāks uz konkursu un radīs nevienlīdzīgu situāciju pārējām filmām,” sacīja Nacionālā Kino centra vadītāja, piebilstot, ka patlaban ražošanā ir desmit filmas, kas runā par Latvijas vēsturi.

Projekta “Dvēseļu putenis” iesniedzējs un producents Gatis Upmalis teica, ka topošās filmas “Dvēseļu putenis” projekts sagatavots un ar to vērsušies Saeimā, likuma noteiktā kārtībā lūdzot izskatīt, vai sagatavotais projekts ir aktuāls un vajadzīgs latviešu tautai. “Ja atzītu, ka mūsu projekts nav vajadzīgs, tad mēs neķertos klāt. Tālākais jau bija Saeimas kompetence,” piebilda Upmalis. Viņš minēja, ka filmu nozares finansējums jau vairākus gadus ir kritiskā situācijā un Latvijas kinematogrāfijā ir bēdīga pieredze ar to, ka projektam tiek atvēlēts mazs finansējums, līdz ar to filmas tapšana ievelkas trīs līdz četru gadu garumā.

Upmalis ir studijas “F.O.R.M.A.” dibinātājs. Viņš ir īstenojis četras pilnmetrāžas kopražojuma filmas, duci dokumentālo filmu un vairāk nekā trīsdesmit informatīvo filmu. Viņa pazīstamāko filmu skaitā ir “Ūdensbumba resnajam runcim” un “Labās rokas”, kā arī “Mazie laupītāji”.

“Runa nav par to – vajag vai nevajag filmu “Dvēseļu putenis”. Runa ir par principu, kādā veidā tiek dalīts un veidots nozares finansējumus. Gan Producentu asociācija, gan nozares pārstāvji vairākkārtīgi Saeimas komisijās ir stāstījuši situāciju kopumā, nevis ejot lobēt atsevišķus filmu projektus. Arī uz “Dvēseļu puteņa” pamata ir nepieciešams runāt par nozares finansējuma palielinājumu kopumā,” norādīja Latvijas Filmu padomes priekšsēdētājs Gints Grūbe.

Latvijas kinoproducentu asociācijas prezidents un producents Vilnis Kalnaellis atzina, ka Upmalim ir zināma taisnība, jo viņš izmanto jebkurus līdzekļus un ieročus, lai dabūtu finansējumu. “No vienas puses, tas ir labi, bet, no otras puses, tas degradē sistēmu. Nekur nav tā, ka Saeima lemj par viena vai otra projekta atbalstu. Tas, ka šai nozarei trūkst naudas, ir ugunsgrēks, un Saeimas deputāti, tajā skaitā Nacionālās apvienības iniciatīva, ielej ugunskurā degvielu. Arī man kā producentam būtu daudz vieglāk iet pie vienas vai otras paziņas Saeimā un bīdīt savus projektus,” sacīja Kalnaellis, uzsverot, ka kritēriji, pēc kuriem konkursā tiek vērtēti iesniegtie projekti, ir sagatavoti un izstrādāti pietiekami eiropeiski.

To, ka filmu nozarei finansējums ir nepiedodami mazs, apliecināja arī Saeimas deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK). “Nepieciešams, lai finansējuma būtu vairāk, un, mūsuprāt, būtiski tas nepieciešams valstiski audzinošām filmām un tām, kas dod pievienoto vērtību. Vakar bijām liecinieki “Sapņu komanda 1935″ pirmizrādei, un esmu pilnīgi vienisprātis, ka tā ir daudz efektīvāka investīcija, lai noturētu latviešus savā zemē,” vēstīja Dzintars.

Viņš skaidroja, ka finansējuma trūkst daudzu iemeslu dēļ, taču, viņaprāt, problēma nav tikai līdzekļu trūkumā. Pēc Dzintara domām, problēma ir arī Kino centra vadībā un uzticībā tai sistēmai, kas līdz šim ir pastāvējusi. “Ceļš, ko šobrīd ejam, ir nacionālais pasūtījums un nacionālās identitātes sadaļa, pie kuru stratēģijas patlaban tiek strādāts. Šī sistēma patlaban nepastāv, un kamēr tā nepastāv, mums nav pārliecības, ka pie esošās sistēmas tādi projekti kā “Zīmogs sarkanā vaskā” un “Dvēseļu putenis”, kam būtu jādod iespēja izpausties, patlaban gūtu atbalstu Kino centrā,” norādīja Dzintars.

Latvijas kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova uzsvēra, ka līdz šim jau ir bijuši daudzi projekti, kas saņēmuši naudu attīstībai, bet pēc tam projekts pie naudas nav ticis. Viņa uzskata, ka paralēli Nacionālajam Kino centram un tā sistēmai varētu darboties arī Saeimas sistēma, kas filmu projektiem piešķirtu naudu. “Jādomā par paralēlajām normatīvajām bāzēm. Katram producentam ir jāpārliecina un jāpiesaista finansējumus, ja šādā veidā var pārliecināt deputātus, tad mēs tikai iegūstam,” rosināja Romanova.

Arī kinorežisors Arvīds Krievs uzskata, ka nav prātīgi kritizēt Saeimas dāvinājumu filmu nozarei. “Tā ir dāvana, un ar šādām sarunām mēs atbaidīsim vienu partiju, kas jau ir mūsu pusē. Ja šis skandāls izies pa visu presi, tad kādu priekšstatu mēs par sevi radām. Mēs kļūstam par tiem, kas atgrūž dāvanas un atgrūž to, kas mums ir iedots,” norādīja Krievs.

Kalnaellis minēja, ka kino ir kultūras sastāvdaļa un Latvijā ir tendence, ka politika kultūrai ir ļoti pietuvinājusies. “Nākamais solis būs, ka Parādnieks [Imants] Nacionālajā operā iestudēs vienu vai otru operu,” pauda producents.

Jau ziņots, ka filmu nozares pārstāvji uzskata, ka šāda kārtība, kad Saeima tieši atbalsta atsevišķu filmu projektu attīstību un atsevišķus nozares komersantus, nevis sistēmisku pieeju filmu nozarei, grauj filmu nozares attīstību kopumā, degradē labas pārvaldības praksi un sistēmu.

KM sola atrast paredzēto 300 000 latu līdzfinansējumu 

Filmu producentus satrauc fakts, ka nākamā gada budžetā nav paredzēti 300 000 latu līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, bet Kultūras ministrija (KM) sola – tiklīdz būs saņemts Eiropas Komisijas saskaņojums, jautājums par finansējuma piešķiršanu tiks risināts.

KM valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters sanākušajiem filmu nozares pārstāvjiem skaidroja, ka noteikumi par valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ir skatīti Ministru kabinetā, taču noteikumi pagaidām nav pieņemti, jo nav saņemts Eiropas Komisijas saskaņojums.

“Kad tiks saņemts pozitīvs Eiropas Komisijas saskaņojums, noteiktumi ar saņemto saskaņojumu atkārtoti tiks iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā. Līdzi tam tiks iesniegti arī priekšlikumi, kādā veidā varam virzīties, lai varētu nodrošināt finansējuma piesaisti,” pauda KM valsts sekretārs.

 

Komentāri (76)

Sanšains 20.11.2012. 18.04

Noteikti piekrītu, ka nevajadzētu apiet sistēmu, kas izveidota, lai finansētu kino projektus.

Bet varu saprast arī tos, kurus pārņem vismaz īgnums, kad ieraugām, ko tik tas Kino centrs nav balstījis.

Piemēram, principiāli tikai krieviski runājošā Jevgēņija Paškeviča filma krievu valodā “Golfa straume zem leduskalna”, ko mūsu “kino speciālisti” (nejaukt ar nespeciālistu Raivi Dzintaru!) aizsūtījuši “Oskaram” un tātad pārstāvēs Latviju krieviski, un kā lasāms recenzijās – pārstāvēs mākslinieciski nožēlojami. http://www.diena.lv/kd/recenzijas/kinoprofesionali-verte-golfa-straumi-zem-ledus-kalna-dekorativs-parpratums-13973815
Cerams, ka neviens amerikānis to filmu tā arī nepaskatīsies.:)

Paškevičs šai filmai no Nacionālā Kino centra – no SISTĒMAS – dabūjis vismaz Ls 460 300. (Rakstu “vismaz”, jo varbūt vēl ir kādi citi dati par citiem gadiem) http://la.lv/index2.php?option=com_content&view=article&id=308249:vsturisko-filmu-grtais-ce-pie-skattjiem&layout=print&tmpl=component&Itemid=201

Karapetjans, kurš kino esot nolēmis pievērsties Tarantīno “Lubenes” (“Pulp fiction”) iespaidā http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/75480/aiks-karapetjans-mana-filma-nav-par-krieviem-un-latviesiem, un kura diplomdarba nosaukums ir “Riebums” http://www.nfc.lv/lmdb/people/people.php?pep_id=2949, par savu urlu filmu krievu valodā no mūsu “sistēmistiem” dabūjis Ls 131 200.

Izrādās, arī Aigars Grauba savai “Sapņu komandai” no Kino centra dabūjis vismaz Ls 170 000. Un, lai gan pirmizrādē bijušajiem politiķiem esot paticis :) http://www.diena.lv/kd/kino/pirmie-skatitaji-graubas-jauno-filmu-sapnu-komanda-uznem-ar-skaliem-aplausiem-13978879 un daži saka, ka tā esot Graubas labākā filma (nav nekāda dižā uzslava:) ), arī šobrīd atrodas kritiķi, kuriem gribas ticēt, kad tie uzskaita veselu lērumu trūkumu.

Ko tad darīt? Varbūt nedot naudu daudziem projektiem un režisoriem, bet dot ikai dažiem? Varbūt paņemt aiz pogas, piemēram, Gati Šmitu un pierunāt/piespiest viņu, lai viņš uztaisa kādu “patriotisku” filmu?:)

+20
-9
Atbildēt

0

buchamona 20.11.2012. 17.58

…Arī kinorežisors Arvīds Krievs uzskata, ka nav prātīgi kritizēt Saeimas dāvinājumu filmu nozarei. “Tā ir dāvana, un ar šādām sarunām mēs atbaidīsim vienu partiju, kas jau ir mūsu pusē. Ja šis skandāls izies pa visu presi, tad kādu priekšstatu mēs par sevi radām. Mēs kļūstam par tiem, kas atgrūž dāvanas un atgrūž to, kas mums ir iedots,” norādīja Krievs… +++ nu tad beidzot viens prātīgs vārds, kurš arī izgaismo visu daudz objektīvākā gaismā. Izrādās, ka Saeima ir atbalstījusi studijas F.O.R.M.A. projektu – Dvēseļu puteņa veidošanai un patiesībā pārējiem dižajiem māksliniekiem ar šo lietu nav nekāda sakara, ja nu vienīgi skaudība māc, jo pārējiem ir jāiztiek ar to, kas ir, bet nekas no jau esošajiem līdzekļiem uz Dvēseļu puteņa rēķina arī netiek ņemts nost, tā es to saprotu.
Tad kāda “suņa pēc” viss šis tracis? :) Un IR arī – atkal iebrauca auzās, kārtējo reizi uzkāpa uz grābekļa. Naids un niknums aizmiglo prātu :)) Cik saprotu Saeimas vairākums nobalsoja par līdzekļu piešķiršanu Dvēseļu putenim, kā – pēc tiek uzsvērts tikai viens NA? :)

Bet par Upmaļa kungu, kurš ir uzņemies atbildību par filmas tapšanu – tā ir liela atbildība, atliek novēlēt tikai veiksmi.

+21
-11
Atbildēt

34

    andris902 > buchamona 20.11.2012. 21.00

    …kas ir nesaprotams?…vajadzības gadījumā var neievērot pašu izdotus likumus, var tos apiet “izņēmuma” kārtā….atrast simts un vienu attaisnojumu un “uzņemties kolektīvo” atbildību….kāpēc radīt likumus, ja tos var nepildīt?…sistēma iesūkusies tik dziļi kaulos, ka no tās atbrīvoties nav spēka arī “tiesiskuma koalīcijai”….

    ….vai tagad katra projekta autoram būs jāmeklē pareizā partija, lai dabūtu finansējumu?….Tev tas šķiet loģiski un atbalstāmi?….

    P.S. ….vari to saukt par zaimošanu….tikai paliek atklāts jautājums – kurš ir zaimotājs?….

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 20.11.2012. 22.43

    “Tiesikuma koalīcija” – te jau zirgam jāsmejas, atgriežamies 90 jos, ar NA palīdzību, tā jau degradēs jebko, kam tikai pieskarsies, un pārējie spiesti nolaisties līdz viņu līmenis, lai neizskatītos “nepatriotiski”, pilnīgākais vāks.
    “Saeimu ir ievēlējusi tauta, un tāpēc Saeima var darīt, ko grib” – tāda šejienes NA atbalstītājiem izpratne par tiesiskumu un to, kā strādā demokrātija.
    Lasu šos un līdzīgus murgus, un brīnos, kā cilvēki var nesaprast, kā ir jāstrādā valsts iekārtai, kurā viņi dzīvo.
    Skaidrot te kādam, ka Saeima nevar darīt visu, kas tai ienāk prātā, tikpat liela jēga, kā kā aklam cilvēkam stāstīt par krāsu niansēm.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 21.11.2012. 08.45

    Nu kas, man tev būs jāsauc visi pasaules līmeņa režisori un to uztaisītās filmas, kas kļuvušas par klasiku?
    Netaisos to darīt, gan jau pats būsi dzirdējis vai redzējis, dīvains jautājums, vispār.
    Tāpat, kā par to “liberālo ideoloģiju” – un pēc kādas tad ideoloģijas, pēc tavām domām, dzīvo ES un ASV, ja ne pēc liberālas?
    Vispār, tai Viņķeles grāmatiņai un liberālai ideoloģijai nav nekas kopējs, liberāla ideoloģija ir kaut kas daudz plašāks, manuprāt, tevi taisni tā grāmatiņa satrauc vairāk par visu.
    Manuprāt, šinī gadījumā tu īsti nesaproti, par ko runā, un esi nedaudz aizķēries pagātnē ar savu domāšanu, tāpat, kā tā NA.
    Un paralēles ar Krieviju un PSRS nevelku es, to velk taisni NA rīcība.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 20.11.2012. 21.27

    …Riņķī apkārt….pieņemsim, ka šis ir “pamatots” izņēmums, taču…Tu tak saproti, ka ar 25 tūkstošiem nekādu filmu uzņemt nevar…scenārija rakstīšanai pietiks?…ko tālāk?….nāks pareizi ļaudis pie pareizās partijas un patriotisma vārdā pieprasīs nākošo finanšu līdzekļu sadali…nebūs finanšu līdzekļu – gāzīs valdību?….ir izmests āķis un tas, kurš nemēģinās tam pieķerties, tiks ieskaitīts tautas ienaidnieku kārtā….

    …neviens nenoliedz, ka šādas filmas Latvijai ir vajadzīgas, bet…klaju likumu ignorēšanu taču mēs nesauksim par patriotismu….

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 20.11.2012. 22.23

    ….dīvaini, ka G.Upmalim jāuzņemas atbildība…kāpēc tāda vēlme aizstāvēt nekorektu rīcību?….mīļā miera labad nobalsoja koalīcija, bet nevienam neradās iebildes, ka šo jautājumu varēja risināt, iedalot līdzekļus Kultūras ministrijai un tā attiecīgi rīkojot konkursu – izvēlētos labāko…vai tad KM vairs nevar uzticēties?….

    …šobrīd runāju par sistēmu, par balsojumiem, par “vērtībām”, kuras nemainās – šodien – es par tevi, rīt – tu par mani…un tā ir “tiesiskuma koalīcija”!….

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 21.11.2012. 08.08

    Ar kādām tiesībām tu un NA uzņemas mācītāju un vienīgo šīs valsts patriotu lomu – kas ir un kas nav patriotisks, kādas filmas ir un kādas nav jāfinsē, mums te ir PSRS, vai Trešais reihs, pagaidām vēl dzīvojam demokrātiskā valstī?
    Pēc tās “liberāļu ideoloģijas” dzīvo visās kaut cik attīstītās valstīs, līdz kurām mums vēl tālu, un šinīs valstīs cilvēki nav mazāki savas valsts patrioti, kā pie “konservatoriem”, kā Krievija un NVS valstis, tikai tur ideoloģija pirmajā vietā un att. notiek atbalsts kultūrai, kino, utt.
    Diemžēl, pasaules līmeņa šedevri tur netop, tie top pie tevis tik nīstajiem liberāļiem.
    Kā zini, pēc ideoloģiska principa nauda kino tikai dota arī PSRS, un arī tur nepārtraukti vāvuļoja par patriotisku audzināšanu un ko tur vēl, par to pašu, par ko tu tagad runā, un daudzi uz tā patrotisma rēķina varēja trekni dzīvot, tāpat, kā to tagad grib darīt aprobežotie un liekulīgie NA politiķi, bet, laikam jau, savu nekritisko elektorātu viņi būs atraduši, cerams, ne pārāk lielā skaitā, citādi Latvijai kā demokrātiskai valstij vāks.
    Un nevajag jau tik ļoti nosodīt tos, kā tu raksti, “sedevrus”, kurus tauta, redz, nesaprot, varbūt ka, ja kāds ko nesaprot, tas vēl nenozīmē, ka tas ir slikts, varbūt, vaina tanī, kurš nesaprot?
    Nu, katrā ziņā, sliktāk uztaisītu filmu par Rīgas sargiem reti gadījies redzēt, ja visas tās “patriotiskās” būs tikpat “augstā” līmenī, nav vērts tām naudu tērēt.
    Manuprāt, audzināt un izkopt labu gaumi ir daudz patriotiskāk, nekā bojāt gaumi ar vāji uzceptiem ideoloģizētiem mēsliem, to visu mēs jau redzējam PSRS laikos.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    aldis_grunde > buchamona 20.11.2012. 18.04

    Ja tā būtu Parādnieka vai NA personīgā nauda, tad nebūtu problēmu, bet tā tomēr ir Valsts budžeta nauda.

    +10
    -15
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 21.11.2012. 09.13

    R.A. – kaut vai par Kusturicu, cik atceros, mums viedoklis sakrita, patrteiz dzīvojošais ģēnijs ir arī Lars fon Triers, nu daudzi, visus jau nesaukšu .
    Un es neesmu pret patriotisma ieaudzināšanu vispār, iet runa par formām un metodēm un par to, ka vienai partijai nevajadzētu pasludināt sevi par vienīgo patriotisko un visiem uzsiest savu izpratni par patriotismu.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    inesite15 > buchamona 21.11.2012. 04.12

    > “dzeris49 …….
    “Saeimu ir ievēlējusi tauta, un tāpēc Saeima var darīt, ko grib” –
    ……
    – BET TIEŠI TĀ TAS AR IR, lai cik tas smieklīgi neliktos
    ……
    Lasu šos un līdzīgus murgus …. ”
    ………………………………………..
    – Dzīvojam mēs akurat šitādos šitajos murgos … Prakse atbilst teorijai .

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > buchamona 21.11.2012. 09.46

    to riņki apkārt: Diemžēl tas jau ir beidzies nejēdzīgi. Ar ļoti sliktu precedentu.
    Tas nozīme, ka var aiziet piemēram pie Urbanoviča un izdiņģet naudu filmai “Fašizm po latišskij 2” un būs gruti pamatot kapec vieni var, bet citi nē.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 21.11.2012. 09.00

    ….Riņķī apkārt….atļaušos atgādināt,ka “grāmatiņām” netika iztērēts neviens santīms Latvijas budžeta naudas….lūdzu, nevajag pielietot demagoģiskus paņēmienus savas pārliecības nostiprināšanai…

    ….šis gadījums ar “pareizās partijas” sameklēšanu mani iedvesmoja….došos pie Dzintara un Parādnieka,lai dabūtu finansējumu savam projektam, kurš vistiešāk ir saistīts ar Latvijas vārda nešanu pasaulē….lūkosim – vai tas ir tik vienkārši = aiziet, parunāt, prezentēt, uzvarēt!….

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 21.11.2012. 15.43

    Aigars
    “Nacionalā ideoloģija būtu tā “Dzīves ideoloģija”? :D Pagājušā gadsimta 30. – 40.”

    Jā, prokrieviskais smerdeli, 30-40. bija Latvijas “Zelta” gadi un pat, ja tam būs nepieciešams izķert un pakārt pēdējo fašistu izdzimteni, tie vienalga atkārtosies.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 21.11.2012. 15.57

    zanE ….
    “atļaušos atgādināt,ka “grāmatiņām” netika iztērēts neviens santīms Latvijas budžeta naudas…”

    Pat ja tā bija dota nauda(ne jau bērnu kropļošanai), morāli sapuvusī Viņķele to nedrīkstēja lietot pēc saviem perversiem ieskatiem. Gribēja dzimuma līdztiesību, stājies pretī kādam no savu upuru vecākiem un staigāsi salauztu degunu un izdauzītiem zobiem!!!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 20.11.2012. 21.28

    zanE ….
    “…nekas jau nav mainījies”

    No aprites izkritusī, prātu izkūkojusī veča, joprojām rej unisonā ar pēdējām padibenēm, SC un ZP karsējiem.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 20.11.2012. 19.45

    …. – “ar šādām sarunām mēs atbaidīsim vienu partiju, kas jau ir mūsu pusē”…mjā….sistēma darbojas!…turpmāk, lai spētu izdabūt cauri kādu projektu – jāsameklē pareizā partija….

    …nekas jau nav mainījies – iemītā taciņa ar zāli neaizaugs….vajadzēja vienam nozāģēt Jūrmalas priedes – Saeima draudzīgi nobalsoja….vajadzēja basketklubiem sadalīt naudu no pareizajām partijām – Saeima draudzīgi nobalsoja….uh!…pareizā partija – tas ir spēks!….

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 20.11.2012. 21.24

    tvverotajs
    Ne jau tava “spirķik vodka sigareti” tirgotāja un zaptes burku no pagrabiem izlaupītāja, SC vēlētāja, PBAnāla vērotāja, nauda, bet nodokļu maksātāja.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2012. 09.12

    zanE… ar Ziemeļvalstu ministru padomes 100% finansējumu 6430 latu apmērā izdotas bērnu grāmatas “Todien, kad Kārlis bija Karlīna” un „Todien, kad Rūta bija Rihards”… http://www.diena.lv/blogi/saindeto-abolu-maiss-jeb-ka-norvegija-tika-atmaskots-dzimumu-lidztiesibas-pseidozinatniskums-13973031+++ pārbaudīju, Tev taisnība, paldies ka palaboji :) Man līdz šim likās, ka šos 6430 Ls sedza ministrija :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > buchamona 21.11.2012. 08.11

    to Riņķī Apkārt: Nacionalā ideoloģija būtu tā “Dzīves ideoloģija”? :D Pagājušā gadsimta 30. – 40. gadi to uzskatāmi pierādīja cik dzīvelīga ir tāda politika.
    Nekur tālu nav jaskatās, kaut vai tepat Latvija.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 21.11.2012. 10.33

    Aigar, tieši tāpēc ir jāsaprot, kādi cilvēki un partijas tiek ievēlētas Saeimā un Rīgas domē.
    Fašizm po latišski ar valsts vai Rīgas finansējumu būs iespējams tad, ja valstī vairs nebūs cilvēku ar domu, kam patīesība Latvija ir radīta.
    Tad nevajadzēs ne precedentu ne ko citu. Vai neko neesi dzirdējis par 1940. gada 5. augustu un to, kas līdz tam noveda? Ja vara Latvijā pieder prokrieviskiem spēkiem, tad nekavējoties pievienosies “veļikajai i magučajai”. Precedenti jau ir bijuši!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2012. 06.28

    dzeri. …Tiesikuma koalīcija” – te jau zirgam jāsmejas, atgriežamies 90 jos, ar NA palīdzību, tā jau degradēs jebko, kam tikai pieskarsies, un pārējie spiesti nolaisties līdz viņu līmenis, lai neizskatītos “nepatriotiski”, pilnīgākais vāks…+++ vari man nosaukt konkrētu likumu, kurš tiek apiets, pieņemot lēmumu atbalstīt Dvēseļu puteņa projektu? Uz kā konkrēta Tu balsti savu niknumu :))? Kur likumā ir teikts, ka Saeima nevar atbalstīt atsevišķu projektu, ja tas deputātiem liekas svarīgi? Nav tādu ierobežojumu, bet problēma jau ir pavisam citur, re ko saka ” resnā gala” kino ļaudis :):

    “…Runa nav par to – vajag vai nevajag filmu “Dvēseļu putenis”. Runa ir par principu, kādā veidā tiek dalīts un veidots nozares finansējumus. Gan Producentu asociācija, gan nozares pārstāvji vairākkārtīgi Saeimas komisijās ir stāstījuši situāciju kopumā, nevis ejot lobēt atsevišķus filmu projektus. Arī uz “Dvēseļu puteņa” pamata ir nepieciešams runāt par nozares finansējuma palielinājumu kopumā,” norādīja Latvijas Filmu padomes priekšsēdētājs Gints Grūbe…”
    – tā tad Gints Grūbe un pārējie kino ļaudis grib ” izbraukt” uz Dvēseļu puteņa rēķina un dabūt naudu klāt vēl arī saviem ” topošajiem šedevriem” :) Tikai jautājums, vai tas Latvijai šobrīd ir nepieciešams?

    Dvēseļu putenim tā pat kā Rīgas sargiem primāri ir pavisam citi uzdevumi un nevis kaut kādi elitāri radoši meklējumi, kuri ģeniāli liekas tikai pašiem autoriem :))

    Gluži vienkārši- dzeri – Tev, tā pat kā redakcijai IR, ir spēcīga alerģija pret NA, kura slimīgi progresē, un to vajadzētu atcerēties tad, kad analizē kādu situāciju.
    Un otrs, laikam jau Tu tā līdz galam nesaproti, cik ļoti svarīgi tieši šajā brīdī – tuvākajos gados ir darīt ko jēdzīgu tajā dārziņā, kuru sauc par patriotisko audzināšanu skolās – es domāju, filmas, jaunsargi, zemessargi utt. Tas viss Tev neliekas svarīgi, nu vismaz tik svarīgi, kā “liberāļu vērtības”, kuras tik kaismīgi centies aizstāvēt, bet kuras gudri ļaudis sauc par ” nāves ideoloģiju”, kuru jūs – vietējie “liberāļi” cenšaties ievazāt mūsu sabiedrībā.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2012. 07.05

    PS. Kādu konkursu izturēja Viņķeles lobētais bērnu dārza vecuma bērnu audzināšanas mācību līdzeklis? Saskaņā ar kuru likumu šis projekts tika realizēts? Viņa to naudu iedeva tā pat vien, apejot pat Saeimas balsojumu :)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2012. 08.35

    Aigars, Nacionalā ideoloģija būtu tā “Dzīves ideoloģija”? +++ es īsti nesaprotu, ko Tu domā ar ” nacionālo ideoloģiju”, bet ja tā ir savas tautas mīlestība, tad tie ir pamati uz kuriem balstās jebkura nacionāla valsts šīs dienas Eiropā.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    reksa > buchamona 20.11.2012. 20.10

    tvvērotājam

    Saeimu ir ievēlējusi tauta. Saeimas vairākums ir atbalstījis šo filmu.
    Kur ir problēmas?
    Ja ne tev, tad nevienam?

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > buchamona 20.11.2012. 21.13

    >Zane. Pareizā partija IR Vienotība un būs, jo tikai Vienotībā ir spēks. Nodokļu nemaksātāja Zaķa partija, Radaru kundzes, Mūrnieces partija, Solvitas Āboltiņas vīra (Latvijas auto, ģenerālsekretārs Jānis Āboltiņš) partija un premjera, kam ir -1000 000 ls par dzīvojamo māju projektu, partija. Kolosāla kompānija….te varētu turpināt bez gala.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.11.2012. 21.48

    zanE. Visu atbildību uzņemas G. Upmalis. Atliek tikai sekot līdz, kā viss šīs stāsts risināsies tālāk un jātur īkšķis, lai tur kaut kas sanāktu.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2012. 08.57

    dzeri.Ja par filmām, tad mans jautājums nebūt nebija dīvains, tas drīzāk bija ” uzvedinošs” jautājums, jo cerēju, ka vismaz caur filmām kā piemēriem tad mēs ar Tevi varbūt nonāktu pie kopsaucēja – kas tās tādas -liberālas vērtības vispār ir :)

    Ka attiecas par patriotisko audzināšanu, tad tāda pastāv arī šodien joprojām jebkurā neatkarīgā valstī, kura nopietni domā par savu nākotni. Paskaties tās pašas Holivudas filmas, pat viņi savos grāvējos neiztiek bez patriotisma un morāles un tas ir tikai tādēļ, ka viņiem nav jāmocās ar mazvērtības kompleksiem, viņiem sevi nav nepārtraukti jāsalīdzina ar ” pārējo pasauli” :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2012. 08.29

    dzeri.Pēc tās “leberāļu ideoloģijas” dzīvo visās kaut cik attīstītās valstīs, līdz kurām mums vēl tālu…+++ Nu, kad Tu beigsi skaldīt frāzes? :) ” …Diemžēl, pasaules līmeņa šedevri tur netop, tie top pie tevis tik nīstajiem liberāļiem…” +++ piemērus lūdzu :)))) Nosauc man vienu “pasaules līmeņa šedevru”, gribētu iebraukt Tavās mērvienībās.

    Bet, ja par patriotisko audzināšanu, tad tikai pateicoties tam, ka pirms kara Latvijā uz šo problēmu skatījās pietiekoši nopietni, mēs vēl eksistējam kā tauta. Tikai ar šādu bagāžu latvieši spēja iziet cauri tai gaļas mašīnai, kuru mums uzrīkoja Kremlis un nepazaudēt sevi. Tā bija arī manu vecāku bērnība, pateicoties kurai viņi man okupācijas laikā, kas savkārt bija mana bērnība, stāstīja par Latvijas valsti, karogu, Brīvības cīņām, jo viņi šādi bija paši audzināti.

    Tev tas viss ir pupu mizas, protams. Tu visu to aizvieto ar kaut kādām primitīvām, vispārīgām frāzēm par apgaismību :) Patiesībā jau, ja atceras mūsu diskusijas pirms gada un vairāk, Tu vispār noliedz jeb kādas mūsu nacionālās vērtības, pat to, ka latviešu valoda kā valsts valoda ir atjaunotās LR balsts un pamats. Bija viens tāds koments no Tavas puses :)

    Nevajag vilkt paralēles ar Krieviju, NVS, vai PSRS, ja runa ir par patriotismu :) Tur nav nekā tāda, ko mēs varētu saukt par savu. Mūsu garīgās vērtības ir jāmeklē mūsu pašu valsts vēsturē

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.11.2012. 21.41

    lno. Man šķiet, ka daļa IR “patstāvīgo viesu” ir gatavi jebkuru tēmu pārvērst par argumentu “karam” ar NA, saturs šeit nav svarīgs. Tā ir tāda īpaša inteliģences pazīme – bez apstājas lamāt tumsoņus:)Bet IR, tie ir īstākie kara kūrēji :)), tā ir viņu savdabība :)

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 20.11.2012. 21.27

    riņķī apkārt. Cik valstiski domājoši IR patstāvīgie viesi! Kāds troksnis par 25000 Ls, bet cik piedodoši par valstij neizdevīgiem līgumiem, kur apgrozas miljoni. Nobalso visa pozicija, bet lamā vienu partiju:) Vai tādiem cilvēkiem vajadzīga sava valsts? Nē, viņiem vajadzīga sava partija, no kuras kaut kas atlec:)

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 20.11.2012. 18.57

    Par mūsu visu naudu nobalsoja Saeimas vairākums, ne Parādnieks!!!
    Par atbalstu filmām nobalsoja 55 deputāti no koalīcijas frakcijām, pret bija 38 no opozīcijas.
    Premjers Valdis Dombrovskis pēc Saeimas balsojuma par 2013.gada budžetu pauda atzinību par to un pateicās visiem budžeta veidošanā iesaistītajiem cilvēkiem un deputātiem, kuri iesaistījušies grūtajās budžeta sarunās.
    http://www.delfi.lv/bizness/budzets_un_nodokli/saeima-pienem-2013gada-valsts-budzetu.d?id=42830890

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 20.11.2012. 21.50

    rinķī apkārt. 18. novembra lāpu gājiena dalībnieku skaits un cenšanās to noklusēt MM vieš cerību.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2012. 09.22

    dzeri. es tikai priecātos, ka visas partijas pievērstu vajadzīgo uzmanību šim jautājumam, kurš patiesībā ir mūsu valsts nākotnes jautājums, bet gadījums ar Dvēseļu puteņa projektu ir labs precedents. Saeimas vairākums to atbalstīja :) ok, beigsim te ņemties ap šo filmu :) Jāskatās, kā tas viss beigsies, cik jēdzīgi, vai galīgi nejēdzīgi :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.11.2012. 21.10

    zanE. Es par strēlniekiem, Tu par birokrātiju :))) Likumi ir jāievēro tad, ja runa ir par kultūras dzīves ikdienu, kas ir jāuztur kā vide, kurā varbūt kādreiz arī kas jēdzīgs radīsies. Bet Grīna romāna ekranizācijai ar šo likumu par kino nav nekāda sakara. Šī filma tiks uzņemta ar pavisam konkrēti mērķi, bet ne tādēļ, lai uzturētu kultūru pie dzīvības :))

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 20.11.2012. 20.39

    zanE. nozāģētas Jūrmalas priedes un filma par latviešu strēlniekiem – Tu to visu liec kopā vienā plauktā. Vai nu tā ir zaimošana, jeb lieliska metafora, kā Tu to visu esi īsti domājusi? :))

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

reksa 20.11.2012. 20.19

Paklausoties šos “kino ļaudis”, rodas aizdomas, ka vissliktākais naudas sadales princips ir tieši konkurss.

Jo konkurss Latvijā jau sen ir padarīts par absurdu.

Konkursus uzvar nevis labākais, bet tas, kuŗš izpildījis formālas prasības.

Un ja neuzvar, tad konkursa rezultātus apstrīd.

Cilvēks var būt korumpēts vai nekorumpēts. Un ja viņš ir korumpēts, tad nekāds konkurss neglābs no korumpētības. Bet par izvēli, kas ir izdarīta bez konkursa, cilvēks vismaz uzņemas atbildību. Nevarēs pēc tam taisnoties, ka lūk konkursa komisija šo sūdu ir izvēlējusies kā labāko.

Var rīkot konkursus vilcienu iepirkšanai, turklāt uzticot konkursa rīkošanu Eiropas Komisijai (jo šeit laikam nevienam nevar uzticēties).

Bet kultūras jomā konkursi VISPĀR nav vajadzīgi un pat nav pieļaujami.

+13
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu