Atbalsts, ne sacensība par pilsonības procentiem • IR.lv

Atbalsts, ne sacensība par pilsonības procentiem

86
Studentu protestu plakāts. Foto: Nora Krevneva, F64
Sarmīte Ēlerte

Atbilde Nilam Muižniekam uz rakstu “Vai viss kārtībā ar naturalizāciju un nepilsoņiem?”

Katra valsts ir ieinteresēta palielināt savu pilsoņu kopumu ar cilvēkiem, kas jūtas piederīgi valstij, vēlas iesaistīties tās nacionālajā un demokrātiskajā kopienā, uzņemties atbildību par sabiedrībai kopējām lietām. Valstij arī jānovērš šķēršļi, kas kavē iegūt pilsonību. Lai novērstu šķēršļus, Nacionālās identitātes un sabiedrības integrācijas politikas pamatnostādnēs paredzam gan latviešu valodas kursus (it īpaši tie nepieciešami Latgalē, kur tikai 2% nepilsoņu pārzina valsts valodu), gan vienotas sociālās atmiņas veicināšanu, gan uz nepilsoņu iesaisti sabiedrībā attiecas visi tie daudzie rīcībpolitikas punkti, kas domāti Latvijas sabiedrības saliedēšanai.

Prognozējot nepilsoņu skaita samazināšanos līdz 2018.gadam, esam ņēmuši vērā līdzšinējo tendenci – 1996.gadā Latvijā bija 27% nepilsoņu, 2006.gadā – 18%, bet 2011. gadā – 14%. Taču pilsoņu skaita palielināšana nav sporta sacensība, kur jo augstāks „punktu skaits”, jo labāk. Absolūtajos skaitļos (319 267 nepilsoņu) Latvija neatšķiras no citām Eiropas valstīm. Procentuāli, protams, nepilsoņu skaits ir augsts, taču nevar cerēt, ka pārdesmit gadu laikā būtu pilnībā iespējams novērst problēmas, kuras radīja piecdesmit gadus ilgusī Latvijas okupācija.

Runa ir par cilvēkiem, kas nepilsoņu statusā Latvijā dzīvo gadu desmitiem. Iemesli, protams, katram cilvēkam ir individuāli, tomēr, lai sagatavotos Latvijas samērā vieglajam naturalizācijas eksāmenam, iespējams, vairāk jārunā par vēlmi. Varbūt pietiekami daudziem šķiet gana ērts nepilsoņa statuss.

Nepilsoņa statuss ir īpaši priviliģēts imigranta statuss, unikāls, tikai Latvijai un Igaunijai raksturīgs. Tas bija veids, kā Latvijas un Igaunijas valstis humāni atrisināja 50 gadus ilgās okupācijas un kolonizācijas politikas sekas, dodot iespēju apmēram 750 000 cilvēkiem, kas līdz deviņdesmitajiem gadiem bija apmetušies uz dzīvi Latvijā valsts okupācijas laikā, dzīvot Latvijā un, individuāli naturalizējoties, iegūt pilsonību.

Nevis sportiska sacensība, bet individuālā griba, valsts atbalsts valodas apguvē un dažādu līdzdarbības formu veicināšana ir galvenais, runājot par pilsonības iegūšanu.

Autore ir Latvijas kultūras ministre, pārstāv partiju “Vienotība”

 

Komentāri (86)

Gaisma; Enģelis 02.09.2011. 13.36

Tāda nu ir tā Dieva apredzība. Viņš rūpējas par krieviem… un naidīgs latviešiem!
————-
Drīkst zināt, kad Dievs jums to pačukstēja?

+8
-2
Atbildēt

2

    Liene > Gaisma; Enģelis 02.09.2011. 13.41

    Beidziet ākstīties.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Gaisma; Enģelis 02.09.2011. 14.29

    Kurš tad ākstās, ja ne pats?
    1) dievs neeksistē,
    2) ja dievs tomēr ir un tam piemīt Tevis minētā īpašība, tad tādu dievu vajadzētu nosūtīt uz elli, jo dīvainā kārtā tam rūp tikai lielās nācijas,
    3) abi augstāk minētie gan mani vedina uz domu, ka ar reliģiju tam ir pavisam mazs sakars, taču loģika ir stingra- jo lielāka tauta, jo vairāk tā nospiež mazās tautas un ar dieva gribu tam nav nekāda sakara…

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 02.09.2011. 15.23

“Tas bija veids, kā Latvijas un Igaunijas valstis HUMĀNI ATRISINĀJA 50 gadus ilgās okupācijas un kolonizācijas politikas sekas…” – HUMĀNI un ATRISINĀJA? Tas nu gan ir blefs! Atrisināts nekas nav, kur nu vēl humāni! Okupācijas un kolonizācijas sekas netika atrisinātas un pat netika risinātas! Šodien Latvija ir divkopienu valsts, kurā vienas kopienas pārstāvju liela daļa ir nelojāli un pat naidīgi valstij (piem., buena), nemaz nerunājot par to, ka tīri labi var iztikt bez valsts valodas zināšanām. Latviešu tauta savā nacionālajā valstī dzīvojot, tiek 20 gadus diskirminēta, jo nav novērstas okupācijas un kolonizācjias sekas, lielā kolonistu, okupantu un viņu pēcteču skaita dēļ latvieši Latvijā nevar justies kā mājās, pat bieži izjūt neērtības, ja nezin kolonistu un okupantu valodu. Nevienā Eiropas valstī nav tādā milzīga migrantu īpatsvara, kā Latvijā – gandrīz 50%! Tas ir viens svarīgs iemesls latviešu emigrācijai, nevis tikai ekonomiskie apsvērumi! Latvijas ceļa komunistu un čekas aģentu veiktā forsētā kolonistu un okupantu naturalizācija stāvokli tikai pasliktināja, jo ar katru gadu pieaug vēlētāju skaits, kas atbalsta Latvijai naidīgu un kremlim lojālu partiju!

+11
-6
Atbildēt

12

    Liene > kristaps_drone 02.09.2011. 16.35

    “Tipiņš ar katru gadu pieaug vēlētāju skaits, kas atbalsta Latvijai naidīgu un kremlim lojālu partiju!
    0 2 ATBILDES ATBILDĒT 2.septembris 15:23”

    — Es arī atbalstu, ja ko. Būdams likumam paklausīgs. Tas viss ir likuma rāmjos. To, ko reiz var demokrātiski nodibināt, reiz var arī tik pat demokrātiski likvidēt. Jo demokrātija, tā nav elku pielūgšana, lai kas tie elki arī būtu, latviešu valoda, laviešu etniskums vai kādi citi murgi.

    Demokrātija, tā ir tautas vara. Bet nu ja tauta vairs negribēs neatkarīgu Latviju? Piemēram, Ēlerte, Dombrovskis, Zatlers, Urbanovičs un Parādnieks gribētu saglabāt Latvijas neatkarību, bet pārēja tauta būtu pret to. Mēs taču redzam, ka sajā diskusijā Lībijas tauta tomēr uzvarēja savu eliti.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Liene > kristaps_drone 02.09.2011. 17.50

    — Bet ja krievu jauniešu vietā būtu poļu vai zviedru jaunieši, vai tad jūs domājat, ka viņu lasītu jūsu murgus, nevis Adamu Mickēviču vau Pēru Lāgerkvistu?

    Poļiem, zviedriem un krieviem Nobeļa laureātu ir parpilnam, jums nav neviena.

    Jūs esat tādi neveiksminieki un neatzītie lauku ģēniji, kuri nevienam izņemot jūs pašus nav vajadzīgi.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Liene > kristaps_drone 02.09.2011. 19.35

    “Latvijas_maniak Vai esi par to tik drošs, ja latviešu literatūra tiktu iekļauta kā viens no aktīvāk mācāmajiem priekšmetiem”

    — Pilnīgi esmu drošs, ka lai cik aktīvi mācītos latviešu literatūru, tā kā bija pelēka, tā tāda viņa arī paliks. Nobeļa prēmiju tai provinciālajai savā degunā bakstīšanai neredzēt it nemūžam. Latviešu rakstnieki parasti raksta pilnīgi garlaicīgus sadzīviskus penterējumus, kas interesanti tikai viņiem pašiem un viņu šaurajam draugu un radu pulkam, apmēram šādi: “Paceļos no gultas, aizeju uz veikalu, nopirku maizi un pienu”, vai, kā izgudroja Nilss Sakss, ar to paveicot revolūciju latviešu mākslā: “Paceļos no gultas, paņemu kārtējo narkotikas devu, pačuraju plastmasas pudelī, jo galīgi negribu iziet ārā.” Vēl ir tik pat pārņemta ar savu izcilo “Es” Inga Ābele ar sevis žēlošanu un pārējām perversijām, kurās viņa konkurē ar Daci Rulšani vai Rukšāni(aizmirsu to orāla seksa pielūdzējas precīzo uzvārdu), nu, da na bezribje i rak riba.

    Latvieši pat nesaprot, ka, lai kaut ko interesantu rakstīt, vajag tomēr arī interesanti dzīvot. Viņi pārņemti ar savu ego, tāpēc arī nesaprot savu niecīgumu, tāda narcisu kopa, tie latviešu māklsinieki pārsvarā. Bet to visu amatierismu atbalsta kultūrkapitāla fondi, jo, lai cik zema kvalitāte latviešu mākslai būtu, tā tomēr ir mūsēja, savēja, mums jāiegalvo sevīm pašiem, ka esam pilnvērtīga nācija, tāda pati, kā visi pārējie, pat kā krievi.

    “Ikdienā, saskaroties ar krievvalodīgiem jauniešiem, esmu ievērojis lielkrievu imperiālā šovinisma un revanšisma aizmetņus, Latvijas valsts audzē čūskas savā azotē
    +1 ATBILDĒT 2.septembris 18:01”

    — Sajā ziņā esmu Latvijas valsts patriots, Latvijas valsts pareizi vien dara, ka audzē savā azotē šos gudros, garā neatkarīgos jauniešus, jeb, kā Jūs izsakāties, “čūskas”.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > kristaps_drone 03.09.2011. 07.51

    ķiverei – Tai tavai “tautai”, kas negrib Latvijaas neatkarību, un pārstāv te to krievu kultūru, iesākumam būtu jāiemācās pareizrakstība vismaz savā dzimtajā valodā, palasot komentārus krievu portālos, mati ceļas stāvus no tā, kādi analfabēti tur raksta, viņi ko, skolā nav gājuši?
    Ja viņi pat savu valodu nespēj iemācīties, kas viņi par cilvēkiem?
    Viņi, izskatās, par tādu Tolstoju utt. pat dzirdējuši nav, un diezin vai vispār grāmatu kādreiz rokā ņēmuši.
    Ja tu domā, ka SC to vien grib, kā pievienoties Krievijai, var tikai pasmieties par tavu naivumu.
    Kas būs Ušakovs un Urbanovics Krievijā – apaļas nulles, tur viņus ātri noliks pie vietas, tāpat, kā Lindermani, bet te viņi var vārīties un iedomāties, ka kaut kas ir, un viņiem par to nekas nedraud, un vēl dzīvot zaļi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > kristaps_drone 04.09.2011. 00.27

    @buena-a

    Es Jums pilnīgi piekrītu, ka absolūtais vairākums latviešu literatūras un mākslas produktu ir viduvējības – pat Latvijas mērogā.

    Tomēr taisnības labad jāpiebilst, ka pāris ciešamu – ne mazohiski-egocentrisku – ir. Mani, piemēram, interesē, kurus tieši Jūs uzskatāt par vērā ņemamiem? Jo tomēr lietojat terminus “lielākā daļa”, “vairums”. Tātad ir arī izņēmumi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > kristaps_drone 02.09.2011. 15.38

    Un kādā veidā, pēc tavām domām, vajadzēja risināt?
    Ar piespiedu izsūtīšanu?
    Pats taču saproti, ka tas ir nereāli un neiespējami.
    Atrisināt tā, kā to risināja Dienvidslāvijā?
    Kā varēja, tā atrisināja, labāk tāpat neko izdarīt nevarēja, un nevajag to situāciju tik šausmīgi dramatizēt.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > kristaps_drone 02.09.2011. 21.22

    Es arī nezinu, kā reaģēt uz lielkrievu šovinismu.
    Manuprāt, nevajag reaģēt vispār, nu, lai jau pielūdz to Staļinu, ja jau tik tumsonīgs.
    Reakcija var būt viena – dzīves līmeņa celšana Latvijā, korupcijas izskaušana, tiesībsargājošo iestāžu un tiesu varas stiprināšana, utt., tā, lai dzīve Latvijā būtu daudz labāka par dzīvi Krievijā, un līdzinātos dzīvei att. ES valstī, tad tādi šovinisti pamazām pārvērtīsies par margināļu grupiņu.
    Tagad jau arī, neviens no tiem šovinistiem uz savu mīloto Krieviju pārcelties negrib, kaut vai Lindermanis – atmuka uz to “ļauno” Latviju, Krievijā atrastos aiz restēm.
    Vienīgais, nevajadzētu te tik daudz laist tos krievu “investorus”, viņi te korumpēs visu, kā to izdarījuši jau daudz kur ES un pasaulē, paši to šovinismu kurinās, un tos šovinistus izmantos savu politisko mērķu sasniegšanai, kā SC elektorātu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Laila > kristaps_drone 02.09.2011. 17.29

    buena, es gan šito Dzerim rakstīju, taču vēlreiznospamot: Dzeri, bet kā tad reaģēt uz Rīgas ielās redzamo, kad jaunieši, kuri PSRS ir tikai bildītēs un propogandas filmās redzējuši, kā arī no saviem “senčiem” saklausījušies, staigā krekliņā ar uzrakstu “CCCP”? Muižnieks tikai aizmirsa piebilst, ka Valsts apmaksātās izglītības iestādēs, latviešu literatūras klasiķus nelasa, jo irtak “veļikorusskije pisāķeļi” Puškins, Ļermontovsd & u.tml. Ja netici, aizej uz jebkuru “krievvalodīgo” skolu un pajautā bērniem: Kas ir A. Grīns, V. Lāms, A.Kolbergs, J. Pliekšāns, A. Pumpurs un pat V. Lācis ar A. Niedru…???

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    juhans > kristaps_drone 02.09.2011. 19.47

    Tipiņš. Starp citu to, ko saki tu, ļoti SKAIDRI UN NEPĀRPROTAMI nupat ir pateicis Pols Goubls: “Kaut arī integrācijas process ir bijis gan juridiski, gan psiholoģiski smags, patiesībā Tallina un Rīga ir panākušas brīnumus, ĪPAŠI ŅEMOT VĒRĀ KRIEVIJAS UN RIETUMVALSTU IZDARĪTO SPIEDIENU IGNORĒT STARPTAUTISKI ATZĪTAS OKUPĒTO VALSTU TIESĪBAS, nepiedāvāt pilsonību tiem iedzīvotājiem, kurus ievedusi okupējošā vara.”

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > kristaps_drone 02.09.2011. 16.12

    >dzerim Nevajag krist galejībās! Nekādā gadījumā nevajadzēja nedz piespiedu izsūtīšanas (daudzu iemeslu dēļ, tai skaitā, lai nenolaistos līdz okupantu līmenim), nedz, pasarg, Dievs, Dienvidslāvijas variantu! Starptautisko tiesību normas, tā pati Ženēvas 1949. gada konvencija, skaidri un gaiši nosaka, kas bija jādara. Varēja daudz mācīties no Indijas piemēra, kur Gandija vadībā mierīgā ceļā panāca britu kolonistu izvākšanos, kad Indija kļuva neatkarīga no Lielbritānijas. Un toreiz bija jāprasa starptautiskā palīdzība, lai īstenotu šīs statptautiskās normas, nevis jāpakļaujas krievijas un ASV spiedienam to nedarīt. Stingi un konsekventi bija jāveicina migrantu labrātīga repatriācija, pat piešķirot pārcelšanās naudu (godmaņa naudas vagoni)! Starp citu, toreiz veiksmīgi bija izzagta arī tā nauda, ko ASV piešķīra māju būvniecībai krievijā priekš krievu militāristiem, kas izvācas no Latvijas. Vēl vajadzēja: 1)nepieļaut okupantu armijas gan veco, gan jaunizcepto pensionāru un viņu ģimenes locekļu palikšanu (neaizmirsīsim, ka 90. gadu pašā sākumā no okupācijas armijas steigā masveidā atvaļinājās liels skaits virsnieku un palika uz dzīvi Latvijā), 2) jau 90. gadu sākumā bija pakāpeniski 10 gadu laikā jāievieš visās skolās mācības valsts valodā, 3) noteikt stingras valsts valodas normas un tās ievērot!, 4) nepieļaut bijušo komunistu un čekistu nākšanu pie varas, tai skaitā ekonomiskās, 5) nepieļaut, ka bijušie padomju laika direktori, partorgi un kolhozu priekšsēdētāji izzog un prihvatizē pilnīgi visu. Tas ātrumā un īsumā – neprasi no manis, lai komentārā pie raksta es uzrakstu plašu un uz starptautiskām normām precīzi pamatotu programmu, to toreiz bija jādara Latvijas ceļam un godmanim, bet ko no komunistiem un čekas aģentiem var gribēt…

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Laila > kristaps_drone 02.09.2011. 18.01

    Vai esi par to tik drošs, ja latviešu literatūra tiktu iekļauta kā viens no aktīvāk mācāmajiem priekšmetiem, tas veicinātu integrāciju caur kultūru, man par ļaunu nav nācis ne Tolstojs, ne Remarks, ne Bokačio = tas tikai ir veicinājis manu intelektuālo attīstību.

    Ikdienā, saskaroties ar krievvalodīgiem jauniešiem, esmu ievērojis lielkrievu imperiālā šovinisma un revanšisma aizmetņus, Latvijas valsts audzē čūskas savā azotē

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > kristaps_drone 02.09.2011. 17.04

    Pats taču saproti, ka tas ir nereāli un neiespējami.
    Atrisināt tā, kā to risināja Dienvidslāvijā?
    =============
    Es arī reiz cerēju, ka izdosies pa labam.
    Bet piebaltijas kara apgabala štāba ofiņu “atpriski”, kas īpaši sakoncentrējušies tieši Latvijā, atklāti nevēlas “pa labam”.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 04.09.2011. 20.29

..but the reality is that both Tallinn and Riga have achieved wonders, especially given the pressure they have been under from Russia and the West to ignore the fundamental and internationally recognized right of occupied countries not to offer citizenship to those moved in by the occupying authorities.
http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/08/20-years-baltic-independence

+4
0
Atbildēt

7

    kreëstliv > ilmisimo 04.09.2011. 20.48

    Okupantu (lūdzu, dodiet man skaidrojumu šim jēdzienam) bērni nav okupanti – nav kolektīvas vainas, tikai individuāla.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > ilmisimo 04.09.2011. 22.23

    Ius sanguis un ius soli nav īstie diskusiju objekti šajā sakarā – te runa par cilvēkiem, kas balsoja par valsts neatkarība, bija uz barikādēm un viņu bērniem, kas pasludināti par okupācijas armijas noziegumu atbildīgajiem. Vai Jums no tā labāk paliek, ja pieprasiet viņiem atzīt savu vainu, kuras nav, lai iedotu pilsonību. Vienīgais, ko panāksiet, būs, ka skries pie pieminekļa Pārdaugavā, ko tagad arī dara.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > ilmisimo 04.09.2011. 21.55

    Par noziegumu atbild individuāli, nevis kolektīvi, no tā tālāk izriet no nozieguma izrietošie tiesību ierobežojumi. Tiesību ierobežojumi neattiecas uz nevienu citu kā tikai uz nozieguma veicēju.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 04.09.2011. 22.11

    Piedzimšana kādā valstī nerada tiesības, ka tev viss no šis valsts pienākas.
    Tiesības nerada arī okupācijas armijas karavīru kapi. Lai kā gribētos…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 05.09.2011. 19.04

    Vai Jums no tā labāk paliek, ja pieprasiet viņiem atzīt savu vainu, kuras nav…
    ______________________________
    Kādā veidā tad tie “”Jums” pieprasa atzīt to vainu, kuras nav?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 05.09.2011. 17.35

    Par tā barikādēm.Krievu valodu dzirdējām(un sarunājāmies) no Maskavas un Pēterburgas žurnālistiem un Ļvovas studentiem pie barikādes Lielajā pils ielā.
    Tie mūsējie krievi,kas tur bija, jau bija integrējušies.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 04.09.2011. 20.56

    ..nav okupanti …
    _______________________________
    Noziegums nerada tiesības.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu