Cimdara pārvēlēšanai liels Saeimas atbalsts • IR.lv

Cimdara pārvēlēšanai liels Saeimas atbalsts

29
Foto: Lita Krone, LETA
Indra Sprance

 “Vienotība” maina domas par Cimdara apstiprināšanu uz piekto pilnvaru termiņu, arī SC un ZZS sola atbalstu

Apvienība “Vienotība” varētu atbalstīt pašreizējā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Arņa Cimdara pārvēlēšanu amatā uz piekto pilnvaru termiņu, pirmdien pēc Cimdara uzklausīšanas frakcijas sēdē žurnālistiem atzina “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Līdz ar koalīcijas atbalstu Cimdaram savu deputātu balsis sola arī opozīcijā esošā “Saskaņas centra” frakcija.

Kā norādīja Zaķis, “Vienotības” deputāti pirmdien nonākuši pie secinājumiem, ka “Cimdara kungs ir gatavs ar izpratni attiekties pret mūsu sapratni par lietām un realizēt daudzas no apvienības rosinātajām lietām praksē. “

Zaķis uzsvēra, ka lēmums šajā jautājumā tiks pieņemts trešdien. “Vienotības” deputāti frakcijas sēdē Cimdaram izteikuši virkni priekšlikumu likumdošanas uzlabošanai, tajā skaitā vēlētāju reģistra izmantošanu Saeimas vēlēšanās, elektroniskās vēlēšanu sistēmas ieviešanu un citu jautājumu veiksmīgāku risināšanu.

Savukārt Cimdars žurnālistiem pēc tikšanās atzina, ka atbalsta politiķu izteiktos priekšlikumus vēlēšanu sistēmas uzlabošanai, nepiekrītot tikai vienā jautājumā – par priekšlikumu veikt iecirkņu darbinieku rotāciju. Cimdars uzsvēra, ka iecirkņu darbiniekiem jau šobrīd ir augstas prasības, kas apgrūtina komisiju izveidi. Darbinieku rotācija varētu atturēt iedzīvotājus no vēlmes veikt šādu darbu, līdz ar to trūktu darbinieku, uzskata Cimdars.

Arī apvienība “Saskaņas centrs” (SC)  varētu atbalstīt Cimdara atkārtotu pārvēlēšanu, pirmdien žurnālistiem sacīja SC deputāts Andrejs Klementjevs. Kā skaidroja Klementjevs, šobrīd Saeimai būtu svarīgi izrādīt “politisko uzticību” CVK vadītājam. Līdz ar to SC, konsultējoties ar ZZS un “Vienotību”, esot nonākusi pie secinājuma, ka apvienībai nav būtisku iebildumu pret Cimdara darbu.

 

Līdz ar atbalstu Cimdaram SC arī vēlētos, lai apvienības virzītais pārstāvis CVK ieņemtu priekšsēdētāja vietnieka amatu.

 

Jau vēstīts, ka Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pirmā publiski pauda atbalstu Cimdara atkārtotai apstiprināšanai amatā.

 

Komentāri (29)

Anda Burve-Rozīte 28.03.2011. 21.58

Apskaidrojiet mani – ar ko šis kungs tik izcils, ka pelnījis piekto termiņu? Pēc visām lažām pēdējo vēlēšanu skaitīšanā, problēmām balsošanai ārzemēs utt būtu nopietni jāpadomā, cik labi dara savu darbu. Maizīti nevarēja uz trešo termiņu ievēlēt, jo “bija aizsēdējies.” To cienījamie deputāti šķiet piemirsuši.

+8
-1
Atbildēt

3

    janazakovica > Anda Burve-Rozīte 29.03.2011. 00.08

    jautaju ari seit..sanita kapec liekat savu 15-20 gadus vecu foto.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    malinens > Anda Burve-Rozīte 09.04.2011. 08.49

    Izcilu Cimdaru darīja atbilde uz Radioklausītāja jautājumu:”Kāpēc pieļauj vēlēšanu komisijā darboties pagastveša sievai, meitai un vedeklai?”
    Cimdars atbild:”Likums to neaizliedz!”
    Izcilība – ne-no-slēp-ja-ma.
    Staļins? Staļins gan jocīgi teicis:”Nav no svara – kurš par kuru balso! No svara! Kurš te – balsis skaita!”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atugo > Anda Burve-Rozīte 28.03.2011. 23.37

    Sveicināta, Sanita!

    Es galīgi neuzskatu sevi par Cimdara kunga aizstāvi. Es nevienmēr neesmu piekritusi Cimdara viedokļiem, ko viņš piem. Domburšovā ir izteicis. Bet es cienu viņa viedokļus, jo domstarpības par šadiem jautājumiem ir pavisam sagaidamas. Es arī viņu nekad neesmu satikusi, toties man ir bijis ļoti labs e-kontakts ar CVK darbiniekiem pēdējos 7 gados tad, kad meklēju sīkākas info par vēlēšanām nekā tas, kas (likuma ietvaros) tiek iespiests CVK mājas lapā. CVK atsaucība ir bijusi tādā paša iepriecinošā līmenī kādu esmu piedzīvojusi ar Zviedrijas un Šveices CVK, no kura valstīm mūsu pašreizējais Saeimas vēlēšanas likums tika izveidots Latvijas laikā. Visumā: kontakts ar CVK ir tieši tā kā vajaga notikties un par to esmu ļoti pateicīga.

    Teikšu šo: ar katrām vēlēšanām kopš 7. Saeimas vēlēšanām piedāvātā info CVK lapās netikai atbilst likumam, bet vienmēr tiek paplašināta atkarībā no NVO un vēlētāju izteiktām interesēm. Taču foršs ka tā.

    Par problēmām balsot ārzemēs – vispār ārprāts, ka tas nekad nav laicīgi interesējis ne Saeimu ne arī žurnalistus!! Tomēr es jau sen sapratu no CVK darbiniekiem, ka Cimdars bija ierosinājs lietot vēlētāju reģistra un man šķiet, ka atceros ka tas ir apstiprināts kādā videolentē Vēlēšanu reformas biedrības (http://www.velref.lv/) mājas lapā. Nebūtu par sliktu, ja vēl sīkāki tiktu izstrādāts kā padarīt vieglāki ekonomiskajiem emigrantiem balsot netikai Saeimas, bet arī pašvaldību vēlēšanās, ja viņiem vēl joprojam pieder īpašums LV. Patlaban, pēdējās vēlēšanas tiesības faktiski ir gandrīz neiespējams, jebšu kā kāds man no CVK rakstīja: pastāv “teorētiskas tiesības.”

    Cits pavisam būtisks jautājums ir vai CVK priekšsēdētāja amatu vajadzētu būt tik politizēts cik tas patlaban ir Latvijā? Citās valstīs tas tomēr tiek uzskatīts nevis kā politisks, bet kā profesionāls amats. Pavisam Jums piekrītu, ka CVK galvam ir vajadzīgi kritēriji, lai vērtētu “cik labi dara savu darbu.” Kādēļ nav kritēriji, kuri dotu iespēju novērtēt amatpersonas darbību bezpartējiska gaitā?

    Kas tos kritērijus nostādīs? Un kurā gaddesmitā? Vai nav Jums ieteikums?

    Ar cieņu,

    Elizabete Anna Rūtens

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

peerku 28.03.2011. 20.39

Atkal garām. Vai tiešām nevar iecelt jaunu, IT tehnoloģijās labi orientējošos cilvēku, lai modernizētu vēlēšanu procesu?

+6
-1
Atbildēt

0

arturs 28.03.2011. 17.09

tad jau drīz redzēsim pret ko viņi to cimdari ietirgoja

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu