Ētikas komisija izsaka Elksniņam mutvārdu brīdinājumu par aicinājumu kādu "pielikt pie sienas" • IR.lv

Ētikas komisija izsaka Elksniņam mutvārdu brīdinājumu par aicinājumu kādu “pielikt pie sienas”

14
Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (S). Foto: Ieva Makare, LETA.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien nolēma izteikt mutvārdu brīdinājumu deputātam Andrejam Elksniņam (S) par parlamenta debatēs teikto, ka dažu cilvēku “pielikšana pie sienas” veicinātu valsts pārvaldes uzlabošanu.

Komisija ar balsu vairākumu vienojās, ka Elksniņš ir pārkāpis deputātu ētikas kodeksu. Gandrīz visi komisijas deputāti uzskatīja, ka Elksniņš ir pārkāpis deputātu ētikas kodeksu, pret balsoja Vitālijs Orlovs (S) un Zenta Tretjaka (S). Ar nelielu pārsvaru deputāti nolēma izteikt mutvārdu brīdinājumu, nevis rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot lēmumu “Latvijas Vēstnesī”, ziņo aģentūra LETA.

Ar iesniegumu Ētikas komisijā vērsās “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa. Viņa šodien komisijas sēdē skaidroja, ka pārstāv visu frakcijas deputātu viedokli, ka šādi izteikumi nav pieļaujami. Politiķe uzsvēra, ka šādi vārdi, kas ir pretrunā ar cilvēktiesību un juridiskām normām, nav pieņemami demokrātiskā valstī.

Elksniņš savukārt pauda, ka Āboltiņa nav tā, kas varētu runāt par ētiku, jo, “Vienotībai” esot pie varas, notikusi “absolūta valsts izzagšana”, nabadzības un korupcijas līmeņa pieaugums. Tāpat viņš izteicās, ka būtu jārunā par to, kā Āboltiņa iekļuva Saeimā.

Elksniņš arī uzsvēra, ka viņam ir tiesības paust savu viedokli, un cilvēku par to sodīt nevar. Deputāts arī izteicās, ka tas, kā viņa vārdi tiek traktēti ir atkarīgs no katra samaitātības pakāpes.

Savukārt Āboltiņa mudināja komisiju izvērtēt šo jautājumu pēc būtības un pameta sēdi.

Komisijas deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) sacīja, ka viņam ir sajūta it kā piedalītos Elksniņa priekšvēlēšanu kampaņā, kurā pārkāptas robežas, tajā skaitā ētikas normas. Savukārt parlamentāriete Inga Bite pauda, ka cenšas Saeimas debatēs būt pieklājīga, tomēr sadzirdēti tiek sulīgi izteicieni, anekdotes, kurpju vicināšana. Bite piebilda, ka Ētikas komisija mēdz vērtēt ne tikai iespējamu pārkāpēju, bet arī iesnieguma pieteicēju.

Āboltiņa iesniegumā komisijai pauda, ka Elksniņš ar saviem izteikumiem nepārprotami norādījis uz nepieciešamību izrēķināties ar atsevišķiem cilvēkiem. Iesniegumā pausts, ka Elksniņa izteikumi ir pretrunā ar deputātu ētikas 8.pantu, kas nosaka, ka deputāts nelieto tādus izteikumus un neatbalsta tādu rīcību, ko var uztvert kā aicinājumu uz pretlikumīgu darbību, kā arī citiem Ētikas kodeksa pantiem. Kā ziņots, Elksniņš debatēs par opozīcijas rosināto finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) demisiju kritizēja valdību un koalīcijas pārstāvjus, kas, viņaprāt, sēžot klusi un nedebatē, jo viņiem esot kauns. “Šādos brīžos man tiešām ir žēl, ka mēs, piemēram, neesam Ķīnā. Paņemtu profilakses pēc pāris nostādītu pie sienas, un mēs sāktu būvēt ceļus, sāktu būvēt rūpnīcas, un viss būtu pilnīgākā kārtībā. Mums būtu izaugsme,” turpināja deputāts.

Komentāri (14)

rinķī apkārt 18.01.2017. 15.57

Kāds tur brīnums par šādu lēmumu? :) Arī radiožurnāliste atbalstīja savu klausītāju, kurš aicināja “pielikt pie sienas” visus tos, kas vēršas pret pieminekli, kurš Pārdaugavā ir celts LR okupantiem par godu un nekas. Ušakovs publicē karikatūras par to, kā pēc okupācijas LR pilsoņi paši dodas uz Sibiriju sēdēt Gulāgā, un arī nekas… Nozieguma sastāva nav.

Normāli būtu, ja valdošās koalīcijas deputāti ignorētu SC klātbūtni Saeimā. Gan personīgu kontaktu līmenī, gan Saeimas sēžu laikā. Bet viņi vēl “tiesājas” ar šiem kremliniem :)

+8
0
Atbildēt

3

    Anonīms > rinķī apkārt 19.01.2017. 13.22

    Iecelsim trolli Krotowu par diktatoru ar pilnvarām nosūtīt uz giljotīnu?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Krotow > rinķī apkārt 19.01.2017. 12.59

    Pareizi būtu izmeklēšana Saeimā un nelojālo deputātu atcelšana no posteņa ar sekojošiem administratīvajiem un kriminālajiem sodiem. Taču šādu rīcību no pašreizējās koalīcijas velti gaidīt. Diemžēl šobrīd neredzu nevienu politisko spēku, kurš būtu spējīgs to paveikt, tai pašā laikā bez represīvām akcijām spējot rīkoties arī ekonomikas u.c. valstij svarīgu lietu jomā. Vienotība tam ir par mīkstu un kašķīgu, NA viena arī to nevelk, ZZS nu jau redzami kā atklāti darboņi pret Latvijas interesēm. Tiešām nezinu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Krotow > rinķī apkārt 19.01.2017. 13.28

    Sveiks, Miervaldi :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Mantrausis 18.01.2017. 16.31

Esmu gan izteicies, gan manījis, ka tieši latviešiem ir vājas latviešu valodas zināšanas. Tādi tup arī Saeimā.

Gan iebilde, gan lēmums muļķīgi.

Cik atceros, nesen KNAB nesaprata, ko nozīmē “nekavējoties”…

+2
-2
Atbildēt

1

    Anonīms > Mantrausis 19.01.2017. 12.42

    Redzi, trolli, juridiskiem formulējumiem ir jābūt precīziem. Piemēram, ”nekavējoties” var nozīmēt ”stājas spēkā ar pieņemšanas brīdi” vai ”darbība izpildāma līdz šīs darba dienas beigām.” Dzīvē nekas nenotiek, pavicinot burvju nūjiņu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Anonīms 18.01.2017. 16.26

vispār jau man nebija un nav ilūziju par saeimas ētiku, bet ka riktīgu mentu karu stilā – nē , nu piedodiet … izrādās, ka es tomēr pārāk labi par šiem esmu domājusi

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu