"Deputātu kvotām" nākamā gada budžetā plāno atvēlēt 2,8 miljonus eiro • IR.lv

“Deputātu kvotām” nākamā gada budžetā plāno atvēlēt 2,8 miljonus eiro

12
Foto: saeima.lv

Vēlēšanu gadā varas partijas saņems papildu naudu savu biedru vadīto pašvaldību atbalstam

Arī nākamā gada budžetā tiks paredzētas pretrunīgi vērtētās “deputātu kvotas”, kurām iecerēts atvēlēt 2,8 miljonus eiro, vēsta “LNT Ziņas”. Šis nodokļu maksātāju naudas piešķiršanas princips tiek kritizēts, jo nauda tiek tērēta saskaņā ar deputātu individuālajām vēlmēm, kur noteicošā loma ir partejiskajai piederībai.

Nākamais ir pašvaldību vēlēšanu gads, tāpēc koalīcijas partijas ir panākušas vienošanos, ka šoreiz bez ierastajām “deputātu kvotām” katra varas partija saņems papildu naudu, lai atbalstītu pašvaldības, kuras vada to biedru. Joprojām notiekot sarunas, cik tieši lielu finansējumu nodot katras koalīcijas partijas rīcībā. Pagaidām neoficiāli minēts, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), “Vienotība” un Nacionālā apvienība varētu saņemt līdz 3 miljoniem katra.

“Deputātu kvotas” nozīmē, ka deputātiem tiek piešķirta nauda, lai viņi pēc saviem ieskatiem finansētu dažādus projektus. Parlamentārieši parasti izvēlas atbalstīt savu vēlēšanu apgabalu, naudu piešķirot, piemēram, skolas jumta remontam, nopērkot mūzikas instrumentus kādam pašdarbības kolektīvam, ierīkojot bērnu rotaļu laukumus vai palīdzot kādai nevalstiskajai organizācijai.

“Es negribētu to saukt par “deputātu kvotām”, bet deputātiem ir tiesības tajā stadijā, kad budžets ir Saeimā, mainīt to, ko Ministru kabinets ir atnesis, un pēc savas gribas, pēc savas pārliecības piedāvāt, atbalstīt un piešķirt,” norādīja Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS). Deputātu kvotas atbalsta arī citu valdības partiju pārstāvji, kā argumentu minot sabiedrības intereses, kas arā tām tiekot finansētas.

Saskaņā ar “LNT Ziņu” rīcībā esošo neoficiālo informāciju individuāli vienam koalīcijas deputātam iecerēts piešķirt 20 000 eiro, tāpat kā šī gada budžetā. Kopumā “deputātu kvotām” šoreiz plānots atvēlēt 2,8 miljonus eiro, lai deputāti varētu atļauties finansēt lielākus projektus un nebūtu tā, ka pilnīgi bez naudas tiek atstāta opozīcija.

Opozīcijas deputātu priekšlikumi tomēr galvenokārt tiek noraidīti, un viņi “kvotu” sistēmu vērtē kā iespēju koalīcijas politiķiem uzpirkt vēlētājus.

Komentāri (12)

zanE. 07.09.2016. 07.56

…varu tikai pievienoties tvitterī rakstītajam:

Indra Sprance ‏@IndraSprance 11h11 hours ago

šķebinoši koalīcijas argumenti par labu kārtējiem miljoniem deputātu kvotām. apstākļos, kad ziedojumus vācam jaunietes aknu transpl.utt.

…lielāks ieguvums sabiedrībai būtu, ja šos 2,8 miljonus novirzītu aknu transplantācijas operāciju veikšanai vai citām ārkārtas operācijām, nekā tos sadalīt deputātu mīlestības akcijām – tēlojot Ziemassvētku vecīšus par visu nodokļu maksātāju naudu – lievenīšu, jumtu remontiem un daiļdārzu iekārtošanai…

+10
-1
Atbildēt

1

    J.Biotops > zanE. 07.09.2016. 20.01

    Saeimas galvenā Mūrniece tālrādē pilnu muti aizstāv deputātisko naudiņu dalīšanu. Labie piemēri visi izcili patriotiski un demonstratīvi – filmas, pieminekļi… Tā visa mums nebūtu, ja 100 gudrajiem neļautu piepirkt vēlētājus pa taisno.

    Ka par to izkaisīto naudu būtu ka cits, nu kaut vai tā pati aknu transplantācija – muļķības. Cik balsotāju var pievilināt ar patriotisku filmu, un cik – ar kaut kādu transplantāciju? Tikai slimnieku un dažus radus – kam gan ar o var pietikt. Tā jau pat tautas tikumību vairs nebūs, kas sargā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ierados 07.09.2016. 01.41

Jocīgi gan. Deputāts, likumdevējs, kuram jāaptver visi likumpaklausīgo ļaužu dzīves aspekti, pirms vēlēšanām apstaigā pagalmiņus un iztaujā, kur tek kāda nojumīte, kur pakāpiens ielūzis. Aizkustinoši, skaisti! Tāda virsstundu rosīšanās. Vai tas nenorāda, ka darba laiks pavadīts vāvuļojot, snauduļojot, lai tie likumpaklausīgie likumu bangās kuļas kā māk? Un tā ieceltā valdība, ko tā? Iznāk, nejēdz sadalīt labumus. Gadās jau, vsādi gadās. Arī opozīcija uzpērk vēlētāju, citādi varu neredzēt pie tiem pašiem likumiem.

+8
0
Atbildēt

0

rinķī apkārt 07.09.2016. 08.42

…”Deputātu kvotas” nozīmē, ka deputātiem tiek piešķirta nauda, lai viņi pēc saviem ieskatiem finansētu dažādus projektus….+++ nu gluži kā tādus iezemiešus uzpērk :) Un tiešām tas darbojas ? :)

+5
0
Atbildēt

2

    dzeris49 > rinķī apkārt 07.09.2016. 08.45

    Un kā vel darbojas, aborigēni, kas par tādiem balso, jūtas laimīg, tiem domāšana neatšķiras no šo te deputātu domāšanas, kaut, brīžam, tos cilvēkus saprast jau var, bet, deputātam ķerties pie tādām metodēm – tas ir nožēlojami.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 07.09.2016. 09.43

    Vai iezemiešu uzpirkšana darbojas? Būtu interesanti paskaitīt, cik daudz muldoņu (dzera apzīmējums – amēbas) katrās vēlēšanās tikuši 100 gudrāko galvu godā tieši tāpēc, ka sava apgabala balsstiesīgajām amēbām iestāstījuši, ko labu izdabūs (tātad atņems citām amēbām). Viņš/viņa taču ir mūsējais, jābalso! Atkārtotai ievēlēšanai jau ar solījumiem vien var nepietikt, tāpēc deputātu kvotas – svētas un neaizskaramas!

    Elektorātamēbām jauna mazmājiņa, man – vieta pie siles! Uz nākošajām vēlēšanām solīšu tai mazmājiņai pievilkt kanalizāciju, jo pašlaik tur aromāts… ai, tas jau laikam Saeimā… vienalga, prom nelaidīšos!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu