Kriminālprocesa dēļ atstādinātais Broža sācis darbu «Rīgas satiksmē» • IR.lv

Kriminālprocesa dēļ atstādinātais Broža sācis darbu «Rīgas satiksmē»

25
Uģis Broža. Foto: Ieva Lūka, LETA

KNAB pārbauda bijušā Rīgas domes Satiksmes departamenta ierēdņa organizētos iepirkumus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktā kriminālprocesa dēļ no amata atstādinātais Rīgas domes Satiksmes departamenta darbinieks Uģis Broža iekārtojies darbā pašvaldības SIA “Rīgas satiksme”, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Darba līgums noslēgts divus mēnešus pēc Brožas atstādināšanas no departamenta Būvdarbu vadības nodaļas vadītāja amata, vēsta raidījums. Līguma noslēgts līdz 27.februārim par darbiem un konsultācijām, kas saistīti ar būvniecības projektiem “Rīgas satiksmē”. Par šiem darbiem Brožam mēnesī maksāšot 1500 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins raidījumam apgalvo, ka viņam par Brožas turpmākajām darba gaitām nekas nav zināms. Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (”Saskaņa”) teic – pajautās uzņēmuma vadītājam un tad varēs sniegt atbildi.

Pats atstādinātais Satiksmes departamenta Būvdarbu vadības nodaļas vadītājs Broža komentārus par šo tematu nesniedz. Viņa advokāts Edijs Saulītis raidījumam apliecina, ka klientam noteiktie drošības līdzekļi liedz tikties ar konkrētām personām, kā arī tuvoties darba vietai un ieņemt attiecīgo amatu.

Raidījums noskaidrojis, ka Rīgas domes Satiksmes departaments noslēdzis turpat 30 līgumus par darbu uzraudzību ar privātfirmu “Bild”, kuras faktiskais īpašnieks ir Broža. Tas nozīmē, ka darbu uzraugs un izpildītājs bijis viens un tas pats. Katrs līgums slēgts par salīdzinoši nelielu summu – zem 4000 eiro. Tāpēc par līgumiem nevajadzēja ziņot Iepirkumu uzraudzības birojam un par tiem nebija zināms publiski. Tomēr kopējā līgumu summa pusotra gada laikā pārsniedz 85 000 eiro.

Trīs nedēļas pēc tam, kad Broža kļuva par Satiksmes departamenta Būvdarbu uzraudzības nodaļas vadītāju 2014.gada sākumā, viņa daļas firmā “Bild” pārgāja šahista Matīsa Mustapa īpašumā. Pēc Brožas aizturēšanas Mustapu pratināja KNAB, liecina “Nekā personīga” rīcībā esošā informācija.

Raidījuma rīcībā ir ziņas, ka Mustaps ir atzinis – viņš nav “Bild” patiesais īpašnieks. Viņa advokāte Katrarīne Sniedze, vaicāta, vai Mustapam tika uzdoti jautājumi, vai viņš ir faktiskais īpašnieks vai izkārtne šajā uzņēmumā, atbild, ka nevar to ne apstiprināt, ne noliegt. Savukārt Broža, vaicāts, vai ir faktiskais “Bild” īpašnieks, atbild, ka komentāru nebūs.

Kā ziņots, KNAB 16.jūnijā sācis kriminālprocesu par Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumu būvniecības jomā, pavēstīja KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks. Viņš informēja, ka kriminālprocess ir saistīts ar iepriekš Lietuvā sākto kriminālprocesu, kurā kukuli devis kāds Latvijas uzņēmējs.

Lietuvā kompānijas “Latvijas tilti” valdes priekšsēdētājs Genādijs Kamkalovs tiek turēts aizdomās par kukuļa došanu Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas infrastruktūras direktoram Ģediminam Zumaram par firmai finansiāli izdevīgu lēmumu pieņemšanu.

Kamkalovs un vēl vairākas personas iepriekš tika aizturētas. 18.jūnijā Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests no aizturēšanas vietas atbrīvoja Kamkalovu, bet KNAB atbrīvoja visus aizturētos “LNK Industries” darbiniekus, savukārt tiesa atteicās apcietināt ar šo pašu kriminālprocesu saistīto nu jau atstādināto Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu Brožu.

Lai gan KNAB bija lūdzis tiesu piemērot Brožam apcietinājumu, izmeklēšanas tiesnese to atteica. KNAB Brožam aizliedza turpināt darbu Satiksmes departamentā. “LNK Industries” valdes loceklis Davids Lipkins iepriekš atzinis, ka KNAB izmeklēšanas darbības pret “LNK Industries” darbiniekiem saistītas ar Rīgas domes iepirkumu par papildu darbiem Salu tilta rekonstrukcijā.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu