Francija un Austrija lūgs pārtraukt tirdzniecības līguma sarunas • IR.lv

Francija un Austrija lūgs pārtraukt tirdzniecības līguma sarunas

32
NULL

Vienošanos vēlas plāno atsākt pēc ASV prezidenta vēlēšanām

Francija un Austrija piektdien, 23.septembrī solījušas iesniegt oficiālu lūgumu pārtraukt sarunas par ES un ASV tirdzniecības nolīgumu un atsākt tās pēc ASV prezidenta vēlēšanām, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Pēdējās nedēļās daudzviet Eiropas lielākajās pilsētās gan Vācijā, gan Beļģijā, gan citur piedzīvoti plaši protesta gājieni pret nolīgumu.

Abas valstis ir kritiskas arī par ES un Kanādas nolīgumu, kuru Brisele cer slēgt līdz gada beigām. Divi lielie ES tirdzniecības projekti ar ASV un Kanādu, lai arī solīti kā vēsturisks pagrieziens Eiropas ekonomikas uzplaukumā, patlaban piedzīvo skarbas kritikas krustugunis. Aptuveni 3 miljoni cilvēku ir parakstījuši un iesnieguši ES petīciju pret līgumiem un vairāk nekā 2000 pašvaldību paziņojušas, ka būs brīvas no jebkādiem ES īpaši slēgtajiem līgumiem ar lielvalstīm.

Pārsvarā iebildumi ir, ka līgumi būs izdevīgi tikai lielām kompānijām, bet ne mazajiem uzņēmējiem, un Eiropa ASV piekāpsies daudzās augsta standarta prasībās, ko tā baudījusi līdz šim, piemēram, pārtikas drošībā un kvalitātē.

Piektdien Bratislavā, kur tiekas ES par tirdzniecību atbildīgie ministri sagaida sarunas par abiem nolīgumiem – gan ar Kanādu, gan ASV, un to, ka Francija un Austrija kā solījušas iesniegs oficiālu lūgumu pārtraukt sarunas ar ASV un atsākt pēc ASV prezidenta vēlēšanām ar jaunu cilvēku pie varas un jaunu vīziju. Republikānis Donalds Tramps atšķirībā no savas sāncenses demokrātes Hilarijas Klintones pavēstījis, ka sarunas ar ES būtu jāpārtrauc un līgumu nevajadzētu slēgt.

Francijas tirdzniecības ministrs Matiass Fekls pirms neilga laika izteicās, ka, viņaprāt, sarunas ar ASV ļoti neskaidras un Vašingtona pretī dod vai nu neko vai vien drupačas. Arī Vācijas ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriels iepriekš paudis viedokli, ka Eiropas Savienības un ASV sarunas praktiski ir cietušas neveiksmi. Par sarunu veiksmīgu norisi bažījas Francijas prezidents Fransuā Olands.

Eiropas Komisija (EK) domā pretēji un bija iecerējusi sarunas ar ASV pabeigt līdz prezidenta Baraka Obamas termiņa beigām, un drīzumā tās noslēgt arī ar Kanādu. Savā uzrunā par stāvokli ES Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paziņoja, ka topošais līgums ar Kanādu ir labākais, kāds jebkad redzēts, aktīvi to aizstāv arī Eiropas tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma.

Citas valstis cer arī izmantot šo brīdi, lai aizstāvētu personiskās intereses. Rumānija paziņojusi, ka atbalstīts līgumu ar Kanādu, ja tā atcels vīzu ierobežojumus Rumānijas pilsoņu iebraukšanai Kanādā. Līdz šim no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm tikai Rumānijai un Bulgārijai ir noteikti ierobežojumi iebraukšanai Kanādā.

 

Komentāri (32)

Aldis-2 24.09.2016. 00.14

Citāts: “Pārsvarā iebildumi ir, ka līgumi būs izdevīgi tikai lielām kompanijām, .. un Eiropa .. piekāpsies daudzās augsta standarta prasībās, .. piemēram, pārtikas drošībā un kvalitātē.”

Nu, “irlv.lv” varētu saviem lasītājiem pastāstīt arī par citiem iebildumiem. Franču raidījumos piemin vairāk iebildumu. Papildus minētajai standartu pazemināšanai visbiežāk tiek minēta arī obligāta visu strīdu izšķiršana privātajās šķīrējtiesās, nevis valsts tiesās. Vārdu sakot, tiesu sistēma tiktu nodota privātajās rokās. Frančiem pret to ir ļoti lieli iebildumi.

Citāts: “Republikānis Donalds Tramps atšķirībā no savas sāncenses dēmokrates Hilarijas Klintones pavēstījis, ka sarunas ar ES būtu jāpārtrauc un līgumu nevajadzētu slēgt.”

Savukārt “Le Figaro” raksta:

Opérant un brusque revirement, le sénateur du Texas, Ted Cruz, s’est rallié vendredi à la candidature de Donald Trump dont .., affirmant que l’homme d’affaires était le seul en mesure d’empêcher Hillary Clinton de remporter la présidentielle américaine.

>>> Paveicot strauju pavērsienu, Teksasas senātors Kruzs piektdien ir pievienojies Trampa kandidātūrai, .. apstiprinot, ka šis uzņēmējs ir vienīgais, kas spēj nepieļaut Klintonei uzvarēt prezidenta vēlēšanās.

+12
-4
Atbildēt

11

    Centrum > 24.09.2016. 22.08

    Austras koks pēc vēlēšanām varēs nošauties,ja viņa elks Trampeklis nevinnēs.Būs par vienu idiotu Latvijā mazāk.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    kimsk > 24.09.2016. 20.30

    Un tad Latvijai varētu būt “песец котёнку, мяукать не будет”:(

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    atrium > 24.09.2016. 21.37

    kimsk

    Jebkurš nākamais ASV prezidents Krievijai būs pēdējais un tās ietekmes aģentiem: SC un Vienotībai, arī.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    atrium > 25.09.2016. 11.19

    Austras koks

    ka 11. septembra upuru gimenes var vērsties tiesā pret Sauda Arābiju.

    Vērsties pret Saudi Arābiju, būtu tāc pac kretīnisms, kā pēc krievu sarīkotā 9/11 terora akta, iebrukt Afganistānā, kas ienesa dividendes un joprojām ienes tikai absolūtam ļaunumam. Ja idiots Bušs nebūtu uzrāvies uz Putina sarīkoto provokāciju, lišķīgām runām un piedāvāto palīdzību, jau pirms 15 gadiem krievu žmuriki no Cenrātrālzijas būtu braukuši mājās Cargo200 saldētājvagonos, bet šodien bidlotānas vairs nebūtu, jeb tā būtu NATO protektorāts ar stingri iegrožotām vietējo pašpārvalžu funkcijām.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 25.09.2016. 22.38

    “Le Point” raksta:

    Jérusalem, capitale indivisible d’Israël selon Trump

    (Trampaprāt, Jeruzaleme ir Izraēlas nedalāma galvaspilsēta)

    “M. Trump a reconnu que Jérusalem est la capitale éternelle du peuple juif depuis plus de 3.000 ans, et que les Etats-Unis, sous une administration Trump, accepteront finalement le mandat de longue date du Congrès de reconnaître Jérusalem comme la capitale indivisible de l’Etat d’Israël” >>> “Tramps ir atzinis, ka Jeruzaleme ir mūžīga ebŗu tautas galvaspilsēta ilgāk nekâ 3000 gadus un ka ASV Trampa vadībā akceptēs beidzot Kongresa sen doto mandātu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas valsts nedalāmu galvaspilsētu”

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > 25.09.2016. 11.56

    Es jau neapspriežu jautājumu par to, vai pret saudiem vērsties ir pamatoti vai nē. Tas bija piemērs, lai ilustrētu, ka USA parlamentā abas partijas var balsot vienādi, turklāt pretēji viedoklim, ko pauž prezidents. Ka parlaments var, ja vajag, tā sakot – prezidentu pasūtīt pāris mājas tālāk.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > 25.09.2016. 17.24

    Mūsu histēriķi izliekas nezinām, ka Trampa izteikumi par Putinu bija domāti iekšpolitikai un kontekstuāli saistīts ar Obamas kritizēšanu – Putins ir līderis, Obama nav.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 24.09.2016. 00.37

    Re, kâ franči redz Krievijas vēlēšanas. 2 minūtes. Beigas ir franču gaumē.

    https://www.youtube.com/watch?v=M1G3Y5WRIJQ

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > 24.09.2016. 18.14

    Jā, Kruza izteiktais atbalsts Trampam ir būtiska ziņa. Ja līdz šim par to, kurš uzvarēs, nebiju pārliecināts, varbūt pēdējā laikā likās, ka Trampam izredzes lielākas, tad tagad esmu pr 99℅ pārliecināts, ka nākamais ASV prezidents būs Tramps.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 25.09.2016. 12.55

    Franču prezidents tiekas ar tautu (Kultūras mantojuma dienu ietvaros franči varēja apskatīt dažādas ēkas, arī prezidenta pili, un prezidents nolēma notēlot mūzeja vai zoodārza eksponātu, tagad visi mediji par to uzjautrinās: vajadzēja pielikt uzrakstu “Prezidentu nebarot!”):

    http://img.20mn.fr/oKZ8NKoPTOuprOQz_FVg_w/2048×1536-fit_capture-ecran-photo-postee-twitter-compte-officiel-elysee.jpg

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > 25.09.2016. 08.34

    1) Tramps nav mans elks. Es biju par Kruzu no republikāņu kandidātiem, kas bija otrs populārākais.

    2) Tas, ka es pasaku, ka domāju, ka vinnēs Tramps, nenozīmē, ka viņš man patīk vai esmu viņa fanāts.

    3) Tas, ka Kruzs ir izteicis atbalstu Trampam, nozīmē, visticamāk, ka republikāņu iekšienē ir notikusi kāda vienošanās, kompromiss. Par to liecina arī, ka Tramps publiski ir atbalstījis pāris Kruza iniciatīvas, kas pat ir pretrunā ar iepriekš Trampa paša paustajām idejām attiecīgajā jautājumā. Tāpat Trampa komandā iekļauti daži Kruza cilvēki.

    4) Savukārt, kpmpromisa esamība republikāņu iekšienē nozīmē, ka Tramps būs zināmos rāmjos. Tāpat rāmjos viņu ieliks abas paramenta palātas. Un to, ka abās palātās var kopīgi uzstāties demokrāti ar republikāņiem kādā jautājumā, liecina tas, ka tūlīt abas aplātas vienbalsīgi uzliks veto Obamas lēmumam, kurš neizsludināja abu palātu vienbalsīgi pieņemto likumu, ka 11. septembra upuru gimenes var vērsties tiesā pret Sauda Arābiju.

    Ņemot vēra visu minēto, man vairs tik liela uztraukuma par Trampa nonākšanu prezidenta krēslā nav. Arī specdienesti, domājams, viņam spēs ieskaidrot, ka krievi nav draugi un kādas ir USA ārpolitikas intereses.

    Ja pirms tam man sajūtas bija galīgi sūdīgas par prezidenta velēšanām, jo gan Tramps, kas palaists pašplūsmā, gan korumpētā, kreisā un galīgi slimā Klintone, radīja sajūtu, ka ir pilnīgs čau, tad tagad, kad republikāņiem, kā iskatās, iekšienē noticis kāds kompromis, jūtos daudz labāk, un Trampa variants liekas labāks. Klintone tāpat nav nekāds drošības garants mums. Vārdos jā, bet par rīcību šaubos – sarunās zem deķa ar krieviem visu ko vajag un tāpat atstās mūs pamestus zem tankiem.

    Tāpēc diplomātiem stipri tagad būtu jāstrādā pie Trampa ārpolitiskās iglītošanas un izglītošanas Baltijas jautājumā, jo tiešām domāju, ka neatlarīgi no jebkura simpātijām, vēlēšanās vinnēs Tramps.

    Un vispār – situācija ir regulāri un patiesi jāanalizē un jāgatavojas dažādiem scenārijiem, nevis jātaisa histērijas, kā pirms Brexita, un jāpaļaujas uz aptaujām, kas taisītas ar rozā brillēm uz acīm vai pievilktas aiz matiem. Turklāt, kā rāda Brexit, nekas jau nekad uzreiz kardināli nemainās. Nu briti pieņema lēmumu, vai kaut kas kardināli mainījās? Pahistēriķoja brexit pretinieki nedaudz un viss. Būs sarunas un viss vairāk vai mazāk paliks savās vietās. Un tāpat būs ar Trampu. Nav histērijas jātaisa, bet jānalizē situācija, jāstrādā diplomātiem un pašiem jāgatavojas dažādiem scenārijiem.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

KRUSTTEVS 25.09.2016. 13.14

Kremlim gan tas patiktu

0
0
Atbildēt

1

    atrium > KRUSTTEVS 25.09.2016. 13.22

    Tādu milzīgu laimestu, kā Obama, krievu pasaulei līdz pat savam drīzam galam, vairs nepiedzīvot.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

atrium 24.09.2016. 22.27

Nez kā Obamas fanāts, Streipulis, pārdzīvos Trampa uzvaru?

+4
-7
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu