Baltkrievijas parlamentā iekļuvušas divas opozicionāres • IR.lv

Baltkrievijas parlamentā iekļuvušas divas opozicionāres

29
Foto: eng.belta.by

Lukašenko kritiķi: opozīcijas pārstāvju iekļūšana parlamentā bijusi apzināta

Baltkrievijas parlamentā pēc 20 gadu pārtraukuma iekļuvušas divas opozīcijas kandidātes, liecina Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas publicētie sākotnējie rezultāti pēc svētdien notikušajām parlamenta vēlēšanām, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Prezidenta Aleksandra Lukašenko kritiķi uzskata, ka varasiestādes ļāva abām kandidātiem iekļūt parlamentā, lai parādītu rietumvalstīm, ka parlamentā Baltkrievijā iekļūst arī opozīcija un vēlēšanas varētu pieteikt kā leģitīmas un demokrātiskas. Viena no opozīcijas pārstāvēm ir Anna Konopacka no Apvienotās pilsoniskās partijas, otra – organizācijas “Baltkrievu valodas biedrība” priekšsēdētāja vietniece Jeļena Aņisima.

Opozīcija vēlēšanas joprojām kritizē kā negodīgas un rezultātus dēvē par safabricētiem. Opozīcijas interneta mediji vērtē, ka otrs valdības mērķis bija neitralizēt reālo opozicionāri, pilsoniskās kampaņas “Saki patiesību!” līderi Tatjanu Korotkeviču. Viņa kandidēja tajā pašā vēlēšanu apgabalā, kur Konopacka. Korotkeviča bija vienīgā opozīcijas politiķe, kas kandidēja prezidenta vēlēšanās pagājušajā gadā.

Gaidāms, ka Baltkrievijas parlamentu atkal kontrolēs prezidenta Lukašenko atbalstītāji. Kopš Lukašenko uzvarēja prezidenta vēlēšanās 1994.gadā, viņš Baltkrievijā iedibinājis autoritāru režīmu, un viņa varas gados notikušās vēlēšanas rietumvalstis neatzīst par godīgām.

Ziņu aģentūra “Reuters” norāda, ka Apvienotās pilsoniskās partijas pārstāve Konopacka ir pirmā opozīcijas partijas pārstāve, kas iekļuvusi Baltkrievijas parlamentā pēdējo 20 gadu laikā. Kopumā parlamentā ir 110 deputāti, un līdz ar to opozīcijas spēkiem būs mazāk nekā 2% krēslu.

Parlamentā iekļuvušās Konopackas pārstāvētās Apvienotās pilsoniskās partijas līderis Antolijs Ļebedko paziņoja, ka viņas uzvara ir “simboliska, tā parāda, ka tad, ka balsis saskaita godīgi, opozīcija var uzvarēt”. Tomēr Ļebedko norādīja, ka tas nemaina viņa uzskatus par priekšvēlēšanu kampaņu un piebilda, ka “Baltkrievijā nav brīvu vēlēšanu”.

Par vietu valsts parlamentā svētdien, 11.septembrī, sacentās aptuveni 200 opozīcijas kandidātu. Tomēr daudzi atzinuši, ka vēlēšanu process Baltkrievijā bijis negodīgs. Opozīcijas pārstāvji saskārušies ar cenzūru, un viņu kampaņas saukļi nemaz nesasniedza vēlētājus. Opozīcija ziņo par aizdomām saistībā ar datu manipulēšanu. Cilvēktiesību organizācijas “Vjasna” vadītājs, ietekmīgais opozicionārs Aļess Beļackis paziņoja, ka balsu skaitīšanā nebija nekādas caurskatāmības.

Sarunā ar aģentūru “Asscociated Press” politologs Alekandrs Klaskovskis vērtēja, ka “Lukašenko parāda rietumvalstīm, ka opozicionārus vairs nemet cietumā un repersijas nav atklātas”, tomēr tas arī viss. “Parlaments joprojām būs sterils, un deputāti būs rūpīgi izvēlēti,” pauda politologs Klaskovskis.

Vēlēšanas novēroja Eiropas Drošības un sadarbības organizācija. Saskaņā ar tās vērtējumu – kaut gan varas iestādes solīja nodrošināt procesa caurspīdīgumu, tas netika izpildīts. Konstatēti daudzi pārkāpumi un vēlēšanas neatbilda galvenajiem demokrātisku, brīvu un taisnīgu vēlēšanu standartiem.

Pats Lukašenko svētdien balsojot pie vēlēšanu iecirkņa paziņoja, ka Baltkrievijas varasiestādes darījušas visu, lai no rietumvalstīm nebūtu nekādu sūdzību. Savos varas gados Baltkrievijas prezidents Lukašenko izveidojis ciešu stratēģisku aliansi ar Krieviju. Tomēr Minskas un Maskavas attiecībās parādījās plaisas, ka Krievija anektēja Krimu, un kopš tā laika Lukašneko centies uzlabot attiecības ar rietumvalstīm.

Baltkrievijā svētdien, 11.septembrī, notika parlamenta vēlēšanas. Tā bija pirmā reize, kad vēlētāji devās pie urnām pēc Eiropas Savienības sankciju apturēšanas. Tādēļ ilggadējais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko mēģināja darīt visu, lai vēlēšanas izskatītos demokrātiskas, cerot uz vēl lielāku attiecību uzlabošanos ar Eiropu. Tiesības balsot svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās bija aptuveni 7 miljoniem Baltkrievijas iedzīvotāju. 110 deputātu vietām pretendēja 490 kandidāti.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu