Valsts kancelejas direktors atalgojumu aicina reformēt kompleksi • IR.lv

Valsts kancelejas direktors atalgojumu aicina reformēt kompleksi

44
Mārtiņš Krieviņš. Foto Evija Trifanova, LETA

Krieviņš: Radikāli jāmazina valsts pārvaldē strādājošo skaits

Lai panāktu jau sen definēto mērķi – maza, bet efektīva valsts pārvalde, Latvijā vajadzētu iet dramatisko reformu ceļu un samazināt pašlaik valsts pārvaldē strādājošo skaitu par 8-11 tūkstošiem 000, šodien Latvijas Radio 1 raidījumā Krustpunktā sacīja Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš.

Krieviņš skaidroja, ka kopumā valsts pārvaldē strādā 57 000 cilvēku, bet šajā skaitā ir arī ugunsdzēsēji, policisti, ātrās palīdzības dienests, vides valsts dienests un daudzi citi dienesti. No likuma viedokļa 11 000 no visiem ir ierēdņi, savukārt “mītiskie birokrāti, kas sēž kabinetos, dzer kafiju un ražo administratīvo slogu”, ir aptuveni 3500 cilvēki, kas strādā ministriju centrālajos aparātos.

Krieviņš norādīja, ka valsts pārvaldē par līdzīgu darbu cilvēki saņem apmēram 60% mazāk nekā privātā sektorā. Arī kadru mainība ir liela. Krieviņš norāda, ka viens modelis atalgojuma reformai, ko viņš piedāvās, ir celt augšējās robežas algām, citādi pēc pāris gadiem būsim dramatiskā situācijā valsts pārvaldē, vienlaikus apzinoties, ka ne santīma nedos klāt šai reformai, viss būs jāatrod iekšējās rezervēs.

Krieviņš atbalsta, ka atrisina kopumā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atalgojuma politiku. ”Ir nepieciešams komplekss risinājums,” uzskata Krieviņš, ”patīk vai ne, ir jārunā par atalgojuma paaugstināšanu Valsts ieņēmumu dienestā gan ģenerāldirektoram un viņa vietniekiem, gan iekšējās drošības cilvēkiem, pilnīgi visam VID. Kamēr tas netiks atrisināts, mēs varētu maksāt kaut 20 tūkstošus tam skaistajam, gudrajam cilvēkam, kas nokļūst ģenerāldirektora amatā, viņš viens pats bez komandas, kas nebūs motivēta un kurai nav jāsatraucas, vai viņi mēneša beigās spēj apmaksāt visus komunālos rēķinus, nebūs nekas.”

Komentāri (44)

KoKatrina 26.08.2016. 09.54

Nepiekrītu, ka algas būtu izšķirošais faktors. Primāri ir tas, ka cilvēkam neļauj strādāt, jo politiķus raustošie politiķi vai uzņēmēji nav ieinteresēti iestādes efektīvā darbībā. Un, kas pretojas, tas tiek apmelots un izēsts. Neviens normāls cilvēks provizoriski nevēlas šādu likteni, tāpēc nav jābrīnās, ka neviens nepiesakās konkursos.

Šobrīd ir dažas iestādes, kas strādā labi, neraugoties uz atalgojumu. Tas liecina, ka izšķiroša loma ir godīgam un kompetentam vadītājam ar labu raksturu un līdera dotībām. Ir tādi arī valsts pārvaldē, bet parasti zemākos amatos, jo vadošajos ir politiskie ielikteņi/pārvaldes mēbeles.

Atalgojumu paaugstināt ir vieglākais, ko izdarīt. Diemžēl neticu, kas tam būs rezultāts. Jo LABI jāmaksā ir pēc LABI padarītā. Citādi tiek šķērdēti līdzekļi.

0
0
Atbildēt

0

Krix 25.08.2016. 22.12

Var piekrist, bet tas ir jādara kompleksi, sevišķi neaizmirstot, ka arī pašvaldību darboņi ietilpst valsts pārvaldē…un tur ir oi oi ku strādājošo, ministrijas nobāl ! Ir jāpārskata arī funkcijas, un samazinājuma rezultātā jāpaceļ algas, lai valsts pārvaldē var nodarbināt konkurētspējīgus speciālistus !

+1
-1
Atbildēt

1

    KoKatrina > Krix 26.08.2016. 09.45

    Pašvaldību darbinieki neietilpst valsts pārvaldē un nav pakļauti Valsts kancelejai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu