Bailēm nav augstākā vara • IR.lv

Bailēm nav augstākā vara

33
Liepājas Krusta draudzes dievnams. Foto: liepaja.lv
Kārlis Žols

Ir vērts meklēt tos, kuriem Baznīca ir vieta domāšanai

Šogad jūnija sākumā Liepājas Krusta draudze izstājās no Latvijas Evaņģēliski luteriskas baznīcas (LELB) un iestājās Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā ārpus Latvijas (LELBĀL). Pakāpeniski atjaunojot savu statusu un vietu Latvijā, LELBĀL ir sākusi ceļu pretī nosaukuma maiņai, jo tā vairs nav tikai ārpus Latvijas.

Pamatojoties uz savu LELB Satversmes skaidrojumu, LELB pēc Liepājas Krusta draudzes izstāšanās atcēla tās likumīgo vadību un iecēla savus draudzes pārvaldniekus. Rezultātā draudzei nācās zaudēt savu baznīcu un to nodot LELB pārziņā, kura tur sāka noturēt savas aktivitātes ar pavisam nedaudziem no draudzes atkritušiem ļaudīm. Uz laiku to apstiprināja arī Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs.

Tomēr ar Liepājas Krusta draudzes locekļu, tās mācītāja Mārtiņa Urdzes un nesavtīgu jurista darbu 17.augustā tas pats Uzņēmumu reģistrs apstiprināja likumīgo Liepājas Krusta draudzes valdi un pārreģistrāciju. Tā nu simboliski tieši 21.augustā – Latvijas neatkarības ”de facto” atjaunošanas dienā – pēc dievkalpojuma diakonijas mājā mācītājs Mārtiņš Urdze ar Krusta draudzi atkal iegāja baznīcā.

Ar to mēs redzam, ka bailēm tomēr nav augstākā vara un mākslīgi radītiem institucionāliem veidojumiem nav vietas cilvēku dvēselē un garīgajā dzīvē.

Tā arī LELB mākslīgi radītajai “draudzei” šobrīd vairs nav nekāda leģitīma pamata. Diemžēl baznīcas ēkai atkal tika mainītas atslēgas. Jāatzīst, ka šī vēl nav galīgā uzvara, jo LELB pret Liepājas Krusta draudzi vēl var tiesāties un, acīmredzot, to darīs.

Šis ceļš nav saistīts tikai ar jautājumiem par sieviešu ordināciju, bet ar Latvijas cilvēku izpratni par Baznīcas vietu to dzīvē un Latvijas sabiedrībā vispār.

Cik brīva, atvērta var būt Baznīca Latvijā?

Cik tā ir un var būt sasaistē ar draudžu locekļu dvēseles un dzīves jautājumiem un vajadzībām? Varbūt šie jautājumi vēl kādu interesē… Pašas Baznīcas iekšienes procesu rezultātā tā ir kļuvusi vieniem par bastionu “patiesajām konservatīvajām” vērtībām, otriem par apsmiekla objektu interneta komentāros. Daudziem tā neinteresē vairs nemaz… Varbūt ir vērts meklēt tos, kam vēl tā varētu būt vieta, kur patiesi domāt, vērtēt?

Pļaujas svētku laikā Liepājas Krusta draudzē būs pateicības dievkalpojums, un šoreiz Liepājas Krusta draudzei patiesi ir, par ko pateikties!

Kārlis Žols ir mācītājs.

Komentāri (33)

rinķī apkārt 24.08.2016. 11.28

Gan LELBĀL Latvijā atradīs savu nišu, var būt, ja palaimēsies, kļūs par Latvijas “liberāļu”baznīcu, vai pareizāk sakot “klubiņu” par kādiem lielā mērā šodien ir pārvērtušās daļa Rietumeiropas baznīcas. :) Varbūt pat tā ir labāk, varbūt tad IR redakcija un pārējie, šajā portālā – žurnālā rakstošie beidzot liks mierā Latvijas luterāņu baznīcu :)

+8
-5
Atbildēt

7

    klusais > rinķī apkārt 24.08.2016. 14.07

    andrejs – Tev par lielu prieku varu pastāstīt , ka Mūrnieci uz Ameriku arī pavadīja apsardze un par valsts naudu :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 24.08.2016. 14.01

    …andrej…valsts augstākajām amatpersonām apsardze tiek nodrošināta 24/7/365…ja tas gribēs braukt uz dievkalpojumu, iepirkt tirgū kartupeļus, veikalā nopirkt kabatlakatiņu – to pavadīs apsardze un, ja būs nepieciešams – vedīs ar valsts apmaksātu autotransportu…

    …piedaloties Aglonas Dievkalpojumā kopā ar ģimeni (un to nevar aizliegt nevienam) baznīctēvi uzskata par pienākumu – augstākajām valsts amatpersonām uzstāties ar uzrunu…un tagad iedomājies, kā reaģētu katoļi, ja Valsts prezidents vai ministru prezidents atteiktos uzrunāt sabiedrību….tā būtu necieņas izrādīšana…

    ….tāpēc neskaldi matus un nenodarbojies ar demagoģiju…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 24.08.2016. 12.57

    jāapmaksā reliģiskie svētki (Aglona).

    ——

    pirms vēlēšanām “liberālis” Dombrovskis ar milzīgu prieku piedalījās tajos. Gan jau ka ar dienesta :) mašīnu brauca un arī apsardze šo pavadīja.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 24.08.2016. 14.06

    to zane

    tieši tā.

    Man tik nāk ņirga par katoli, liberastu un muhamedāņu welcomistu vienā personā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    valdemir > rinķī apkārt 24.08.2016. 17.52

    jo Amerikā šajā sakarā netika apturēta satiksme un mobilizēta nacionālā gvarde.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > rinķī apkārt 24.08.2016. 12.22

    > rinķī apkārt

    “varbūt tad IR redakcija un pārējie, šajā portālā – žurnālā rakstošie beidzot liks mierā Latvijas luterāņu baznīcu”

    Domāju, ka “IR” un pārējiem būtu pilnīgi vienalga, kur, kam un kā Jūs ticat, ja vien reliģiskie censoņi nemēģinātu ietekmēt nenobriedušos skolēnu prātus, tikt NEPLP pie programmu cenzūras, ja valstij nebūt par visu nodokļu maksātāju naudu jāuztur baznīcas un jāapmaksā reliģiskie svētki (Aglona).

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    DD1 > rinķī apkārt 24.08.2016. 13.02

    > andrejs

    “Dombrovskis ar milzīgu prieku piedalījās”

    Man arī tas nepatika, ka Dombrovskis tāpat kā Vējonis Aglonā pārstāvēja valsts varu nevis sevi kā privātpersonu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 24.08.2016. 09.59

Lipājā, pie tirgus, ir kāda katoļu iestāde, kuras nosaukums “Pie labā gana”.

Kad eju tur garām, sajūta, ka esmu auns, aita, vai kas cits, kuram vajadzīgs gans.

Arī tāpēc reliģiju, kamēr tā nekļūst agresīva un pārāk ietekmīga, var pieciest, cilvēki jau tic arī tam, ka amerikāņi paši uzspridzinājuši “dvīņus” utt., un tā ir viņu problēma, bet, nopietni to visu ņemt par pilnu nav iespējams.

Kaut, mode paliek mode, vairākums politiķu, kaut, bijušie komunisti, nu ir k”luvuši par “svečturiem” – stāv bazīcās ar sveci modes pēc un tēlo ticīgos, nu, politiķiem liekuļot ir normāli.

+6
-5
Atbildēt

4

    dzeris49 > dzeris49 24.08.2016. 12.53

    Ne jau kristīgā reliģija un baznīca, kas, protams, nav tas lielākais ļaunums, bet, tās ietekme daudzās ES valstīs galīgi nav tik liela, apturēs islama fanātiķus, tos var apturēt tikai atteikšanās no kultūrmarksisma, līdz absurdam aizgājušas “tolerances”, “politkorektumā”, multikulturalisma teorijas, vietējo pilsoņu diskriminācijas ( patreiz par to, par ko vietējos soda, tosa “bēgļus” nesoda, tātad – viens likums visiem, utt.

    Bet, patreizējā ES “elite” no tām visām dogmām attiekties nespēj, arī iedz. lielākā daļa vēl pagaidām nē.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 24.08.2016. 12.34

    Nu tā padomā loģiski un bez emocijām, kuram tad te ir tā pārākuma apziņa, tam, kurš sevi uzskata par ganu, un pārējos par aitām, vai tam kurš nevēlas ne ganus, ne būt par aitu?

    Un tas, ko sludina baznīcā, mani neskar un galīgi neintersē, šis uzraksts ir uz ielas, tātad, publiskā telpā, un man, gribot negribot, tam jāpievērš uzmanība.

    Es taču neeju uz baznīcu, un nesludinu tur, ka dieva nav, tad kāpēc baznīca jaucās iekšā laicīgās darīšanās, pieprasa no valsts naudu saviem reliģiskiem svētkiem, tātad, pašreklāmai, un pat mēģina ietekmēt valsts politiku?

    Pie kam, visa tās konfesijas cita citu neieredz vairāk, kā tos neticīgos, neko citu, kā plecu raustīšanu nevar izraisīt, kas tad tagad ir lielākais pasaules apdraudējums, ja ne reliģiski fanātiķi, vai viņi sludina islamu, vai ko citu, kāda starpība, fanātisms ir fanātisms, ir agresīvi fanātiķi, ir neagresīvi, un tā ir visa atšķirība.

    Kaut, baznīca, protams, atzīstama kā kultūrvēsturisks fenomens, apmēram kā vecu ēku un kultūras pieminekļu saglabāšanai,utt., bet, tad tai arī jāieņem sava pieticīga vieta, nevis jānāk ar kādām tur pretenzijā..

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 24.08.2016. 11.20

    Dzeri, lasu Tavu komentāru un brīnos, kurš Tevī ir iedēstījis šo pārrākuma apziņu ar kuru Tu raksti par lietām, par kurām Tev nav nekādas izpratnes :)

    Man ir pilnīgi citas sajūtas, kad ieeju baznīcā, bet es pat netaisos Tev plīties virsū ar savu patiesību, spriest tiesu pār Tevi un tādā garā. Manis pēc Tu vari iet baznīcai garām ar lepni paceltu galvu, izjūtot pārākumu par tiem, kuri ir tur iekšā, bet paturi šo savu laimes sajūt sevī… Negāz to man uz galvas, un man līdzīgiem :)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 24.08.2016. 12.46

    Dzeri, Nu tā padomā loģiski un bez emocijām, kuram tad te ir tā pārākuma apziņa, tam, kurš sevi uzskata par ganu, un pārējos par aitām, vai tam kurš nevēlas ne ganus, ne būt par aitu? +++ Visi Bībeles teksti, baznīcas valoda utt lielā mērā tiek balstīta uz līdzībām. Lai tās saprastu, nepietiek tikai ar to laiku, kurš Tev ir nepieciešams, piemēram, lai pārlaistu acis pāri reklāmas prospektam, bet paldies – sasmīdināji mani :)

    Ir viena lieta, par kuru gan smiekli nenāk. Proti, kristīgajai baznīcai kļūstot aiz vien vājākai, tā savu vietu neizbēgami atdos kādai citai, vitālākai reliģijai, visdrīzāk islamam un līdz ar islama nostiprināšanos Eiropā, neizbēgami mainīsies arī eiropiešu dzīves veids. Neatkarīgi no tā, vai esi reliģiozs, jeb ateists. Pagaidām vēl franči ir spējīgi turēties pretī islamam, uzsverot, ka Francija ir viņu mājas, bet cik ilgi? Un nejau bēgļi vienmēr pie vainas. Es Vācijā aiz vien biežāk redzu vācietes, kuras ir pārgājušas islama ticībā. Sievietes pieminu tāpēc, ka pēc apģērba varu viņās atpazīt muslimietes :) Bet par musulmanēm viņas ir kļuvušas tādēļ, ka Rietumu kristīgā baznīca lielā mērā vairs nebalstās uz ticību kā argumentu, bet vairāk uz rituālu, kurš padara “mājīgu” kopā sanākšanu svētdienās baznīcā, kur dievkalpojums beidzas ar tējas dzeršanu un pamēļošanu :)

    Arī Taivāns atsaucās uz pētījumu, kurš saka to pašu – mūsu tradicionālais dzīves veids, pateicoties tam, ka zaudējam savu pamatu zem kājām, ir apdraudēts. Un apdraudēts tādēļ, ka nav vair kam aizstāvēt kristīgajā kultūrā ieviestās vērtības. Ne jau liberāļi to darīs, pat ne LELBĀL ja arī atvērs savu filiāli Latvijā :))

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

DD1 24.08.2016. 10.08

Būtu smieklīga tā reliģisko konfesiju cīņa par pareizāko ticības veidu Dievam, ja nebūtu tik traģiska. Tieši ticības (Allahu Akbar) vārdā visā pasaulē tiek nogalināti neticīgie vai nepareizi ticīgie tāpat kā gadu simtiem un tūkstošiem pirms tam. Nav brīnums, ka Aleksandrs Ņevzorovs, kas studējis garīgajā seminārā un labi iepazinis priesteru liekulību, ir kļuvis par niknāko visu reliģisko apmātību ienaidnieku un uzskata, ka viņiem tāpat kā filatēlistu kopai ir tiesības pulcēties, bet nav tiesību kādam uzspiest savu ticību un galvenais,- pašiem arī jāapmaksā savs hobijs, neko neprasot no valsts.

+5
-5
Atbildēt

7

    ierados > DD1 24.08.2016. 13.48

    ” …kad Krievijā varu pārņēma ateistiskā, tehniskā inteliģence…”

    Tu domāji boļševiku bruņoto apvērsumu Vladimira Uļjānova vadībā? Tas nopietni iespārda. Tur no inteliģences nebija ne smakas, vēl jo vairāk – tehniskās. Man liekas, ka izplūst skaidrojumos pie līkās ciferblates ir veltīgas pūles, jo tā nākošajā pusstundā iebliezīs kārtējo zilo brīnumu. Īsi sakot, tehniskā inteliģence pati tika represēta. Kad izrādījās neiespējami attīstīt rūpniecību ar revolūcijas dzinējspēka – neizglītoto zemnieku, strādnieku un cietumnieku palīdzību, sāka atbrīvot tehnisko “inteliģenci”. Spilgts piemērs – PSRS kosmiskās programas galvenais konstruktors Koroļovs. Tehniskai inteliģencei nācās izbaudīt visus “labumus”, līdzko tā apšaubija komunistu utpoiju realizācijas iespējas. Tā kā sēdies, tev ateistisks divnieks PSRS vēsturē.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 24.08.2016. 12.44

    R.A. – Neviens cilvēks cilvēks nav autoritāte visur, un pasaule nav melnbalta, bet, attiecībā uz reliģiju un baznīcu ņevzorovs, tomēr, ir autoritāte, patreiz Krievijā būt par karojošu ateistu nebūt nav tik vienkārši.

    Ņevzorova “reliģija, vispār, ir zinātne.

    Ja cilvēce dzīvotu pēc reliģiozu fanātiķu dogmām, un neattīastītos zinātne, kuras attīstību traucēja un arī tagad traucē reliģija,iespējams, mēs dzīvotu pilnīgi savādāk, labi vēl, ka visus ietekmēt ar saviem murgioem reliģija nespēj, daži spēj spriest loģiski un racionāli.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 24.08.2016. 13.45

    Es visus cilvēkus neiedalu ienaidniekos un draugos, vadoties pēc kāda viena parametra, manuprāt, pārāk vienkāršota pieeja, parasti mēdz būt nianses.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > DD1 24.08.2016. 12.06

    > rinķī apkārt

    “ja Aleksandrs Ņevzorovs ir Tava autoritāte”

    Viņš nebūt nav mana autoritāte, runājot par jebko, bet attiecībā uz reliģiju viņš ir ļoti zinošs un es pilnībā piekrītu viņa viedoklim šajā konkrētajā jautājumā, redzot to postu, ko cilvēcei nes ticības atšķirības. Ja Jūs uzskatāt, ka viņa saistības dēļ ar OMON Latvijas atmodas laikā, mums jabūt mūžīgā opozīcijā, tad pats viņš ne reizi vien ir atzinis, ka esot maldījies (tā tas notiek ar entuziastiskiem, bet domājošiem cilvēkiem), kad kaismīgi iestājies nepareizajā pusē un pat nav smādējis melus 600”.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    moonlight > DD1 27.08.2016. 21.41

    rinķī apkārt

    Tad, kad Ņevzorovs “vizinājās” uz mūsu ienaidnieku tankiem

    Ja kāds piedāvās pakārt Nevrozovu pat viņa reportāžu no Medininkai, es esmu gatavs pievienot savu parakstu, bet es nevaru noliegt, ka viņš ir ļoti gudrs, informēts un izcils satīriķis, ko ir interesanti klausīties. Visi viņa uzbrukuma objekti: Lugandonas bandīti, Krievijas politiķi un popi: sadisti, alkaši un pederasti – pedofīli, manās acīs ir dziļi nicināmi organismi, kuriem nav jāsmird uz cilvēku planētas. Viņa retorika ir diametrāli pretēja kādreizējai un es domāju, ka viņš riskē ar savu dzīvību ne mazāk, kā kādreiz Poļitkovska, Ščekočihins un Ņemcovs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > DD1 24.08.2016. 11.41

    Nu,ja Aleksandrs Ņevzorovs ir Tava autoritāte, tad nav brīnums, ka raksti šādus komentārus :) Starp citu, pēc tam kad Krievijā varu pārņēma ateistiskā, tehniskā inteliģence, tās valdīšanas laikā tika nogalināti uz vietas, vai nomocīti GULAG nometnēs nesalīdzināmi vairāk ļaužu, kā tādā pašā laika posmā tajā Krievijā, kuru pārvaldīja cars un baznīca. :)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > DD1 24.08.2016. 13.11

    dzeri. Ir lietas, kuras nemainās. Piemēram lielkrievu šovinisms. Tad, kad Ņevzorovs “vizinājās” uz mūsu ienaidnieku tankiem un no tiem taisīja savas reportāžas, viņš bija jauns, bet šovinists un tā tad ienaidnieks, šodien viņš ir kļuvis vecāks, nedaudz mainījis uzskatus, bet ne savu šovinistisko pārliecību un tā tad viņš ir mūsu ienaidnieks. Ja viņš nebūtu mūsu ienaidnieks, tad viņš neplātītos ar saukli par to, ka viņš neko nenožēlojot no dzīvē sastrādātā. Tā vietā viņš atvainotos Baltijas tautām un viņam ir par ko atvainoties

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu