Avarējis pasaulē lielākais lidaparāts "Airlander 10" • IR.lv

Avarējis pasaulē lielākais lidaparāts “Airlander 10”

6
''Airlander'' izmēģinājuma lidojumā. Foto: LETA-EPA

Gaisa kuģa avārijā cilvēki nav cietuši, bojāta lidaparāta kabīne

Nosēšanās laikā trešdien avarējis pasaulē lielākais lidaparāts “Airlander 10”, sabojājot kabīni, paziņojis lidaparāta ražotājs. Kā vēsta aģentūras LETA-AFP, neviens cilvēks avārijā nav cietis. 92 metrus garais “Airlander 10”, kas daļēji ir helikopters un daļēji – gaisa kuģis, nolaidās Bedfordšīrā Anglijas dienvidaustrumos.

Video fiksēts, kā lidaparāts nolaižoties sasveras ar priekšgalu uz leju un ar to skar zemi. Britu raidorganizācija BBC, atsaucoties uz aculiecinieku, ziņoja, ka no lidaparāta nokārusies trose aizķērusi telegrāfa stabu.

“Airlander 10” sākotnēji tika izstrādāts ASV armijai kā izlūkošanas lidmašīna, bet valdības taupības pasākumu dēļ šis projekts tika pārtraukts. Tomēr uzņēmums “Hybrid Air Vehicles” (HAV), kas bija sācis tā attīstīšanu, panāca lidaparāta pacelšanos gaisā šī gada 17.augustā. Tas bija “Airlander 10” pirmais lidojums.

Saskaņā ar HAV sniegto informāciju, “Airlander 10” var lidot augstumā līdz 4880 metriem un sasniegt ātrumu 148 kilometri stundā. Tas ir pildīts ar hēliju, var palikt gaisā vairāk nekā divas nedēļas bez pilota un līdz piecām dienām – ar pilotu. HAV uzskata, nākotnē to būs iespējams izmantot gan izlūkošanā un komunikācijā, gan pasažieru un kravu pārvadāšanā.

Komentāri (6)

west 24.08.2016. 19.35

Koki, kas izvesti ar šādu lidaparātu būs zelta stieņu cenā. Tas nav gaisa balons. Hēlijs vien, lai tādu uzpildītu, maksās miljonus. Nemaz nerunājot par apdrošināšanu un tūkstoš dažādiem riska faktoriem.

Bizness vienmēr meklē lētākos ceļus un šis nav tas gadījums.

+1
0
Atbildēt

2

    moonlight > west 24.08.2016. 22.49

    west

    Ūdeņradis, kuram ir daudz augstāka celtspēja nemaksā tik dārgi.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    moonlight > west 25.08.2016. 10.40

    Netieku gudrs, kas zatļerastprātus neapmierina, tas, ka H2 ir lielāka celtspēja jeb lētāka cena?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ierados 25.08.2016. 10.24

Cienījamās dāmas un godātie kungi! Neiespringstiet ļoti par šo sīko negadījumu. Un par cenām arī. Tas viss ar laiku tiks novests līdz līmenim. Izgudrojumu ēra vēl tikai sākas. Tajā skaitā – seno ideju izpratne un iemiesošana.

0
0
Atbildēt

0

moonlight 24.08.2016. 19.04

kas daļēji ir helikopters un daļēji – gaisa kuģis

abinieks cepelīns

Vispār jau dirižabļiem ir liela nākotne, to lēto ekspluatācijas izmaksu dēļ un iespējas ātri nogādāt kravas no ražotāja pa taisno uz lielām noliktavām daudzu tūkstošu km attālumā, neizmantojot lidostas. Tie varētu būt arī bezpilota. Noķerot ceļavēju noteiktā augtumā tas var lidot gandrīz par frei. Vienmēr domāju par to, cik tas varētu būt noderīgs mežizstrādē, izceļot gatavos kokus, lai netaisītu

kailciltes un ar tehniku nemaitātu mežsedzi, kuras atjaunošanai paiet daudzi gadi. Kanādā tam reizēm izmanto superdārgos helikopterus.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu