Vai valstij tiešām ir vajadzīgi eksportējoši uzņēmumi? • IR.lv

Vai valstij tiešām ir vajadzīgi eksportējoši uzņēmumi?

20
SFM ražotnes produkcija. Foto: sfm.lv
Nauris Jansons

Valsts ieņēmumu dienesta ”nē” tautsaimniecības attīstībai

Katru dienu dzirdam medijos par to, ka nepieciešams attīstīt Latvijas tautsaimniecību, piesaistot investīcijas un palielinot eksportu. Vai tā tiešām ir? Atbildes ir divas – kamēr politiķis saka “jā”, ierēdnis izvēlas “nē”. Te par to, kā Valsts Ieņēmumu dienests (VID) spēj ar likumīgām metodēm panākt uzņēmēju novešanu līdz izmisumam.

Reiz 2010.gadā tika dibināts uzņēmums, kas nodarbojas ar metālapstrādi, mašīnbūvi un industriālajām iekārtām. No saražotā 99% produktu tiek eksportēti, ienesot naudu Latvijas ekonomikā, kā arī nodrošinot darba vietas reģionā ārpus Rīgas un Pierīgas. Ik mēnesi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksa veidoja aptuveni 20 tūkstošus eiro. Un tad notika tas, par ko īpašnieki varēja tikai sapņot – ar investīcijām ražošanas apjomu bija iespējams divkāršot un darbinieku skaits arī pieauga dubultā. Tas radīja situāciju, ka arī klientu kļuva vairāk, nodokļus vajadzēja maksāt vairāk, tostarp PVN apjoms bija lielāks. Kāds teiks, ka tas ir brīnišķīgi un tādu uzņēmumu mums Latvijā vajag vairāk. Taču tikai ne VID!

VID ierēdņiem attīstība radīja aizdomas, jo kā gan tas ir iespējams, ka necils bizness ārpus Rīgas spēj tik pēkšņi strauji izaugt?!

Tad nu “pie rīkles” ķērās jau tautā slavenie VID inspektori, kuri vēlējās pārliecināties, vai tiešām valstij uzņēmumam jāatmaksā tik liels PVN. Maija vidū tika pieņemts lēmums par auditu, kas fiziski sākās tieši mēnesi vēlāk. No tā savukārt izriet, ka laika posms, kurā tas jāpabeidz (bez pagarinājumiem, kas arī vēl ir iespējami!!!), ir nevis 90 dienas, bet gan 120 dienas.

Nesteidzīgi pieprasot pārbaudāmo informāciju, saņemam vēstuli, ka PVN atmaksas termiņš tiek pagarināts par 75 dienām, jo inspektoram gribas pabaudīt atvaļinājumu. Pēc vēl divām nedēļām saņēmām nākamo vēstuli par PVN atmaksas termiņa pagarināšanu vēl par 75 dienām. Pēc dažām dienām nākamā vēstule jau vēstīja, ka tiek pagarināts auditējamais laika posms, utt. Godīgi sakot, bail pat domāt, kas būs nākamajā vēstulē.

Galvenais – valsts pašlaik mums ir parādā vairāk nekā 100 tūkstošus eiro. Iespējams, kādam šī summa nešķitīs nekas īpašs, bet veidojas paradoksāla situācija, jo darbaspēka nodokļi jāsedz līdz katra mēneša 18. datumam un par katru nokavēto samaksas dienu tiek uzrēķināti soda procenti. PVN uzņēmējiem jāsamaksā līdz 20. datumam ar izskatīšanas termiņu līdz 30 dienām. VID, sākot auditu un aizturot PVN atmaksu, kreditējas bez procentiem. Kas no tā izriet?

Uzņēmumam ir apgrozāmo līdzekļu trūkums, traucēta kredītu atmaksa, riskējam ar darbavietām, nerunājot nemaz par attīstības iesaldēšanu, investīciju apturēšanu utt.

Tas viss notiek laikā, kad valsts ekonomika stagnē un neattīstās, “liekot mutē” politiķiem skaļas frāzes – ”eksporta attīstība”, ”investīciju nepieciešamība”, ”darba vietu nodrošināšana reģionos”, ”emigrācijas apturēšana” u.c. VID inspektori tā nedomā, jo vieglāk aiziet atvaļinājumā un nosūtīt neskaitāmas vēstules par termiņa pagarinājumu, nekā palīdzēt biznesam būt ”baltajā zonā” un normāli strādāt.

Lai risinātu izveidojušos situāciju, esam jau nodevuši iesniegumus Ministru prezidenta kancelejā, Finanšu ministrijā, kas ir tieši atbildīga par VID, kā arī citur, bet saņemam tikai formālu atrakstīšanos, ka viss notiek likuma robežās, tāpēc neko palīdzēt nav iespējams.

Kādas man kā uzņēmējam ir sajūtas? Šai valstij mani nevajag. Nevajag ne investīcijas, ne nodokļus, ne darba vietas, kur nu vēl “naudas nešanu” no ārvalstīm ar eksportu!

Izskatās, ka VID inspektors, kamēr negūs “personīgu labumu” no manis, nedarīs pilnīgi neko, lai pārtrauktu bezjēdzīgo termiņa pagarināšanu, PVN atmaksas kavēšanu, vēstuļu sūtīšanu un vēl sazinko, lai tikai imitētu savas darba dienas piepildīšanu. Vai kāds var atbildēt, kā lai normāli strādā Latvijā?

Nauris Jansons ir SIA “SFM” izpilddirektors.

Komentāri (20)

klusais 23.08.2016. 09.07

Es tieši šo gadījumu ar atsauci minēju vakar komentējot par VID …

Tas ir absolūts raksturojums VID bezatbildībai . Iemesli vienkārši – ir problemas ar PVN plānu un veids kā tās samazināt ( uz laiku protams ) ir samazināt PVN atmaksas izmantojot šāda veida auditus ar nebeidzamu termiņu . Tas kā tas ietekme ekonomiku neviens īpaši VID neuztraucas . Un šis nav vienīgais gadījums . Pagajušogad oktobra beigās VID bija neoficiāls rīkojums max apturēt PVN atmaksas , jo PVN iekasēšana stipri atpalika . Tā nu man personīgi pazīstamam uzņēmumam, kurš jau ilgi strādāja bez problemām eksporta tirgos novembrī apturēja PVN atmaksas , kaut kad aprīlī noteica auditu , cik zinu , tad audits nav neko atradis un nav arī beidzies ,jo visu laiku tiek pagarinats . Maijā uzņēmums vienkārši apturēja darbību , jo VID aizturētās atmaksas izpumpēja apgrozāmos līdzekļus. Tika pārtraukta ražošana, atlaisti cilvēki … jautājums – kam tas ir izdevīgi ? Valstij ?

Tapēc arī diezgan droši varu piebiedroties autora jautājumam – Vai valstij tiešām ir vajadzīgi eksportējoši uzņēmumi?

+10
-1
Atbildēt

7

    tara > klusais 23.08.2016. 18.47

    Tie ir mūsu pašu “uzņemēji”, kas nozog valsti PVN shēmās. Arī tie, kuri eksportē.

    Jā, šie noteikti ir mani ienaidnieki, jo apzināti dara man un maniem tuvajiem cilvēkiem ļaunu.

    Nez, kur gan tie sliktie puiši slēpjas, kas nozog naudu budžetam?

    Klusais, tu noteikti pazīsti kādu, jo tu taču visu par visiem zini :D:D:D

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    tara > klusais 23.08.2016. 16.36

    VID aizturētās atmaksas izpumpēja apgrozāmos līdzekļus

    ______________________________

    klusais, vai par valsts nozagšanu nekā neesat dzirdējis?!

    Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmās nereti parādās arī lielu un zināmu uzņēmumu vārdi. Taču tā ir leduskalna redzamā daļa. Cik liela daļa naudas valsts budžetam tādējādi iet secen, Latvijā gan atturas komentēt, jo nav skaidras aprēķina metodikas.

    Bet Eiropas Komisijas savulaik veiktie aprēķini liecina, ka šādā krāpniecībā zaudētā nauda ir tik liela, ka, to iegūstot valsts budžetā, finansējumu veselības aprūpei varētu pat dubultot.

    LTV Panorāma

    2016. gada 25. aprīlī 21:37

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    tara > klusais 23.08.2016. 23.18

    klusais, es nezinu, vai šis ir vai nav tas gadījums. Tāpēc ir VID u.c. institūcijas, kam to būs konstatēt.

    Es personīgi nevaru paust savu viedokli par konkrēto gadījumu, jo nezinu faktus.

    Bet, … ko es vēlētos apspriest ir: kas būtu jādara, lai caur PVN atmaksu vairs nebūtu iespējams zagt. Lūk par šo vajag diskutēt. Jo īpaši godīgajiem uzņēmējiem, kuriem jācieš negodīgu dēļ.

    Nav jēgas runāt par to cik slikts ir VID, ja nav priekšlikumu, ko vajag mainīt.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    moonlight > klusais 23.08.2016. 18.40

    klusais

    Lai sončiki(jakāni, jezdakovas) varētu atlaist bandītu firmām nodokļu parādus, kādam nāksies ciest.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 23.08.2016. 22.44

    tara – vai šis ir tas gadījums , kad nozog ?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 24.08.2016. 08.58

    tara – kurš saka , ka nav priekšlikumi ko mainīt . Es jau sen esmu rakstījis , ka jāmaina pati nodokļu kontroles struktūra . Tie , kas praktiski saskaras ar uzņēmējdarbību ļoti labi zin ,ka PVN atskaišu sistēma EDS ļauj ļoti ātri analizēt un atsijāt uzņēmumus , kas ir šajās nodokļu shēmās , vajag tikai pareizi uzstādīt atlases parametrus . Tas pats ar kases sistēmām – Pelēkā dabūja rudenī Goda rakstu par jauno kasu sistēmu izstrādi , kas nez kapēc ir vienu soli zemāk par kases sistēmām , kuras jau izmanto pasaulē un kuras ir daudz efektīvākas skatoties no visām pozicijām . VID spītīgi centās norobežoties no šīm sistēmām , domājot kaut kādu pusfabrikātu , kuru pēc gadiem atkal nāksies mainīt. Runa ir par on-line kases sistēmām , kuras informāciju par izsisto čeku nosūta uz VID serveri , kur tas tiek uzkrāts. Var iztēloties cik šāda sistēma atvieglotu darbu un samazinātu iespējas manipulēt ar kases aparātiem. Piemēra pēc pat Krievijā valsts ļauj ieviest šīs kases sistēmas brīvprātīgi un uzņēmējiem ,kuri tās ieviesušī kompensē izdevumus. Latvijā par to var tikai sapņot.

    Ja par konkrēto gadījumu – VIDam vajadzētu apturēt atmaksas tikai gadījumā , ja var uzrādīt konkrētus pārkāpumus . Ja tādu nav , tad naudas plūsmas izjaukšana bremzē uzņēmuma darbu . Starp citu gaisā vējo viena ideja , proti patreiz uzņēmējs , ja tiek kavēti maksājuma termiņi , maksā kavējuma naudu . Arī VID par kavētiem maksajumiem vajadzētu analoģiski maksāt uzņēmējiem kavējuma naudu . Tas iespējams nedaudz mobilizētu VID strādāt atbildīgāk.

    Un pie struktūras izmaiņām – dati ir pāris gadu veci , no tiem laikiem ,kad veidoja patreizējo struktūru . Tātad Nodokļu iekasēšanas jomā strādā 800 auditori, 200 parādu piedziņas daļā un 100 juristi , kas raksta papīru kalnus un atrakstās par sūdzībām. Lieltu gaita ir tāda – auditors iet un bauda uzņēmumu , pie kam interesanti ,ka auditoram jau ir kaut kāds analītisks sistēmas ģenerēts cipars , kuru teorētiski vajadzētu uzrēķināt. Tad , kad ir uzrēķins – uzņēmumam ir mēnesis laika apstrīdēt , tad atkal mēnesis laika kamēr VID juristi atrakstās . Tad ķeras klāt parādu piedzinēji. Tie 2 mēneši ir pietiekams laiks , lai nokoptu galus , gan pārrakstītu uzņēmumus, gan pārdotu pamatlīdzekļus u.t.t. Ieteikums VID iet apsteidzošā tempā koordinējot darbības ar FP , proti redzot audita procesa gaitu uzlikt liegumus daļu maiņai un pamatlīdzekļiem. Pie patreizējās sistemas darba efektivitāte ir tuvu 0.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 23.08.2016. 17.12

    tara – esmu dzirdējis . Jautājums kā konkrētais gadījums attiecas par šo tēmu ?

    P.S. Par uzņēmējdarbību kas saistīta ar eksportu esat dzirdējusi ? Hrenova komuniste , kas visur redz ienaidniekus … :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

klusais 23.08.2016. 15.38

Diezgan interesanta publikas attieksme pret lietām :)

Mēs esam gatavi cepties par nelietderīgu naudas izlietojumu , par visādām politiskām aktivitātēm utml. , bet situācija , kad valsts gremdē savu uzņēmumu , kurš nes pievienoto vērtību un iepludina valstī naudu , kura beigu beigās tiek novirzīta aizsardzībai, medicīnai, izglītibai un galu galā arī pensijām , mūsu dižajiem komentētājiem liekas stipri neinteresanta … Skumji :(

+10
-1
Atbildēt

1

    Andris > klusais 23.08.2016. 16.05

    Jo šie komentētāji nevienu dienu nav atbildējuši par savu darbu tā, kā to dara uzņēmējs. Vairums arī ir pārāk neizglītoti, lai saprastu, ka uzņēmumi ir vienīgie, kas pilda valsts budžetu. Ja nav uzņēmumu, tad nav ne darba spēka nodokļu, ne PVNa, ne akcīzes nodokļa … nekā. Novēlu izturību cīņā ar šo marasmu un veiksmi biznesā!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Toms 23.08.2016. 18.11

Tadas dusmas uznaak lasot…vairak nemaz neteiksu.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu