Ielu remontus uzrauga KNAB aizturēta ierēdņa bijušais uzņēmums • IR.lv

Ielu remontus uzrauga KNAB aizturēta ierēdņa bijušais uzņēmums

28
Krišjāņa Barona ielas remonts. Foto: Edijs Pālens, LETA

”De facto”: Rīgas domes Satiksmes departaments noslēdzis līgumus ar atstādinātās amatpersonas kādreizējo firmu

Rīgas domes (RD) Satiksmes departamens noslēdzis 26 līgumus par galvaspilsētas ielu remontu būvuzraudzību ar SIA “Bild”, kas pirms pāris gadiem piederēja atstādinātajam Būvdarbu uzraudzības nodaļas vadītājam Uģim Brožam, svētdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) departamentā ir atsavinājis visus līgumus ar šo uzņēmumu, kā arī nopratinājis tagadējo īpašnieku.

Raidījums norāda, ka jūnija vidū Satiksmes departamentā ieradās KNAB darbinieki, kurus interesēja departamenta Būvdarbu vadības nodaļas vadītāja Brožas kabinets. Vienlaikus kratīšana notika uzņēmuma “LNK Industries” birojā, kur uz laiku tika aizturēti četri darbinieki. Toreiz uzņēmumā atzina, ka KNAB interesējas par “LNK” papildu darbiem Salu tilta rekonstrukcijā – atbildīgais par šo Satiksmes departamenta iepirkumu bija Broža, kuru tiesa atteicās apcietināt, tāpēc viņam pašlaik ar drošības līdzekli liegts pildīt pienākumus un tuvoties savai darbavietai.

“De facto” noskaidroja, ka Salu tilts nav vienīgais satiksmes infrastruktūras objekts, par kura būvdarbiem radušās aizdomas korupcijas apkarotājiem. Izmeklēšana pēta arī departamenta līgumus par būvuzraudzību ar SIA “Bild” – uzņēmumu, kurš agrāk piederēja Brožam. 2014.gada sākumā, divas nedēļas pirms Brožas kļūšanas par nodaļas vadītāju un līdz ar to par amatpersonu, kurai jāiesniedz deklarācija, SIA “Bild” daļas ieguva šahists Matīss Mustaps. Kā īsti tas noticis, Mustaps neatklāj, nekomentējot, vai ir uzņēmuma patiesais īpašnieks.

Mustapa advokāte Katarīna Sniedze raidījumam paskaidrojusi, ka viņas klientu ir samulsinājusi “de facto” interese un arī viņa pati neko daudz nedrīkstot komentēt, taču atklāj, ka KNAB Mustapu ir pratinājis kā liecinieku par SIA “Bild”. Viņš ir aicināts sniegt paskaidrojumus kā uzņēmuma dalībnieks, un tā esot bijusi viena saruna 15 minūšu garumā, kuras laikā Mustaps sniedzis visu informāciju, kas ir viņa rīcībā.

Kopš pagājušā gada jūnija līdz šī gada janvārim RD Satiksmes departaments ar SIA “Bild” noslēdza 26 līgumus par dažādu objektu būvuzraudzību Rīgas ielās, piemēram, par Salu tilta renovāciju un Barona ielas seguma atjaunošanu. Līgumu summas ir nelielas – tās nepārsniedz 4000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, taču kopējā summa pārsniedz 85 000 eiro. Naudu izmaksā tikai tad, kad būvobjekts ir nodots ekspluatācijā. Šajā būvsezonā ir pabeigti 12 SIA “Bild” uzraudzīti objekti, par ko uzņēmumam samaksāti kopumā 40 000 eiro.

Pats Broža ar advokāta starpniecību paziņoja, ka nekādus komentārus nesniegs. Raidījums viņu nesastapa pagājušā gada nogalē ekspluatācijā nodotajā mājā Garkalnes novadā pie pašas Rīgas robežas. Broža to ir norādījis kā savu dzīvesvietu, taču nama īpašniece ir viņa sieva Ineta Bērziņa-Broža.

Satiksmes departamentā Brožam jau ir atrasts aizvietotājs. Par Būvdarbu vadības nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāju nu jau bijušais departamenta direktors Vitālijs Reinbahs iekšējā konkursa rezultātā iecēla Guntaru Tašmanu, kurš departamentā bija nostrādājis vien dažas dienas. Ar Reinbahu ne par departamenta sadarbību ar SIA “Bild”, ne par Tašmana pieņemšanu “de facto” parunāt neizdevās, jo dienā pirms sarunātās intervijas viņu no amata pēkšņi nolēma atcelt direktoru līdz šim vienmēr aizstāvējušais Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Komentāros par Brožas pēcteča izvēli Ušakovs ir izvairīgs: “Ja mēs runājam par to, kas notiks tālāk departamentā, runājot par cilvēkiem, kas strādās, kas nestrādās, tad tas ir uzdevums jaunajam departamenta direktora pienākumu izpildītājam [Emīlam Jakrinam], ieskaitot arī to vietu, kuru jūs esat minējis. Man grūti pateikt, vai šis cilvēks, kas ir iecelts, vai viņam tiešām vajadzēs turpināt darbu.”

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu