Infografika: Latvija - viena no līderēm darba vietās bojā gājušo skaita ziņā Eiropā • IR.lv

Infografika: Latvija – viena no līderēm darba vietās bojā gājušo skaita ziņā Eiropā

23
NULL

Kā liecina Eiropas Savienības statistikas biroja “Eurostat” dati, letālo nelaimes gadījumu skaits darba vietās Latvijā ir lielāks nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Piemēram, 2014. gadā* Zviedrijā, Lielbritānijā un Vācijā uz 100 000 strādājošo noticis vidēji viens letāls nelaimes gadījums darbā, savukārt Latvijā – 4,5 letālie nelaimes gadījumi, kas ierindo Latviju 4. vietā starp visām ES valstīm. Arī, vērojot tendences septiņu gadu periodā (2008. – 2014.), Latvija uz kopējā statistikas fona ieņem vienu no vadošajām pozīcijām letālo nelaimes gadījumu skaita ziņā.

Vērtējot statistikas datus Baltijas valstīs, 2014. gadā uz 100 000 strādājošajiem visvairāk letālo nelaimes gadījumu darbā notika Lietuvā – 4,7, bet Latvijā – 4,5. Vismazāk letālos nelaimes gadījumos darbā gāja bojā Igaunijā – 2,6 nodarbinātie, informē Dace Aleksāne no Valsts darba inspekcijas.

2015. gadā situācija Latvijā ir uzlabojusies. Tas saistīts arī ar to, ka Valsts darba inspekcija (VDI) 2015. gadā pastiprinātu uzmanību pievērsa prevencijai darba aizsardzībā. 2015. gadā VDI veica 2208 preventīvās pārbaudes, kurās kontrolēja, vai darba devējs ir nodrošinājis drošu, veselībai nekaitīgu darba vidi.

VDI vēlas vērst darba devēju un darba aizsardzības speciālistu uzmanību uz satraucošo statistiku, atgādinot, ka sakārtota darba aizsardzības sistēma uzņēmumā ir svarīgākais faktors letālo nelaimes gadījumu skaita samazināšanā. Nedroša darba vide, nepilnīga darbinieku apmācība, darba vides risku neatbilstošs izvērtējums, nepietiekoša darba uzraudzība un kontrole, formāla attieksme pret darba drošību ir faktori, kas var novest pie smaga vai pat letāla nelaimes gadījuma.

Lai noteiktu veicamos darba aizsardzības pasākumus, kā arī sagatavotu nepieciešamo dokumentāciju, darba devēji aicināti izmantot bezmaksas interaktīvo rīku OiRA (Online Interactive Risk Assessment). Tagad latviešu valodā ir izstrādāti seši rīki – darbam birojā, izglītības iestādēm, veikaliem, lauksaimniecības uzņēmumiem, uzkopšanas darbiem un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Plašāka informācija pieejama VDI mājaslapā sadaļā OiRA. Tāpat VDI informē, ka mājaslapā www.stradavesels.lv ir pieejami dažādi informatīvie materiāli, interaktīvie rīki u.c. informācija, kas palīdzēs labāk izprast darba vides riskus un to novēršanas nozīmi.

* Jaunākie “Eurostat” publicētie dati.

 

Komentāri (23)

Neblēj baram līdzi! 02.08.2016. 15.30

Tas ir briesmīgi. Zinu arī dažus gadījumus, kur cilvēki tika darbā sakopļoti un tad vel gadiem par kompensāciju bija jātiesājas.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu