Francijas priestera slepkavas zvērējuši uzticību "Islāma valstij" • IR.lv

Francijas priestera slepkavas zvērējuši uzticību “Islāma valstij”

22
Baznīca Sentetjēndiruvrē pilsētiņā pie Ruānas, kurā mises laikā iebruka un noslepkavoja tās priesteri islāmisti. Cilvēki nes ziedus. Foto: EPA/LETA

“Islāma valsts” apgalvo, ka viens no tās “karavīriem” ir arī Nicas terorakta rīkotājs Muhameds Lauežs Bulels

Abi džihādisti, kas otrdien Ruānas apkārtnē, Francijas ziemeļos, dievkalpojuma laikā baznīcā sagrāba ķīlniekus un noslepkavoja katoļu priesteri, zvērējuši uzticību teroristu grupējumam “Islāma valsts”, liecina trešdien publiskots videoieraksts.

Tas ir trešais terorakts Francijā un Vācijā pēdējo divu nedēļu laikā, kura rīkotāji džihādisti ir zvērējuši uzticību šim grupējumam. “Islāma valsts” apgalvo, ka viens no tās “karavīriem” ir arī Nicas terorakta rīkotājs Muhameds Lauežs Bulels, tomēr viņa tieša saistība ar šo grupējumu nav konstatēta, ziņo LETA/AFP.

Francija turpināja sērot par 84 nogalinātajiem Nicas teroraktā, kad divi ar nažiem bruņoti vīrieši otrdien Sentetjēndiruvrē pilsētiņā pie Ruānas iebruka baznīcā mises laikā un noslepkavoja tās priesteri, pie altāra pārgriežot viņam rīkli. Iebrucēji, kas arī bija saņēmuši ķīlniekus, tika nošauti policijas operācijā.

Ķīlnieku krīzes laikā viens vīrietis tika nopietni ievainots, bet trīs mūķenes un viens dievlūdzējs izglābās neskarti.

Viens no uzbrucējiem tika identificēts kā 19 gadus vecs franču džihādists Adels Kermišs, kurš bija apsūdzēts terorisma noziegumos, bet bija atbrīvots līdz tiesai un nēsāja elektroniskās uzraudzības aproci, lai gan prokurors bija aicinājis viņu neatbrīvot.

Izmeklētāji vēl nav identificējuši otru uzbrucēju, bet izmeklēšanai tuvi ziņu avoti vēstīja, ka Kermiša mājoklī atraduši 19 gadus veca Abdela Malika P. personas apliecību, kas var būt piederējusi otram uzbrucējam.

Abdels Maliks P. “stipri līdzinās” vīrietim, kuru pretterorisma policija vajāja dienās pirms šī uzbrukuma sakarā ar bažām, ka viņš plānojis īstenot teroraktu.

“Islāma valsts” mediju atzara “Amaq” publiskotajā videoierakstā divi bārdaini vīrieši, kas nosaukti kaujas segvārdos kā Abu Omars un Abu Džalils al Hanafi, tur rokas, zvērot “paklausību” “Islāma valsts” līderim Abu Bakram al Bagdadi.

 

Komentāri (22)

Aldis-2 28.07.2016. 11.50

Citāts: “Viens no uzbrucējiem … bija apsūdzēts terorisma noziegumos, bet bija atbrīvots līdz tiesai un nēsāja elektroniskās uzraudzības aproci”

Lūk, tas ir jautājums par ko Francijā runā laikam visvairāk pēdējās dienās. Cilvēks tika apsūdzēts terorisma noziegumos, tiesa viņu atbrīvoja, viņš aizgāja uz tuvāko baznīcu un nogalināja priesteri.

TV raidījumos žurnālisti un eksperti spriež, kāpēc tiesnesis varēja tâ rīkoties. Argumenti no “nodot 19-gadīgu “zēnu” visdrošākajās rokās – vecāku uzraudzībā” līdz “cietums būtu viņu radikĀlizējis vēl vairāk”.

Šis pēdējais arguments, ka cietumos cilvēki tiek radikālizēti un tieši tur kļūst par īstiem teroristiem, franču TV kanāĻos tiek apspriest bieži. Kādā raidījumā bija piedalījusies Iekšlietu ministrijas pārstāve, kas [+/-] atbildīga par cietumiem. Kad viņai pieminēja, ka cietums ir radikālizācijas vieta, viņa ļoti stingri [un diezgan pamatoti] tam pretojās, apgalvojot, ka cilvēki radikālizējas nevis cietumā, bet gan ĢIMENĒ un SKOLĀ, savukārt cietums viņus saņem jau gatavus. Turklāt cietumā viņi sēžot vieninieka kamerās.

Citos raidījumos gan īpaši piemin arī mošejas kâ radikālizācijas vietas, un arī internetu.

Lūk, pieci galvenie radikālizēšanās veidi: ģimene, skola, mošeja, cietums un internets. Vietas, kur imigrantu bērns saskaŗas ar citiem imigrantiem. Ģimenē viņu var radikālizēt radi-imigranti, skolā – citu imigrantu “bērni”, mošejā – garīdznieki-imigranti un citi “ticīgie”, cietumā – imigranti-noziedznieki, internetā vispār nav robežu.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu