Tiesai no jauna būs jāvērtē Rēvaldes pieteikums par viņas atstādināšanu no rektora amata • IR.lv

Tiesai no jauna būs jāvērtē Rēvaldes pieteikums par viņas atstādināšanu no rektora amata

25
Gita Rēvalde. Foto: Evija Trifanova, LETA

AT norāda: augstskolas Satversmes sapulcei, kas rektoru ir ievēlējusi, ir jāpamato uzticības zaudējums

Administratīvajai rajona tiesai būs jāvērtē bijušās Ventspils Augstskolas rektores Gitas Rēvaldes pieteikums par augstskolas Satversmes sapulces lēmuma Rēvaldi atstādināt no rektora amata atzīšanu par spēkā neesošu.

Kā aģentūru LETA informēja Augstākajā tiesā (AT), tiesas Administratīvo lietu departaments trešdien atcēla Administratīvās rajona tiesas lēmumu, ar kuru atteikts pieņemt Rēvaldes pieteikumu atzīt par spēkā neesošu Ventspils Augstskolas Satversmes sapulces lēmumu Rēvaldi atstādināt no rektora amata. AT nodeva jautājumu par pieteikuma virzību jaunai izlemšanai Administratīvajai rajona tiesai.

Augstākā tiesa lēmumā atzinusi, ka augstskolas Satversmes sapulces lēmums atcelt rektoru kā administratīvais akts ir pārbaudāms Administratīvajā tiesā. AT ieskatā Satversmes sapulcei, kas rektoru ir ievēlējusi un līdz ar to ir devusi viņam savu uzticību, šis uzticības zaudējums ir jāpamato.

AT lēmumā norādījusi – lai arī Augstskolu likumā tiešā tekstā nav noteikti kritēriji, atbilstoši kuriem Satversmes sapulcei būtu jāpamato lēmums par rektora atbrīvošanu no amata, Satversmes sapulces lēmums nedrīkst būt patvaļīgs. Satversmes sapulcei ir jāievēro vispārējie tiesību principi, tostarp Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.pantā noteiktie principi, it sevišķi labas pārvaldības princips.

Turklāt valsts pārvaldes iestādes vadītāja atbrīvošana no amata arī nedrīkst pārkāpt viņa cilvēktiesības, jo īpaši tiesības uz vārda brīvību, proti, atbrīvošanas pamats nedrīkst būt tikai fakts, ka amatpersona ir izteikusi savu viedokli par kādu jautājumu, uzsvēra AT.

Vienlaikus AT arī norādīja, ka Satversmes sapulce, pieņemot šo lēmumu, bauda plašu rīcības brīvību. Tas it sevišķi var būt balstīts gan uz tiesiskuma, labas pārvaldības un efektivitātes apsvērumiem, gan uz to, ka pietiekoši skaidri ir iezīmējusies viedokļu atšķirība starp satversmes sapulci un rektoru par augstskolas līdzšinējo un turpmāko attīstību. Tādēļ tiesai, pēc būtības pārbaudot Satversmes sapulces lēmumu atcelt rektoru, jāņem vērā Satversmes sapulces plašā rīcības brīvība šajā jautājumā, taču jāpārbauda, vai tas nav patvaļīgs, vai fakti un vērtējumi, uz ko tas balstīts, attaisno pieņemto lēmumu.

Rēvalde vērsās tiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošu Ventspils Augstskolas Satversmes sapulces lēmumu par rektores atcelšanu no amata, pamatojot lēmumu ar to, ka rektore ir zaudējusi augstskolas uzticību.

Administratīvās rajona tiesas tiesnesis ar 2016.gada 10.jūnija lēmumu atteicās pieņemt pieteikumu, atzīstot, ka, tā kā likumdevējs nav paredzējis kritērijus, kas Satversmes sapulcei būtu jāizvērtē, tad Ventspils Augstskolas lēmums, atlaižot pieteicēju no rektora amata, ir politisks lēmums, kas nav pakļauts administratīvās tiesas kontrolei.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu