ALA aicina ASV prezidenta amata kandidātiem stāstīt Latvijas stāstu • IR.lv

ALA aicina ASV prezidenta amata kandidātiem stāstīt Latvijas stāstu

32
ASV prezidenta amata kandidāti Hilarija Klintone (no labās) un Donalds Tramps. Foto: AFP/LETA
Pēteris Blumbergs

Amerikas Latviešu apvienības (ALA) paziņojums

ALA ietur neitrālu nostāju ASV priekšvēlēšanu gaitā, kategoriski ir par transatlantisko saišu saglabāšanu un veicināšanu starp ASV un Eiropas Savienību, NATO vienotības un aizsardzības spēju stiprināšanu.

Aizvadītajās dienās priekšvēlēšanu cīņu gaisotnē vairāki ievērojami ASV politiķi ir izteikuši šaubas par Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) nozīmi pasaules drošības sistēmā un ar saviem izteikumiem sējuši šaubu sēklu alianses dalībvalstu vadītājos un sabiedrībā par ASV gatavību nodrošināt kolektīvās aizsardzības principus.

Amerikas Latviešu apvienība, pārstāvot ap 100 000 latviešu izcelsmes iedzīvotāju ASV, kategoriski nosoda šādus bezatbildīgus izteikumus, kas ir pretrunā ar ASV nostāju vairāk nekā pusgadsimta garumā un liek apšaubīt mūsu valsts gatavību būt pasaules drošības struktūras pamatakmenim. ALA ir par spēcīgu transatlantisko sadarbību un ASV aktīvu dalību NATO.

Amerikas Savienotās Valstis vienmēr ir bijušas brīvās un demokrātiskās pasaules līdere un tādai tai ir jāpaliek! Aktīva, mērķtiecīga un konsekventa ASV rīcība starptautiskajā vidē ir palīdzējusi novērst Otrā pasaules kara rezultātā notikušo pretlikumīgo neatkarīgu valstu inkorporāciju Padomju savienības sastāvā un palīdzējusi miljoniem cilvēku atbrīvoties no komunisma važām, kā arī atjaunot Baltijas valstu un daudzu citu valstu tiesības uz neatkarību un vietu Eiropas demokrātisko valstu saimē.

Neaizmirsīsim, ka ASV iesaiste pasaules politikā nodrošina arī amerikāņus ar pārticību un mieru.

Saprotams, ka ASV nodokļu maksātāji iegulda pamatīgus līdzekļus ASV militārajā sektorā, bet ir neiespējami izvērtēt, no cik konfliktiem un kariem esam paglābti, pateicoties NATO izveidei un ASV vadošajai lomai šajā starptautiskajā drošības organizācijā! Izvairīšanās no starptautisko atbildību ievērošanas radīs vakuumu starptautiskajā drošības sistēmā, ko izmantos tādi avantūriskas ārpolitikas īstenotāji kā Krievija, un tas būtu pretrunā ar ASV nacionālpolitiskajām un drošības interesēm. ASV loma, stabilizējot pasaules kārtību, ir tikai nākusi par labu visai globālajai ekonomikai.

Starptautiskais Valūtas fonds aprēķinājis, ka ASV vadošā loma pasaules ekonomikā un starptautiskās drošības sistēmā ir veicinājusi pasaules ekonomikas izaugsmi, kas 70 gadu laikā kopš Otrā pasaules kara lēšama no pieciem līdz 70 triljoniem ASV dolāru. Grūti iedomāties, kā nestabilitāte pasaulē un ASV pašizolācija veicinātu tālāko pasaules un ASV ekonomisko izaugsmi.

ASV un Latvijai ir ilga sadarbības vēsture. Tā ir jāsaglabā un jāturpina. Divdesmit piecos gados, kopš ASV un Latvija atjaunojusi savas diplomātiskās attiecības, abas valstis ir turpinājušas stiprināt sadarbību gan politikā, gan ekonomikā, gan kultūrā, būvējot to uz pamatiem, ko ielika ASV Baltijas valstu okupācijas neatzīšanas politika. ALAs dibinātāji palīdzēja veidot šo nelokāmo nostāju. ASV politikas maiņa NATO un Eiropas drošības jautājumos nozīmētu atkārtot vēstures kļūdas.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija ir uzturējusi un attīstījusi demokrātiskās vērtības un brīvu tirgu – Latvijai ir tās pašas vērtības kā Amerikai, tiecoties pēc brīvas, drošas un nedalāmas, uz demokrātiskām vērtībām balstītas Eiropas izveidi. Tāpēc Latvija ir uzticama partnervalsts ASV un arī Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts.

Latvija saprot savas atbildības NATO struktūrā un Latvijas karavīri ir atbalstījuši ASV un NATO gan Afganistānā, gan Irākā, gan citos karstajos pasaules punktos pasaulē. Latvijas karavīri ir cīnījušies un krituši plecu pie pleca ar ASV karavīriem. Pārdzīvojuši smagu ekonomikas satricinājumu, ko izraisīja ASV aizsākusies ekonomikas krīze, Latvija pēdējo gadu laikā ir mērķtiecīgi palielinājusi savu aizsardzības budžetu vidēji par 40% gadā, un sasniegs divus procentus no iekšzemes kopprodukta 2018. gadā.

ALA vienmēr ir bijusi politiski neitrāla organizācija, atspoguļojot mūsu biedru un ASV latviešu politiskās izvēles brīvību. Šādu pozīciju mēs arī turpināsim ieturēt. Savos 65 darbības gados ALA ir sadarbojusies ar daudziem prezidentiem un ASV administrācijām no abām partijām. Gan ar republikāņiem un prezidentu Džordžu Bušu, kura gādībā Baltijas valstis tika uzņemtas NATO, gan ar demokrātiem un prezidentu Bilu Klintonu, izstrādājot un parakstot “ASV – Baltijas hartu” 1990. gados, un kurš pie Brīvības pieminekļa Rīgā izteica nelokāmu un nemainīgu ASV atbalstu Latvijas un Baltijas valstu brīvībai un neatkarībai.

Arī šārudens vēlēšanās mēs kā sabiedriska organizācija ievērosim partejisku neitralitāti un nepaudīsim atbalstu kādam konkrētam kandidātam, bet strādāsim, lai izglītotu un informētu nākamo ASV prezidentu par Latvijas un Baltijas valstu centieniem, bažām un tiekšanās pēc starptautiskās drošības un miera Eiropā.

ALA ir pārliecināta, ka Latvijas stāsts un vērtības ir svarīgas ASV, un ticam, ka Baltijas valstis ir vēstures “pareizajā pusē”. Mēs ceram, ka nākamais ASV prezidents rīkosies pēc sirdsapziņas un nelauzīs ASV starptautiskās saistības un solījumus, kas var draudēt ar starptautiskās drošības sistēmas sabrukumu.

ALA aicina savus biedrus jau tagad sākt uzrunāt ASV prezidenta amata kandidātus un stāstīt Latvijas stāstu, tā lai mēs droši un bez bažām varam sagaidīt un svinēt Latvijas simtgadi brīvā, drošā un neatkarīgā Latvijā!

Pēteris Blumbergs, ALAs valdes priekšsēdis

 

Komentāri (32)

edge_indran 25.07.2016. 11.59

————-

“WE ARE THE 99%!”

Latvija pēdējo divdesmit piecu gadu laikā ir tiktāl amerikanizēta, ka tagad to var uzskatīt par “53.štatu” – un stāstīt to pašu, ko ASV stāsta 52 štatos.

http://www.e-r.lv/info/ienakumi/img/1.png

http://www.ir.lv:889/2012/10/18/infografika-latvijas-ienakumu-nevienlidzibas-plaisa

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu