RD: Pašvaldības portāls var publicēt arī informāciju, nesaistītu ar vietvaras darbu • IR.lv

RD: Pašvaldības portāls var publicēt arī informāciju, nesaistītu ar vietvaras darbu

19
Datorattēls no portāla "Riga.lv", kurā uzsvars likts uz Rīgas ielu salīdzinājumu ar Krievijas ielām.

LŽA vadītājs: kokteiļu recepšu publicēšana nav pašvaldības portāla funkcija

Lai gan pašvaldības portāls primāri atspoguļo informāciju par Rīgas domes darbību, nav izslēdzama iespēja, ka tajā tiek publicēta informācija, kas nav tieši saistīta ar pašvaldības darbību, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna.

Par Rīgas pašvaldības portālā “riga.lv” publicētajām kokteiļu un zemeņu ievārījuma pagatavošanas receptēm Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) vadītājs Ivo Leitāns pauda viedokli, ka šāda informācijas publicēšana nav pašvaldības portāla funkcija, bet vairāk atbilst speciāli tematiskiem blogiem vai komerciāliem interneta projektiem. Tādēļ, pēc Leitāna domām, ir ļoti savdabīgi un neizprotami, kāpēc kaut ko tādu piedāvā pašvaldības portāls.

Ivāna skaidroja, ka primāri un lielākajā apjomā mājaslapā tiek sniegtas noderīgas un informatīvas ziņas, lai nodrošinātu un veicinātu sabiedrības informētību gan par Rīgas pilsētas pašvaldības, gan tās kapitālsabiedrību darbu, paveiktajiem un plānotajiem uzdevumiem, kultūras, izglītības un sporta pasākumiem, tomēr tas neizslēdz arī citas derīgas un saistošas informācijas publicēšanu. Viņa uzsvēra, ka šāda satura publicētā informācija nav komerciāla, līdz ar to tie nav uzskatāmi par reklāmas materiāliem.

Savukārt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Uģis Vidauskis uzsvēra, ka pašvaldībai ir būtiski, lai pēc iespējas vairāk cilvēku ar šo informāciju iepazītos, tādēļ, lai piesaistītu pēc iespējas lielāku lasītāju loku, portālā tiek publicēta arī izklaidējoša satura informācija, jo arī tas ir veids, kā piesaistīt daļu interneta lietotāju. Galvenais, ka, izlasot zemeņu ievārījumu recepti, cilvēki portālā pamana arī informāciju, kas ir noderīga ikvienam Rīgas iedzīvotājam.

Ivāna skaidroja, ka patlaban izstrādāta ir tikai informatīvā sadaļa portālā “riga.lv”, savukārt darbs pie departamentu un struktūrvienību integrēšanas aizvien turpinās.

Ivāna teica, ka portāla informatīvās sadaļas tehnisko un dizaina izstrādi nodrošināja, kā arī mājaslapas uzturēšanu veic vairāki nodibinājuma “Riga.lv” pastāvīgie darbinieki, kuri strādā uz darba līgumu pamata un kuru amata pienākumos cita starpā ietilpst arī šie jautājumi. Darbiniekiem darba alga ir fiksēta, līdz ar to konkrētas izmaksas tieši lapas izveidei un uzturēšanai netiekot rēķinātas.

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja skaidroja, ka mājaslapas “HTML” koda un dizaina koncepcijas izstrādei tika pieaicinātas divas firmas, tomēr konkurss mājaslapas izveidei netika rīkots. Tas saistīts ar to, ka abu uzņēmumu līgumcenas bija zem summas, kad ir jāsludina publisks iepirkums saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu, līdz ar to konkursu šajā gadījumā varēja nerīkot.

Rīgas pašvaldības portālā “riga.lv” ievietotas publikācijas par zemeņu ievārījuma un kokteiļu pagatavošanu. LETA ziņoja, ka Leitāns konkrētos gadījumus uzskata par apšaubāmu veidu, kā iztērēti pašvaldības līdzekļi. Viņš pieļāva, ka šajos materiālos ir saskatāmas slēptās reklāmas pazīmes, piemēram, aicinot dalīties ar kokteiļu receptēm kādam konkrētam restorānam. Tāpat ir apšaubāma šādas informācijas nepieciešamība pašvaldības portālā vispār, jo ne publikācijā minētie kokteiļi, ne zemeņu ievārījums nav nekas tāds, kas būtu uzskatāms par unikālu Rīgai.

Šo publikāciju gadījumā var aktualizēt arī jautājumu par to, vai Rīgas pašvaldība, ievietojot savā portālā šādu informāciju, nerada nevajadzīgu konkurenci portāliem, kuru specializācija ir, piemēram, kokteiļu un ievārījumu receptes, atzīmēja Leitāns.

Lai arī patlaban portālā “riga.lv” šādu materiālu apjoms ir salīdzinoši neliels, tomēr tam ir tendence pieaugt, atzīmēja LŽA vadītājs, piebilstot, ka šādas informācijas parādīšanās pašvaldības portālā arvien vairāk izpludina robežu starp žurnālistiku un žurnālistikas imitāciju, kā arī rada maldīgu priekšstatu par to, ar ko pašvaldības portālam ir jānodarbojas.

 

Komentāri (19)

Iveta 20.07.2016. 16.07

Tas, par ko mūsu mērim (mēram, protams, bet riezēm gribas rakstīt tieši tā) būtu jāuztraucas, ir tas, ka aizvien vairāk telpu Brīvības, Čaka u.c. lielās ielās stāv ar skumji tukšiem skatlogiem. un tā gan ir viena kritiskas situācijas norāde, kas uzplaiksnīja arī ap 2008.g.

Par nabaga Barona ielu un to, ko ielas “remonts” nodara tās uzņēmējiem labāk vispār nerunāsim.

Nilu uztrauc tikai populisms un zaptes vārīšana…

Ja var kvalitatīvi nobruģēt iekšpagalmus mēra elektorāta blīvi apdzīvotās vietās, tad to nabaga ielu arī varētu…

+3
0
Atbildēt

2

    Lidumnieks > Iveta 21.07.2016. 09.38

    Vai tad nezināt – jā remontēs, vismaz trīsdesmit gadus, t.i. līdz pensijai :-)

    Ušmerikistāna (bij. Rīga) rullē

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Neticis > Iveta 20.07.2016. 21.30

    Konkrēti par Barona ielu man nav skaidrs — vai trotuāru uz Raiņa un Merķeļa ielu krustojumiem vēl remontēs, vai tas skaitās pabeigts?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu