Arī Ilvesam tīk • IR.lv

Arī Ilvesam tīk

6
Merts Metsaliks muižu ieraudzīja pirms desmit gadiem.
Ieva Alberte

Trīs pavāri no Tallinas atjaunoja muižu laukos, ierīkojot tajā restorānu. Ēdienus viņi gatavo tikai no vietējiem produktiem un uz malkas plīts. Põhjaka atzīts par vienu no labākajiem restorāniem Igaunijā

Brīnišķīga vieta. Rāma un priecīga vienlaikus. Pusceļā starp Tartu un Tallinu. Pehjakas muiža ir restorāns, kāda Latvijā nav – vairāk nekā 90% produktu ir no vietējām saimniecībām. Ēdiens ir vienkāršs, un pati vieta – bez ambīcijām. Galdauta vietā ir papīra paliktnis-ēdienkarte, ko rakstījusi un zīmējusi igauniete Epa Kubu, kas Rīgā apguva scenogrāfiju. Viņas draugi, trīs pavāri, atjaunoja nolaistu muižu. Pāris gadus vīri cītīgi remontēja, un 2010. gadā Pehjaka uzņēma pirmos viesus.

Dārgie sīpoli

Kad mēs, četri latvieši, ierodamies, ir paus jeb pauze. Trijos pēcpusdienā uz muižas kāpnītēm sasēž darbinieki un mierīgi ēd. Viesmīle atlaižas zālē un saceļ kājas augstāk. Pusstundu pirms pauzes beigām stāvlaukums jau ir pilns ar automašīnām.

No ārpuses ēka ir necila, vietām nolupusi krāsa. Taču, ieejot telpās, kļūst skaidrs, ka te nekas nav nejaušs. Restaurētas koka durvis, lampu abažūri no stingra papīra, nelieli koka galdi. Nekādas spozmes. Ap muižu rabarberu lauki. Siltumnīcā gatavojas ķiršu tomātiņi. Pavāri agrāk audzējuši vairāk dārzeņu, taču pakāpeniski samazinājuši platības. Viens no viņiem, Merts Metsaliks, saka: «Ja mēs būtu zemnieki, diez vai būtu labi pavāri. Visu nevaram izaudzēt. Un arī nevajag.» Kartupeļus iepērk no vietējā zemnieka. Kazas sieru no 20 kilometru attālas saimniecības. Vistas gan audzē paši. Olu dēļ. Kur tad rukši? Siles redzamas, aizgalds arī. «Agrāk bija, bet, tā kā joprojām spēkā ir cūku mēra noteikumi, ka dzīvniekus nevar turēt ārā, nolēmām neaudzēt,» – tā Merts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu