«Var uztaisīt pats, var!» • IR.lv

«Var uztaisīt pats, var!»

2
«2000. gadā mana meita gribēja kokli, un draugs, mūzikas instumentu meistars Māris Jansons, kas tagad dzīvo Sibīrijā, solījās uztaisīt. Tad nav laika, tad beigās saka: brauc pie manis, pats taisi! Tā es sāku,» atceras meistars Andris Roze, kurš tagad ir viens no ražīgākajiem Latvijā,
Ieva Puķe

«Aktivitāte kokļu nozarē tiešām ir lielākā, kādu es varu atcerēties,» saka etnomuzikologs Valdis Muktupāvels. Nebijusi dažādība – etnogrāfiskās, koncertkokles un pat elektriskās kokles gatavo amata meistari, spēlē tautā populāri un eksperimentējoši mūziķi

Mūsu senčiem nevienas godības nenotika, ja tur nebūtu bijis koklētāja, un katrs mazpulka dalībnieks var pats izgatavot kokli – Andris Roze citē 1935. gada žurnālu Mazpulks ar sīkām instrukcijām, kā tikt pie kokles bez «sveštautiešu ietekmē radītiem kropļojumiem, kas vēl tagad redzami vienā otrā mākslas darbā». Latvijas lauku mājās šādas tradicionālās kokles tiešām ir taisītas, pat līdz Rozes darbnīcai Drabešu internātskolā pie Cēsīm no kādiem bēniņiem Valmieras pusē nonācis viens precīzi pēc minētā žurnāla instrukcijām tapis eksemplārs.

No papīra jāizgriež šablons, ko uzliek uz koka gabala, kas iepriekš jau noēvēlēts 5-6 cm biezumā. Pēc šablona izzāģētajam kokles korpusam vēl nozāģē 5-6 mm biezu virsmu jeb «vāku». Izurbj vietas, kur būs tapiņas stīgu uzvilkšanai, koka kluča vidu izgrebj. Vākam, kas jāpielīmē atpakaļ, izgriež «skaņu atvarus», lai tie veidotu kādu dekoratīvu elementu, – tādi ir padomi.

Roze ir izbijis mežsargs, Gaujas Nacionālā parka administrācijas un Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieks. Savu pirmo kokli pirms 16 gadiem uztaisīja, neskatoties pamācībās. Meita gribēja spēlēt, un vīrietis ar zelta rokām, kas ir pinis grozus, grebis koka karotes, pat noaudis sievas tautastērpa villaini un cēlis vairākas rekonstruētās Āraišu ezerpils mājiņas, devās pie meistara Māra Jansona turpat Cēsu pievārtē. Jansons 80. gados tautiskās atmodas iedvesmotajā etnogrāfisko kokļu kustībā turpināja suitu meistara Jāņa Poriķa un ražīgā latgalieša Donāta Vucina darbu, kurš sāka atjaunot izzudušās Latgales kokles tradīcijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu