Saules epifānijas • IR.lv

Saules epifānijas

5
Vaira Vīķe-Freiberga.
Pauls Raudseps

«Es dainās saskatu sev radniecīgas dvēseles,» noslēdzot darbu pie Saules dainām, saka Vaira Vīķe-Freiberga (78)

Visi Latvijā pazīst bijušo prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu kā politisku smagsvaru, viņas viedoklī ieklausās gan Latvijā, gan ārzemēs arī deviņus gadus pēc amata atstāšanas. Daudzi varbūt ir dzirdējuši par viņas dainu pētījumiem, tomēr tikai interesenti ir pamanījuši un novērtējuši, cik dziļš un apjomīgs ir bijis viņas darbs šajā jomā. Tas sākās pirms vairāk nekā 40 gadiem, kad gatavošanās lekcijām trimdas jauniešu seminārā pamodināja interesi par tautas dziesmām, turpinājās daudzus gadus, kopā ar vīru Imantu vadot dainu, kā tagad teiktu, digitalizācijas projektu, un nav apstājies arī pēdējos gados, par spīti ļoti aktīvai darbībai dažādās starptautiskās organizācijās un forumos. 

Viņas pētniecība fokusējās uz apmēram 4000 dainām, kurās minēta saule, un nesen iznāca jau piektais un noslēdzošais šo dainu analīzes Trejādas saule sējums – gandrīz 500 lappušu biezā Mitoloģiskā saule. 

Daudzo ceļojumu dēļ nav nemaz tik viegli sarunāt interviju ar bijušo prezidenti, tomēr mums laimējās viņu sastapt Rīgā. Garās dienas un Jāņu priekšnojautas dabiski pievērsa sarunu saules dainām, tomēr pilnīgi no politikas izvairīties arī nevarējām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu