Bet Kristīne var! • IR.lv

Bet Kristīne var!

7
Kristīne Šalma-Ancāne.
Gunita Nagle

Ziņu, ka ieguvusi L’Oréal stipendiju mākslīgā kaula tehnoloģiju pētījumiem, inženierzinātņu doktore Kristīne Šalma-Ancāne saņēma drīz pēc tam, kad pasaulē nāca viņas meita. Bērnam atvēlētais laiks būs jādala ar zinātni. «Gan jau!» mierīgi saka Kristīne. Šī nav pirmā reize, kad vienā rokā mazulis, bet otra – uz datora tastatūras  

Par saviem pētījumiem Kristīne Šalma-Ancāne stāsta, auklējot pirms pusotra mēneša dzimušo Elizabeti. Mazulim mutē dūrīte, un, šķiet, viņa uzmanīgi klausās, ko mamma saka. 33 gadus vecā Rīgas Tehniskās universitātes Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra vadošā pētniece saņēmusi kosmētikas uzņēmuma L’Oréal Latvijas stipendiju Sievietēm zinātnē. 6000 eiro jāizmanto, lai gadu varētu veltīt tādu kaulu implantmateriālu izstrādei, kas veicina osteoporotisku kaulu lūzumu dzīšanu un kam ir arī ārstnieciska ietekme. 

Iedomājieties – radīt materiālu, kas saaudzē gandrīz sabirzušus kaulus, turklāt vēl izdala zāles pret osteoporozi! Zinātniskā fantastika! Kristīne iebilst, ka centrā, kur viņa strādā, jau pirms vairāk nekā desmit gadiem izstrādāti pirmie mākslīgie kauli, tos jau gadiem izmanto stomatoloģijā un sejas žokļu ķirurģijā. 

Kad Kristīnei pirms pieciem gadiem piedzima dēls Aleksandrs, viņa rakstīja doktora darbu par kaulu implantmateriālu izstrādes tehnoloģijām. Aleksandram bija gads, kad Kristīne aizstāvēja disertāciju un kļuva par inženierzinātņu doktori materiālzinātnēs. «Auklēšanai palika mazāk laika, nekā gribētu, tāpēc nolēmu – kad piedzims meitiņa, daudz laika veltīšu viņai. Bet atkal jāstrādā,» Kristīne saka bez nožēlas. L’Oréal stipendijai viņa pieteicās ceturto reizi, pētījuma pieteikumu ar publikāciju sarakstu un izdrukātiem zinātniskajiem rakstiem, daudz neprātojot, žūrijai iesniedza, kad bija pēdējā grūtniecības trimestrī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu