Sapņotājs • IR.lv

Sapņotājs

5
Imants Kalniņš.
Anda Burve-Rozīte

Imanta Kalniņa mūzika padomju stagnācijas gados kļuva par brīvības simbolu aiz dzelzs priekškara noslēptajai Latvijai. Šomēnes komponists svin 75 gadu jubileju, ko atzīmēs ar koncertu Liepājā

Divdesmit četras dziesmas trīs nedēļu laikā. Tas ir jaunākais Imanta Kalniņa veikums mūzikā, sarakstīts jubilejas koncertam, kas 28. maijā notiks koncertzālē Lielais dzintars Liepājā. «Es kalendārā atzīmēju startu, kad viņš sācis rakstīt, un finišu, kad beidzis. Tāpēc zinu,» brūni iedegusi, trausla un skaista, sēžot Imantam blakus Dailes teātra aktieru kafejnīcā, stāsta viņa sieva Agra. 

Kalniņi – Imants, Agra un pusaugu vecuma dēls Džonatans – todien uz pāris stundām ieskrējuši Rīgā. Viss sācis ziedēt, smaržo, un viņi ceļo starp mājām Vecpiebalgā un Liepājā. Teātrī ātri vien ap Kalniņu izveidojas bišu spiets, kā kādā no viņa dziesmām – uzrodas Rēzija, Krists un Dana, viņa vecākie bērni. Arī mazbērni. Viņš ir Rīgā, un šī ir iespēja satikties! Arī aktieri piestāj cits pēc cita, sasveicinās, māj no attāluma. Komponists piesēdis kafetērijas stūrī, seju atspiedis plaukstā. Pasūtījis apelsīnu sulas glāzi. Smejas, kad saku – lūk, šis jūsu neizdibināmais Monas Lizas smaids!

Ir vairāki jautājumi, ko jubilejas noskaņās negribas viņam vaicāt. Tie skar politiku, par ko komponists pēdējos gados izsakās visai atšķirīgi no tā, ko varētu gaidīt no cilvēka, kas padomju laikā sauca pēc brīvības un kura dziesmas saliedēja ļaudis. Savulaik Kalniņš izstājās no savas ilggadējās partijas TB/LNNK, pamatodams, ka viņam nav pieņemami notikumi, kas 2003.gadā risinājās naktī pēc referenduma par Latvijas dalību Eiropas Savienībā. Toreiz Jānis Straume no TB/LNNK, Ingrīda Ūdre no ZZS un Ēriks Jēkabsons no Pirmās partijas pārmeta premjeram Repšem autoritāru darba stilu un notika mēģinājums gāzt valdību. Kalniņam intrigu pīšana nepatika. Viņš paziņoja, ka nevēlas, lai viņu saista ar TB/LNNK vārdu, no kuras iepriekš tika ievēlēts Saeimā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu