Kā elpot? • IR.lv

Kā elpot?

2
Nellija Ločmele

 

Nedēļas nogalē, skatoties leģendāro lenti Elpojiet dziļi, kuras demonstrēšanu LTV laikam pieskaņojusi mūzikas autora Imanta Kalniņa jubilejai, domas cilpoja starp pagātni un mūsdienām. Man ļoti patīk šī filma – tās spītīgais dullums, brīnišķīgās melodijas, Rīgas skati, krāsu smalkums un tuvplānos parādītie cilvēki ar dažādu skaļumu sirdsapziņām. Cik viss joprojām ir dzīvs! Jā, trolejbusu, radioaparātu un kreklu fasoni ir mainījušies, bet cilvēki? Pārsteidzoši, ka pirms pusgadsimta padomijā varēja tapt tik mūsdienīgs stāsts, kura radošā brīvība droši izsauktu pamatīgu aizcietējumu, ja šāda lente pēkšņi būtu jādabū cauri mūsdienu Latvijas birokrātijas zarnām. Iztēlojos tikumības, pozitīvisma un tamlīdzīgu «sargu» verdiktus. Ka tik rezultāts nesanāktu kā padomju cenzūras laikos – plaukts! Laime, ka tas nav jāpārbauda.

Imants Kalniņš – ģeniāls mūziķis, kura melodijas apbur, bet politiskās simpātijas daudzus mulsina – ir arī mūsu šī numura galvenais varonis. Viņa 75 gadu jubileja ir iemesls atcerēties brīvības un mīlestības slāpes, kuras šaipus dzelzs priekškaram mītošie puķubērni varēja veldzēt ImKas mūzikā. Un iemesls padomāt, ko nozīmē būt nepieradinātam un nepareizam dažādos laikos. Kā elpot?

Vispār nepieradināto un brīvdomīgo netrūkst arī pārējās žurnāla lappusēs. Iesaku iepazīties ar trim jaunām lēdijām, kas iekļuvušas Eiropas start-up kopienas izlasē. Ar talantīgo un savos 30+ daudz jau sasniegušo arhitektu Niklāvu Paegli, kurš ar kolēģiem radījis Baltijas paviljonu Venēcijas arhitektūras biennālē. Un izlasīt rīkojuma nr. 2 autora Valda Zatlera politisko laikapstākļu prognozi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu