Blakusefekts • IR.lv

Blakusefekts

5
Nellija Ločmele

 

Pirms neilga laika ziņās skaļi izskanēja Ārvalstu investoru padomes secinājumi par zaudējumiem, ko nodara ļaunprātības maksātnespējas procesos – vairāku gadu laikā kopš krīzes pīķa šī skāde Latvijas ekonomikai aplēsta vairāk nekā pusmiljarda eiro apmērā. Milzīga summa!

Taču bēdīgākais ir tas, ka šāda mēroga zaudējumus nevar nodarīt izņēmuma gadījumi – runa ir par sistēmu, kas gadu laikā ir uzblīdusi no savas nesodāmības apziņas. Turklāt šī «sistēma» nav atsvešināta abstrakcija, tie patiesībā ir dzīvi cilvēki ar miesu, asinīm un kontiem bankās. Aiz katra eiro, kas gadu laikā sasummēts tajā milzīgajā zaudējumu skaitlī, stāv cilvēki, kas apgājuši vai pārkāpuši likumu, vai varbūt jau laikus parūpējušies, lai tajā uztaisītu naudas bīdīšanai ērtus caurumus. Un blakus stāv tie, kuru darbs ir likumu aizsargāt, bet viņiem… pietrūka spēka vai gribas.

Kad dzirdu piesaucam miljardus eiro, parasti prātā uznirst tumšas nakts debesis ar bezgalīgiem zvaigžņu mirguļiem – neaptveramiem, nesaskaitāmiem. Ko gan var iesākt ar miljardos mērāmiem zaudējumiem, no kura gala ķerties tiem klāt? Tāpēc ir veselīgi atcerēties, ka ikvienu miljardu veido konkrēti eiro, un katrs no tiem ir labs punkts, no kura ķerties klāt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu