Ja neskaties zvaigznēs, neredzi zemi • IR.lv

Ja neskaties zvaigznēs, neredzi zemi

4
Dainis Draviņš.
Gunita Nagle

No tā, kā jūs izprotat gravitācijas viļņus, Einšteina relativitātes teoriju un citus fundamentālus dabaszinātņu jautājumus, atkarīga visa valsts attīstība, pārliecinoši pierāda astrofiziķis Lundas Universitātes profesors Dainis Draviņš

Ne jau lasot ziņas, kā igauņi mūs atkal apsteiguši, varam kaut ko mainīt. Tā mazliet skarbi, jautāts, kāpēc Tartu Universitātē gatavo jau otro satelītu, kamēr mēs nezinām, kur ir mūsu vienīgais Venta-1, Dainis Draviņš pārtrauc čīkstēšanu. Strādājis daudzās pasaules observatorijās, viņš zina, ka Irbenē atjaunotais radioteleskops ir labā tehniskā stāvoklī un Ventspils Starptautiskajam radioastronomijas centram, kas par to gādā, ir izredzes iekļauties Eiropas radioteleskopu tīklā un izstrādāt jaunu Eiropas navigācijas sistēmu. Tikai zinātnieku, kas to darītu, Latvijā trūkst. 

«Pēc gadiem 5-10, izmantojot kosmiskās tehnoloģijas, tiks noteikts, kādā veidā rakt ūdens notekcaurules Latvijas mazpilsētā un kur tieši sienās ir elektrības vadi. Tas ir skaidrs. Jautājums – kurš par to piegādās rēķinu? Uzņēmums Somijā, Zviedrijā, Igaunijā vai tepat Latvijā? Tas atkarīgs no tā, vai Latvijā būs cilvēki, kas laikus sapratīs, cik nozīmīgas ir šādas tehnoloģijas un kā tās izmantojamas,» saka Dainis Draviņš un mudina jaunos pievērsties dabaszinātnēm un arī kosmosa pētniecībai. Viņš runā mierīgi un rāmi, bet katra doma ir kā noasināts zīmulis.

Kāpēc fakts, ka atklāti gravitācijas viļņi, ir tik nozīmīgs? 
Tas saistīts ar fundamentāliem priekšstatiem par laiku un telpu. Mums vienmēr ir bijis pašsaprotami, kas ir laiks un telpa. Bet pirms aptuveni simt gadiem Alberts Einšteins, un ne tikai viņš, sāka saprast, ka laiks un telpa nav absolūti. Neeksistē absolūts laiks un telpa. Telpa nav kaut kas, kas ir četrās sienās, tāpat laiks nav absolūts, tas ir relatīvs. Cilvēki saprata, ka tas, cik ātri laiks iet, atkarīgs no tā, cik ātra ir kustība. Pulkstenis lidmašīnā iet lēnāk par pulksteni, kas nekustīgi stāv uz vietas. Pulksteņa gaitu ietekmē arī gravitācija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu