Tvaika darbināta pasaule • IR.lv

Tvaika darbināta pasaule

5

Stīmpanka žanrā sacerēts scenārijs Pirmā pasaules kara sākumam

Iedomājieties, ka, cīnīdamies ar Daugavas vējiem, milzu dirižabļi cenšas netrāpīt Pēterbaznīcas zelta gailī. Iedomājieties, ka uz Mežaparku balti šņākdami skrien tvaika tramvaji, pastā un pie lifta apmeklētājiem laipni paklanās automatoniņi, kas pilnībā aizstājuši dzīves sagurušos un mazāk precīzos cilvēkus, bet Bolderāja izsvītrota ārpus pilsētas robežām – tur labāk bez lunkaiņa, kas noalgots par pavadoni, nerādīties – piekrāps, aplaupīs, nositīs. Tāda varētu izskatīties Rīgas analoģija ar Andrjus Tapina romānā Vilka stunda uzburto 1905. gada stīmpanka žanrā zīmēto Viļņu. 

Romāns 2013. gadā atzīts par Lietuvas labāko romānu, šobrīd tiek tulkots angļu, poļu un maķedoniešu valodā, nesen Indras Brūveres-Darulienes tulkojumā grāmata iznākusi latviski. Andrjus Tapins, kurš pagājušā gada nogalē Prozas lasījumos viesojās arī Rīgā, stāstīja, ka Vilka stunda ir iecerēta kā triloģija, jau uzrakstītajā otrajā daļā darbības ģeogrāfija paplašinās, bet trešajā grāmatā mums ir cerība sagaidīt iesaistāmies arī citas Viļņai netālās pilsētas. Un tas ir pirmais šā romāna valdzinājums – brīvība lietuviešu rakstnieka romānā ieraudzīt arī savu pilsētu – Londonu, Stambulu, varbūt nākamībā arī Rīgu – uzzīmētu stīmpanka alternatīvā. 

Pilsētas Andrjus Tapina uzrakstītajā stāstā ir pārliecinošāki personāži par cilvēkiem, un tas izriet no stāsta sižeta: romāns sākas ar skatu, kurā Krievija, birokrātijas un ierēdņu kabatās sabērusi par Aļaskas pārdošanu iegūto naudu, tagad spriež un mīņājas, kur ņemt jaunus resursus valstī, kad tās ekonomika jau gadsimtiem ilgi nedarbojas pēc saprāta likumiem. Bagātais Rotšilds piedāvā izpirkt no cariskās Krievijas Viļņu un Rēveli (tagadējo Jelgavu), lai pievienotu to  pilsētu Aliansei. Alianse ir kaut kas pa vidu starp tirdzniecības kapitāla dibinātās Eiropas Savienības ideju un seno mistiķu pasaules uzlabošanas plāniem. Aliansē ietilpst Prāga, kuru pārvalda slepens atdzīvinātāju ordenis, Konstantinopole, kurā mājo turki – kareivīgi un islāmticīgi. Viļņa Alianses ģeogrāfijā ir nomale, taču nokļūst romāna centrā, kad pilsētu izvēlas par pasaules politisko līderu tikšanās vietu. Vācieši tur ierodas lidojošā cietoksnī, kas ir daudz par lielu Viļņas vienīgajam lidlaukam un nespēj nolaisties. Krievi spēj uzturēt sacensības garu: militāro mērķu vārdā šķiež resursus, kamēr valstī valda posts un cilvēka dzīvība nav neko vērta. Te ir arī tikumības aizstāvji krustneši, birģermeistars, kurš sen jau zaudējis varu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu