Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

4
Dāņu meitene

 

oooo Dāņu meitene / The Danish Girl. Kā jau piedien Toma Hūpera (Karaļa runa, Nožēlojamie) filmām, arī šī ir vizuāla delikatese, it īpaši Briseles ainas un izcilie jūgendstila interjeri, kas gluži vai neģēlīgi tiek maskēti par Parīzi. Stāsta centrā dāņu gleznotājs Einars Vegners jeb, precīzāk, viņa pārtapšana Lilijā Elbā – pirmajā transsievietē, kurai veikta dzimuma maiņas operācija. Elbes un viņas dzīvesbiedres Gerdas Gotlības stāstā balstītā lente gan abu biogrāfijām pieiet brīvi un neaizraujas ar faktoloģiskiem smalkumiem. Turklāt filma stāsta izklāstā laipo, vēstījumu veidojot pārmērīgi mērenu un korektu. Titullomu spēlējošā britu aktiera Edija Redmeina un zviedrietes Alīsijas Vikanderes sniegums ir lielisks. Manas simpātijas un Oskara vēlējumi pieder Vikanderei. Kino no 5. februāra.

oooo Trambo / Trumbo. Dažviet «standartizēta», tomēr saistoša un dinamiska biogrāfiskā drāma par leģendāro Holivudas scenāristu Daltonu Trambo (Romas brīvdienas, Spartaks). Seriāla Pārkāpt robežu (Breaking Bad) zvaigzne Braiens Krenstons iemieso titulvaroni ar labvēlīgu enerģiju un Trambo kļūšanu par komunistu «raganu medību» mērķi izspēlē ar zināmu devu traģikomisma. Košs pagājušā gadsimta 40.-60. gadu portretējums, kas intriģējoši ataino kinoindustrijas aizkulises. No 5. februāra.

Lekciju cikls Kam no šausmu kino bail? Kinoeksperta Viktora Freiberga piecu lekciju cikls, veltīts šausmu kino. Tiks apskatīti žanra arhetipiskākie tēli, neatkarīgais šausmu kino un tā mijiedarbība ar citiem žanriem. Kinoteātrī KSuns no 10. februāra līdz 10. martam (reizi nedēļā) plkst. 19. Ieeja 5 €.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu