Cīņa pret «pareizo» nākotni • IR.lv

Cīņa pret «pareizo» nākotni

8
Opozīcijas kustības Demokrātijas aizsardzības komiteja dibinātājs Mateušs Kijovskis.

Jaunās Polijas valdības vīzija ir nacionāli noskaņota katoļu valsts, kas gatava karot pret Rietumu vērtībām. Taču tam pretī stājusies protesta kustība, kuras rindās ir kreisie aktīvisti, žurnālisti un pat bijušais premjers

Vēsā un drēgnā janvāra sestdienas pēcpusdienā virs galvenā Varšavas bulvāra Nowy Świat joprojām zaigo Ziemassvētku rotājumi. Iela ir tukša, taču Sacelšanās laukumā blakus sabiedriskās televīzijas galvenajam birojam sapulcējies liels pūlis. Vairāki tūkstoši vicina sarkanbalto Polijas karogu un atkārtoti skandē: «Pasaules brīvību!» Viņi uztraukušies, ka pēc Likuma un tiesiskuma (PiS) partijas nākšanas pie varas un jauna likuma pieņemšanas – tas ļauj valdībai pēc saviem ieskatiem mainīt sabiedrisko mediju vadību – izteiksmes brīvība tiks būtiski ierobežota.

Par to ir pārliecināts arī Kamils Dabrova. Dienu iepriekš viņš vēl bija Pirmā Polijas radio vadītājs. Tad viņu atlaida. Protestētāju vidū ir arī socioloģe ar sarkani krāsotiem matiem Joanna Erbela. Līdz šim izcēlusies, saņemot balvu par aktīvu darbošanos sava rajona pašpārvaldē. Tagad viņa bažījas: «Demokrātija Polijā ir apdraudēta.»

Līdzīgs mītiņš todien notika arī Lodzā, kur viens no demonstrantiem bija Mateušs Kijovskis. Pelēkie mati ar gumiju saņemti astē, vienā ausī divi gredzeni. Kijovskis ir kļuvis par jaunas, neparlamentāras opozīcijas kustības Demokrātijas aizstāvības komiteja līderi. Viņš bija tās dibināšanas iniciators pagājušā gada nogalē. «Krustcelēs ir nonākusi preses brīvība, un līdz ar to apdraudēta ir arī demokrātija kopumā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu