Tramps par vēstnieku Izraēlā izraudzījies Palestīnas valstiskuma pretinieku • IR.lv

Tramps par vēstnieku Izraēlā izraudzījies Palestīnas valstiskuma pretinieku

34
Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: HANNON STAPLETON, Reuters

Tādējādi Tramps apliecina, ka īstenos citādāku politiku Izraēlas jautājumā nekā pēdējos astoņos gados virzīja Baraks Obama. 

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps par vēstnieku Izraēlā izraudzījies Deividu Frīdmenu, kurš atbalsta Izraēlas apmetnes Palestīnā un iebilst pret Palestīnas neatkarības centieniem, ziņo LETA/ AP.

Tādējādi Tramps apliecina, ka īstenos citādāku politiku Izraēlas jautājumā nekā pēdējos astoņos gados virzīja Baraks Obama. 

Trampa bankrotu procesu advokāts un ortodoksāla rabīna dēls Frīdmens dedzīgi atbalsta Izraēlas apmetnes palestīniešu teritorijās, iebilst pret Palestīnas valstiskumu un aizstāv Izraēlas valdības politiku. Frīdmena uzskati satrauc pat Izraēlas atbalstītājus, kas bažījas, ka viņa ietekmē Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu varētu izvēlēties radikālāku politiku, vēl vairāk samazinot miera procesa iespējamu virzību. 

Piektdien Obamas administrācija saasināja attiecības ar Izraēlu, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē atturoties balsojumā par Izraēlas apmetņu kā nelikumīgas rīcības nosodījumu. Izraēla bija gaidījusi ASV veto, ievērojot iepriekšējo gadu ASV politiku, pasargāt Izraēlu no tādām rezolūcijām. 

“Pēc 20.janvāra viss būs citādāk,” Tramps solīja mainīt politiku pēc savas inaugurācijas ASV prezidenta amatā. ASV prezidenti – gan republikāņi, gan demokrāti – ilgstoši ir aicinājuši Izraēlu un Palestīnu rast divpusēju vienošanos, kā rezultātā beigu beigās Palestīna iegūtu valsts statusu. Tam ir piekritis arī Netanjahu, tomēr Frīdmens to neatbalsta. 

Lai gan Obamas prezidentūras laikā ASV ir sadarbojusies ar Izraēlas grupu “J Street”, kas asi kritizē Netanjahu politiku, Frīdmens Obamu apsūdz par “klaju antisemītismu”. ASV gadu desmitiem ir iebildušas pret apmetņu celtniecību, bet Frīdmens vada bezpeļņas organizāciju, kas ir savākusi miljonos eiro mērāmas summas reliģisko nacionālistu apmetnei pie Rāmallas. 

Gan Frīdmens, gan Tramps ir pauduši apņēmību ASV vēstniecību pārcelt no Telavivas uz Jeruzalemi, tādējādi izbeidzot gadu desmitiem ilgo ASV politiku, izvairīties atzīt Jeruzalemi kā Izraēlas galvaspilsētu. Netanjahu publiski nav komentējis Trampa izvēlēto vēstnieku. Izraēlas premjeram pietuvinātas personas atklājušas, ka viņš ir apmierināts ar Trampa izvēli, jo zina, ka Frīdmenam ir tieši sakari ar Trampu.

Komentāri (34)

atrium 27.12.2016. 11.22

Tas, ka Tramps nebūs Krievijā atļauto teroristisko organizāciju, Hamas un Hesbola, un Irānas lupatgalvu draugs, vēl vairāk pārliecina par amerikāņu pareizo izvēli.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu