Igaunijā apstiprinātas krasas izmaiņas nodokļu politikā — no 2018. gada neapliekamais minimums būs 500 eiro • IR.lv

Igaunijā apstiprinātas krasas izmaiņas nodokļu politikā — no 2018. gada neapliekamais minimums būs 500 eiro

10
Igaunijas parlaments — Rīgikogu. Foto: Eero Vabamägi, Postimees/LETA.

Rīgikogu deputāti 19. decembrī atbalstījuši Igaunijas jaunās valdības virzītās izmaiņas nodokļu politikā.

Rīgikogu deputāti 19. decembrī atbalstījuši Igaunijas jaunās centriski kreisās valdības virzītās izmaiņas nodokļu politikā, samazinot akcīzes nodokli degvielai, palielinot to vieglajam alkoholam un palielinot ar iedzīvotāja ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, ziņo raidsabiedrība ERR.

Balsojumā ar 55 balsīm “par” un 37 — “pret” Igaunijas parlamentārieši apstiprinājuši priekšlikumu kopumu, kas paredz atcelt 2017. gadā plānoto sociālā nodokļa likmes pazemināšanu par 0,5%, kā arī paredz celt pievienotās vērtības nodokļa likmi naktsmītņu izīrētājiem no 9 uz 14%.

Būtisks ir arī lēmums no 2018. gada palielināt ar iedzīvotāja ienākuma nodokli neapliekamo ikmēneša ienākumu minimumu no 170 uz 500 eiro.

Līdztekus atbalstīta arī akcīzes nodokļa likmes samazināšana galvenajiem degvielas veidiem un atcelta iepriekšējās valdības iecere no 2018. gada palielināt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai. No 2018. līdz 2020. gadam būtiski — par 25% — tiks palielināta akcīzes nodokļa likme dabasgāzei.

Tāpat, neņemot vērā vieglā alkohola ražotāju iebildumus, kā paredzēts iepriekš, tiks celts akcīzes nodoklis alum, sidram un vīnam, pielīdzinot to esošajam stiprā alkohola akcīzes nodoklim.

Priekšlikumus neatbalstīja opozīcija, nosaucot tos par “lielāko sargūtinājumu”, ko sagādājusi jaunā valdība. Opozīcijā esošā Reformu partija pauda, ka pieņemtais lēmums padarīs Igaunijas nodokļu sistēmu daudz sarežģītāku un veicinās darbaspēka nodokļu pieaugumu.

Komentāri (10)

mooi 19.12.2016. 21.33

Neapliekamais minimums 500 eu ir briniskigi. Belgijaa tas ir 700 eu. bet Latvija krit zemak un zemak…. it visa… Igaunijaa domaa par cilveku, lai tas ar savu algu var nodrosinat savu dzivi, bet Latvijaa atnem jau taa niecigo algu un tas neapliekamais miniums, kaa atceros bija 45 lati ir vienkarsi noziegums pret tautu.

+4
0
Atbildēt

0

Kulturkukas 21.12.2016. 22.02

Ja jau Latvijā vidējā alga esot virs 800 eur, tad kur problēma neapliekamo minimumu paaugstināt līdz 500 eur!? A’ problēma tāda, ka tas, kas ir vidēji statistiskais rādītājs uz papīra, ne vienmēr saskan ar to vairākumu reālajā dzīvē, kas šādas algas saņem Latvijā. Šis ir tas baļķis, ko skabargu cilātāji, politiķi, nevēlas redzēt..

+1
0
Atbildēt

0

Anita Līce 20.12.2016. 18.27

LV gan labāk būtu lūkoties virzienā uz lielāku atvieglojumu par apgādībā esošajiem, jo vienkārši neapliekamais minimums nerisina situācijas uzlabošanos ģimenēm ar bērniem u.c.apgādāmajiem, kas ir primārā nabadzības riska grupa.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu