Saeima piekrīt kriminālatbildības noteikšanai par dienēšanu ārvalstu armijā • IR.lv

Saeima piekrīt kriminālatbildības noteikšanai par dienēšanu ārvalstu armijā

11
Prokremliskie kaujinieki Donbasā. Foto: Alexander Ermochenko, EPA/LETA

Atbalstītie grozījumi paredz cietumsodu par dienēšanu ārvalsts bruņotajos spēkos un dažādās militārajās vai drošības struktūrās, izņemot ES vai NATO dalībvalsts armijā.

Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotie grozījumi Krimināllikumā paredz, ka par normatīvajos aktos noteiktā aizlieguma dienēt ārvalsts vai cita starptautisko tiesību subjekta vai tā teritorijā izveidotajos bruņotajos spēkos, iekšējā karaspēkā, militārajā organizācijā, izlūkošanas vai drošības dienestā, policijā vai tieslietu institūciju dienestā pārkāpšanu varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu, ziņo aģentūra LETA.

Paralēli grozījumiem Krimināllikumā iepriekš otrajā lasījumā atbalstīti arī AM sagatavotie grozījumi Nacionālās drošības likumā, kas paredz, ka Latvijas pilsonim aizliegts bez Ministru kabineta atļaujas dienēt ārvalsts vai cita starptautisko tiesību subjekta vai tā teritorijā izveidotos bruņotajos spēkos, iekšējā karaspēkā, militārajā organizācijā, izlūkošanas vai drošības dienestā, policijā vai tieslietu institūciju dienestā.

Izņēmums gan attieksies uz Latvijas pilsoņiem, kas dienē ES dalībvalstī, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstī, NATO dalībvalstī, Austrālijā, Brazīlijā vai Jaunzēlandē, kā arī tādas valsts dienestā, ar kuru noslēgts līgums par dubultās pilsonības atzīšanu. Tāpat izņēmums būs, ja Latvijas pilsonis dienē otrās pilsonības valstī, ja dubultā pilsonība iegūta Pilsonības likuma noteiktajā kārtībā.

Personām, kuras sāka pildīt dienestu ārvalstīs līdz 2017. gada 1. janvārim, likumā paredzētais ierobežojums būs piemērojams no 2018. gada 1. janvāra. Noteikts arī, ka Latvijas nepilsonim aizliegts dienēt ārvalsts dienestā. Grozījumi sagatavoti, lai ierobežotu Latvijas pilsoņu un nepilsoņu militārās pieredzes un kaujas pieredzes gūšanu citās valstīs un pildītu iepriekš valdības doto uzdevumu sagatavot tiesību aktus, kuros paredzēti minētie ierobežojumi.

Latvijas pilsoņu un nepilsoņu militārās pieredzes un kaujas pieredzes gūšanu ārvalstīs nepieciešams ierobežot, jo šādu darbību veikšana vērtējama kā potenciāli negatīva Latvijas iekšējās drošības situācijai, ņemot vērā to, ka valsts drošības iestādēm nav iespējams iegūt precīzu informāciju par to, kāds ir militārās pieredzes un kaujas pieredzes ārvalstīs saturs un ievirze, teikts likumprojekta anotācijā.

Tāpat Latvijas valstspiederīgo militārās un kaujas pieredzes gūšana ārvalstīs var radīt riskus Latvijas aizsardzības spējām, iekšējai drošībai, starptautiskajai reputācijai, kā arī radīt pretizlūkošanas riskus. Militārās pieredzes un kaujas pieredzes gūšanas pasākumi ārvalstīs var saturēt ideoloģiskus elementus, kas vērsti pret Latvijas valstisko suverenitāti un teritoriālo vienotību, skaidro AM.

Komentāri (11)

Miervaldis 02.12.2016. 16.31

Starptautiskās konvencijas pret algotņiem darbojas visos gadījumos un nav rakstītas vienai valstij. Ja atļausim tiem, kas nav Ukrainas pilsoņi, karot ukraiņu pusē, kā aizliegsim karot Kremļa teroristu pusē?

0
0
Atbildēt

0

otra puse 01.12.2016. 17.24

Velns ir detaļās.

Aizsargāt Jaunzēlandi,Austrāliju vai Brazīliju (no kā?) varēsim, bet Ukrainu no mūsu kopīgā ienaidnieka nevarēsim.

Interesanti, kurš ir šī Krievijai tik izdevīgā likumprojekta autors?

+2
-3
Atbildēt

2

    Miervaldis > otra puse 01.12.2016. 21.20

    Neviens jums neprasa Austrāliju aizsargāt. BET ja cilvēks dzīvo Austrālijā un ir izvēlējies dienestu kā savas dzīves jēgu? No kā aizsargāt? No profesionāla terorista, sajēgu zaudējuša maniaka, reliģiska ekstrēmista, trakojoša futbola fana. Armija pret futbola faniem nestrādā, bet policija gan. Un vispār, ja cilvēks dien bruņotajos spēkos vai policijā, tad viņam būtu kauns no dienesta brīvajā laikā pašam nenosargāt sievu vai draudzeni no huligāna vai pat diviem trim huligāniem!

    Ja gribat dienēt Ukrainas armijā, atliek kļūt par Ukrainas pilsoni. Cik tas viegli vai grūti, jautājiet Ukrainas vēstniecībā.

    Cilvēkam, kas grib sevi parādīt, dienests ir izaicinājums pats par sevi. Jūs veselu dienu ejat uz punktu A, kur jūs gaida džips. Aizgājāt. Džips ir, tikai bez benzīna. Instruktors saka, nevar mašīnu atstāt ienaidniekam, tātad līdz punktam B jūs nevis brauksiet ar šo džipu, bet stumsiet. Kurš nav gatavs, tas Austrālijas bruņotajiem spēkiem neder. Bet ir tādi, kas aizstumj!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    atrium > otra puse 02.12.2016. 13.10

    otra puse

    Droši vien arī Ukrainu varētu, ja tur būtu iebrukusi Kostarika.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu