Čakša: Neredzu pamatojumu ģimenes ārstu streikam • IR.lv

Čakša: Neredzu pamatojumu ģimenes ārstu streikam

33
Veselības ministre Anda Čakša. Foto: Ieva Čīka, LETA

Veselības ministre Anda Čakša paziņojusi, ka neredz pamatu Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valdes vēlmei lemt par streika rīkošanu.

Šorīt intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” ministre pauda izbrīnu par šādu asociācijas vēlmi, jo tādai neredzot pamata, lai gan Veselības ministrija šobrīd atrodas aktīvā sarunu posmā ar nozares organizācijām, ziņo aģentūra LETA. “Ir skaidrs, ka naudas apjoms nav pietiekams, bet es domāju, ka ir pietiekami daudz vietas sarunām,” piebilda ministre.

Jau ziņots, ka neraugoties uz e–veselības sistēmas obligātas lietošanas termiņa pagarināšanu par deviņiem mēnešiem, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valde un pēc tam arī pilnsapulce vēl spriedīs par streika nepieciešamību.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, ģimenes ārstus satrauca divi jautājumi: e–veselības sistēmas ieviešana un atalgojuma jautājums. Lai gan viens no jautājumiem šodien daļēji atrisināts, atalgojuma pieaugums visiem nozares mediķiem nākamgad nav plānots. Veide sacīja, ka arī jau iepriekš ir pārcelti e–veselības ieviešanas termiņi, tomēr šajā laikā nekas nav mainījies, tāpēc asociācija arī šoreiz raugās piesardzīgi. Viņa atzīmēja, ka deviņi mēneši ir pats mazākais laiks, kurā iespējams veikt sistēmas pilotprojektu un novērst atklātās kļūdas.

Attiecībā uz atalgojumu Veide atgādināja, ka mediķi cerēja uz papildu aptuveni 20 miljoniem eiro nākamā gada budžetā algu palielināšanai, tomēr tas nav noticis. Līdz ar to asociācija tomēr 2. decembrī valdes sēdē par streika rīkošanu runās un izlems, vai to tomēr neorganizēt vai arī lēnām virzīties šādas iespējas virzienā, stāstīja Veide. Jau ziņots, ka valdība šodien līdz nākamā gada 1. septembrim pagarināja e–veselības sistēmas brīvprātīgās lietošanas termiņu.

Kā norāda VM, ņemot vērā, ka līdz 1. decembrim visas ārstniecības iestādes un aptiekas nebūs noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par veselības informācijas sistēmas izmantošanu un pacientiem varētu tikt būtiski ierobežota iespēja saņemt darbnespējas lapu, termiņš, no kura darbnespējas lapas un receptes ir obligāti jāizraksta e-veselības sistēmā, tiek pagarināts par deviņiem mēnešiem. Attiecībā uz e–recepti noteikts, ka e–recepšu izrakstīšanas pienākums no 2017. gada 1. septembra attieksies tikai uz gadījumiem, kad tiks izrakstītas zāles, kuru iegādes izdevumus pacientam daļēji vai pilnībā kompensē no valsts budžeta līdzekļiem.

Komentāri (33)

dzeris49 01.12.2016. 10.51

Iemesls streikam sen ir – vismazākai IKP % medicīnai ES, izņemot Rumāniju, kaut kur Āfrikas līmenī, un mūsu politiķu absilūtā bezatbildība un nekompetence.

Bet, ko var panākt ārstu streiks, ja aborogēnu vairākumu tas absolūti nesatrauc, cilvēki, īpaši vēžinieki, mirst kā mušas, jo kamēr sagaida rindu uz izmeklējumu, un pēc tam vēl uz operāciju, tas krabis jau ir visur, un operēt nozīmes nav.

Atkal, no pie varas esošās “elites” intersēm tas ir ļoti labi – “balasts”, kā teica kāds deputāts, kļūst arvien plānāks, un, tātad, Latvijā var mazāk naudas veltīt socialām programmām, totioes vairāk stikla šķūņu, zelta tiltu, “savdabīgo” VID ēkui, kas tur rindā nākamaiis, tas muzejs, vai, jo tur taču var nozagt vai izshēmot ļoti daudz, un ko citu vajag partiju sponsoriem?

Un tai mūsu “elitei”, saprotams, ka viss ir OK, tā dzīvo savā pasaulē, kurai ar ierindas cilvēku pasauli nav nekas kopējs.

0
-1
Atbildēt

5

    andrejs > dzeris49 01.12.2016. 11.51

    totioes vairāk stikla šķūņu, zelta tiltu, “savdabīgo” VID ēkui, kas tur rindā nākamaiis, tas muzejs…

    …vairāk lēti pārdotu banku.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 01.12.2016. 12.07

    Labi vēl, ka to banku vispār pārdeva, un cik tad bija tā pareizā cena?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 01.12.2016. 12.11

    džeri – jā – labi,ka pārdeva , ka kaut ko ieskaitīja valsts budžetā , jo beztiesiskums jau ir tik visaptverošs, ka varēja jau vispār neko valsts budžetā neieskaitīt – nu nesēdētu par to cietumā tāpat neviens , kā tagad par atmestajām asariņām , tu spried pareizi !

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 01.12.2016. 12.14

    cik lēti bija jāmaksā “tam” tiltam?

    p.s. To, ka lēti pārdeva, atzina pat pats pārdošanas organizators (oficiālais) Slaviks Dombrovskijs, daudzi citi ekonomisti. Vēl vari palasīt VK atzinumu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 01.12.2016. 12.58

    Un ko tad tu gribēji valstī, kur korupcija ir valsts pārvaldīšanas forma, stratēģija un taktika, un kur cīnās nevis ar korupciju, bet ar tiem, kas atļaujas pret to iebilst un runāt.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Anonīms 01.12.2016. 09.45

kamēr pasaules banka par lielu naudu nesniegs konsultāciju, tikmēr būs šī varas bezatbildība – mums te augšā viss kārtībā – viss perfeti, ja jums tur lejā ir problēmas – tad tās ir jūsu … pizdec ne ministre !

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu