Igaunijas prezidente aicina Centra partijas līderi Ratasu veidot jauno valdību • IR.lv

Igaunijas prezidente aicina Centra partijas līderi Ratasu veidot jauno valdību

20
Kersti Kaljulaida un Jiri Ratass. Foto: Postimees-LETA

Koalīcijas valdības sola saglabāt ārpolitikas un drošības kursu

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida svētdien oficiāli aicināja Centra partijas priekšsēdētāju Jiri Ratasu veidot jauno Igaunijas valdību, vēsta aģentūras LETA-BNS. Prezidente norādīja, ka atbilstoši Igaunijas konstitūcijai viņai 14 dienu laikā pēc neuzticības balsojuma premjerministram ir jānosauc jauns valdības vadītājs.

“Pēc neuzticības balsojuma [Reformu partijas līderim Tāvi Reivasam] es runāju ar visu parlamentā pārstāvēto partiju priekšsēdētājiem un uzskatu, ka Jiri Ratass ir spējīgs izveidot spēcīgu un enerģisku valdību,” paziņoja Kaljulaida. “Jāsaglabā virziens, ko Igaunija ir ieņēmusi ārpolitikā un drošības politikā, un to trīs partiju līderi man apstiprināja,” piebilda prezidente.

“Mēs veidosim valdību, kas kalpos Igaunijas labā,” paziņoja Ratass. Gaidāms, ka Ratass šonedēļ parlamentam prezentēs savas valdības programmu. Jaunajā kabinetā būs 15 ministri, katram koalīcijas partnerim pa pieciem portfeļiem. IRL un SDE bija arī līdzšinējās valdības koalīcijā, bet Centra partija atradās opozīcijā.

Igaunijas Centra partija, “Tēvzemes” un “Res Publica” savienība (IRL), kā arī Sociāldemokrātiskā partija (SDE), kas vadīja sarunas par jaunas valdības izveidošanu, sestdien apstiprināja koalīcijas līgumu. Igaunijas līdzšinējā valdība Tāvi Reivasa vadībā demisionēja 9.novembrī pēc tam, kad piecas no sešām parlamentā pārstāvētajām partijām izteica premjerministram neuzticību, vainojot viņu par stagnāciju valstī un nespēju pieņemt svarīgus lēmumus.

Daži analītiķi norāda, ka Igaunijas politiskā krīze sākās augusta beigās, kad tobrīd valdošās partijas nespēja vienoties par Tomasa Hendrika Ilvesa pēcteci Igaunijas prezidenta amatā. Pirmās balsojuma kārtas parlamentā noslēdzās bez rezultāta. Arī elektoru kolēģijā, ko veido parlamenta deputāti un pašvaldību pārstāvji, jauno prezidentu neizdevās ievēlēt. Atkārtoti balsojot parlamentam, 3.oktobrī amatā tika ievēlēta Kaljulaida, kas tiek uzskatīta par kompromisa kandidāti.

Komentāri (20)

Austras koks 21.11.2016. 14.39

Estiņi izskatās iekūlušies pamatīgos sūdos – kremļa un oligarhu valdība, krievu valodas atjaunošana skolās, cik atceros – šitie runāja arī par aizsardzības budžeta samazināšanu.

Izskatās, ka kremlim tūlīt būs izdevies pie estiņiem rokas dziļāk iebāzt kā pie mums.

+5
-1
Atbildēt

1

    andrejs > Austras koks 21.11.2016. 14.48

    To AK

    rakstā bija minēts, ka pēc minoritāšu skolu reformas uzsākšanas Narvas un Tallinas pašvaldības, kur pie varas bija CP, esot bīdījušas ideju par krievu privātģimnāziju steidzamu izveidi Tallinā un Narvā.

    Tāpēc likumā speciāli tika izdarīti grozījumi, ka pāreja uz igauņu valodu attiecas uz visām skolām Igaunijas teritorijā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Irbe 21.11.2016. 12.27

Ei, kas notiek ar paraugvalsti Igauniju?! Nekādu jautājumu no MM puses un nekādu komentāru no “ekspertiem”! Bet tur izskatās tā dīvaini – atjaunošot krievu valodu skolās, iestājas pret Europas liberāļu migrācijas politiku, prezidente ar tāda nekāda, valdību veido oligarhs Osinovskis. Kā lai mēs tagad sev beram pelnus uz galvas salīdzinoties ar ziemeļu kaimiņu?:)

+4
-1
Atbildēt

0

andrejs 21.11.2016. 12.38

Irbe: Bet tur izskatās tā dīvaini – atjaunošot krievu valodu skolās.

————————-

Jā – TVnet tā ziņo, ka pateicoties Igaunijas kremļa partijai, kas tikusi pie varas, skolu reforma iespējams tiks apturēta, .

+2
-2
Atbildēt

3

    Miervaldis > andrejs 21.11.2016. 22.09

    Čau, ērikuli! Vai tev nemācīja, ka bezdēt vajag atejā, nevis komentos?

    Šis komentārs ir daļa no audzināšanas kursa ērikulim ”Ētiks zelta likums jeb Nerunā ar otru tā, kā negribi, lai runā ar tevi.”

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > andrejs 21.11.2016. 14.17

    Igaunijā viss ir labāks,arī interfronte.Aste zābakā,ragi zem cepures,Igaunijas karodziņš pie kravates…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 21.11.2016. 14.27

    un vietējais urbanovičs runā bez akcenta

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu