Vienojas par Lielo un Jēkaba kapu teritorijas atpirkšanu, nevis maiņu • IR.lv

Vienojas par Lielo un Jēkaba kapu teritorijas atpirkšanu, nevis maiņu

28
Foto: Juris Vībāns

Zemi Rīgas dome iegādāsies par tirgus vērtību, iespējams, līdzīgu kadastrālajai

Rīgas dome līdz gada beigām no Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) atpirks Lielo kapu teritoriju, kā arī Jēkaba kapu teritoriju par tirgus vērtību, aģentūrai LETA pastāstīja Īpašumu departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR). Iepriekš bija iecerēts teritoriju mainīt pret līdzvērtīgu citā galvaspilsētas vietā.

Patlaban notiek darījuma summas noteikšana, un Īpašumu departamenta direktors pieļauj, ka tirgus vērtība šajā gadījumā būs aptuveni tāda pati kā kadastrālā vērtība. Burovs norādīja, ka publiski konkrēto summu nosauks tad, kad to apstiprinās LELB un Rīgas domes Īpašumu pirkšanas komisija, kuras sēde varētu notikt 5.decembrī.

Īpašumu departamenta direktors pastāstīja, ka lēmums par Lielo kapu un Jēkaba kapu atpirkšanu tika pieņemts pagājušajā nedēļā, kad pie Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika (GKR) notika operatīvā sanāksme, kurā piedalījās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis un LELB pārstāvji. Kopumā tiks atpirkta aptuveni 26 hektāru teritorija.

Nekustamo īpašumu plānots sadalīt, atsevišķi izdalot teritoriju zem divām baznīcu ēkām Jēkaba kapos un Lielajos kapos, kā arī zem atsevišķām būvēm Klusajā ielā. Burovs pastāstīja, ka Dambis un Rīgas būvvaldes pārstāvji esot apsolījuši dot piekrišanu atsevišķu zemesgabalu izveidei zem šīm ēkām. Atdalītie zemesgabali paliktu LELB īpašumā.

Burovs uzsvēra, ka īpašuma sadalīšanas process varētu ilgt vairākus mēnešus, tāpēc patlaban ir plānots apstiprināt nevis visu platību, bet atpirkt kapu zemi, aprēķinot viena kvadrātmetra izmaksas. Kad būs izveidoti atsevišķie zemesgabali zem konkrētajām būvēm, būs zināma konkretizēta platība. Viņš norādīja, ka zemesgabali, kas paliks LELB īpašumā, tiks nodalīti tikai juridiski, tāpēc tas nebūs redzams.

Burovs pastāstīja, ka īpašuma atpirkšanas projektu virzīs uz Īpašumu pirkšanas komisiju un pilsētas Īpašumu komiteju, lai domes sēdē notiks 20.decembrī varētu apstiprināt īpašuma iegādi. Iepriekš tika runāts par to, ka Rīgas dome LELB varētu piedāvāt kādu citu teritoriju, piemēram, Imantā, kur baznīcai jau ir draudze un kur varētu būvēt jaunu dievnamu.

Burovs pastāstīja, ka gandrīz 4000 kvadrātmetrus lielais zemesgabals Imantā ir jāatdala no lielāka zemesgabala, pirms to var nodot baznīcai. Rīgas dome ir gatava šo zemi rezervēt LELB vajadzībām, ar baznīcu noslēdzot nomas līgumu. Turklāt patlaban īpašuma zonējums paredz, ka uz tā var notikt komerciālā apbūve, kas palielina tā kadastrālo vērtību, tāpēc pirms īpašuma nomāšanas baznīcai varētu mainīt tā zonējumu. Vēl nav konkrēti zināms, kad varētu sākt runāt par nomas līgumu ar LELB.

Par citiem īpašumiem, ko Rīgas dome varētu atsavināt, būvējot plānoto Skanstes tramvaja līniju, patlaban ir saņemtas astoņu īpašnieku atbildes. Burovs pastāstīja, ka patlaban Īpašumu departaments vēl neplāno nekādu virzību īpašumu atsavināšanā, jo vispirms ir jāredz, kā attīstīsies Skanstes tramvaja projekts. Sākot tehniskā projekta izstrādi, būs skaidrs, cik daudz īpašumu un kādā apjomā ir atsavināmi.

Jau ziņots, ka turpmāko gadu laikā Rīgā ir plānots izbūvēt jaunu tramvaja līnijas posmu, kas savienos 6.tramvaja maršrutu un 5., 9.tramvaja maršrutu, lai nodrošinātu videi draudzīga elektrotransporta kustību Skanstes ielā. Rīgas domes Īpašuma iegādes un perspektīvās attīstības pārvalde oktobra sākumā izsūtīja paziņojumus 46 nekustamo īpašumu īpašniekiem, lūdzot piekrist nekustamā īpašuma vai tā daļas atsavināšanai un atlīdzības noteikšanai par sabiedrības vajadzībām nepieciešamo atsavināmo nekustamo īpašumu. Vēstulē Īpašuma iegādes un perspektīvās attīstības pārvalde lūdza īpašnieku piekrist zemesgabalu atsavināšanai un atlīdzības noteikšanai, turklāt tiek minēts, ka zemes gabala vērtību noteiks sertificēts nekustamo īpašumu vērtētājs.

Komentāri (28)

Pelēkais Vilks 14.11.2016. 19.37

Cmyká Nellija beidzot IR vienojusies par tuk$á médija párdo$anu/atpirk$anu..

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu