Maskavā sāk iztiesāt Ņemcova slepkavības lietu • IR.lv

Maskavā sāk iztiesāt Ņemcova slepkavības lietu

24
Ņemcova slepkavībā apsūdzētie tiesas solā. Foto: EPA-LETA

Tiesas ēku jau pirms sēdes apsargāja desmitiem policistu un omoniešu

Pirmdien, 3.oktobrī, Maskavā tiesa sāka pēc būtības izskatīt pērn februārī nogalinātā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības lietu, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Lietā apsūdzētas piecas personas, vēsta aģentūras LETA-DPA.

Militārās tiesas priekšā stājušies Zaurs Dadajevs, Anzors un Šadids Gubaševi, Tamerlans Eskerhanovs un Hamzats Bahajevs. Viņi visi ir etniskie čečeni. Dadajevs iepriekš izmeklēšanas gaitā atzinās, ka nogalinājis Ņemcovu par islāma un Čečenijas līdera Ramzana Kadirova aizskaršanu, bet vēlāk savu liecību grozīja un atzīšanos atsauca. Vēl viens aizdomās turamais – Beslans Šavanovs – mīklainos apstākļos gāja bojā aizturēšanas laikā.

Ņemcovs vienā no kādreizējā prezidenta Borisa Jeļcina valdībām ieņēma vicepremjera amatu. Viņš tika nogalināts 2015.gada 27.februāra vēlā vakarā Maskavas centrā. Slepkava politiķim sekoja no kafejnīcas pie Sarkanā laukuma, un liktenīgie pieci šāvieni atskanēja uz Moskvoreckas tilta pārsimt metru no Kremļa sienas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kas arvien vairāk ierobežo neatkarīgo mediju un opozīcijas darbību, šo slepkavību nosauca par “provokāciju” un apsolīja darīt visu, lai slepkavas tiktu notverti. Pēc dažām nedēļām tika aizturēti minētie pieci čečeni, kas tika apsūdzēti Ņemcova slepkavībā.

Tomēr Ņemcova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to tieši ir saistīts Čečenijas prokremliskais līderis Kadirovs, kas, iespējams, rīkojies saskaņā ar paša Putina rīkojumu.

Tiesas sēdē bija plānots nolasīt prokurora apsūdzību, pēc tam – apsūdzēto aizstāvju pozīciju, kā arī noteikta kārtība lietas izskatīšanai, tostarp liecinieku nopratināšanai. Kā novēroja Latvijas Televīzija (LTV), jau divas stundas pirms sēdes tiesas ēku apsargāja desmitiem policistu un omoniešu.

Kā no tiesas ēkas ziņoja LTV korespondente Olga Dragiļeva, tiesā sākotnēji valdīja haoss, preses sekretāre bija atvaļinājumā, zālē vietas bija vien dažiem žurnālistiem. Filmēt sēdi nav iespējams, žurnālistiem ļauts piefilmēt vien pāris kadrus.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu