ES atsakās no sankciju draudiem pret Krieviju Alepo bombardēšanas dēļ • IR.lv

ES atsakās no sankciju draudiem pret Krieviju Alepo bombardēšanas dēļ

23
Alepo pilsēta Sīrijā. Foto: Abdalrhman Ismail , Reuters

Itālijas premjerministrs Mateo Renci pieprasīja, lai samita noslēguma paziņojumā nekādi netiktu pieminēti iespējami soda pasākumi pret Maskavu Sīrijas slaktiņa dēļ.

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi piektdien samitā Briselē atteicās no skaidriem draudiem noteikt sankcijas pret Krieviju par Sīrijas Alepo pilsētas bombardēšanu, bet brīdināja, ka izskatīs “visus pieejamos variantus”, ja zvērības Sīrijā turpināsies, ziņo LETA.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci pieprasīja, lai samita noslēguma paziņojumā nekādi netiktu pieminēti iespējami soda pasākumi pret Maskavu Sīrijas slaktiņa dēļ.

Šī prasība demonstrēja dziļās domstarpības starp ES valstu līderiem viņu mēģinājumos izstrādāt ilgtermiņa stratēģiju pret aizvien kareivīgāko Krieviju.

Ievērojami mīkstinātajā paziņojumā teikts, ka ES “stingri nosoda Sīrijas režīma un tā sabiedroto, īpaši Krievijas, uzbrukumus civiliedzīvotājiem Alepo” un aicina “nekavējoties pārtraukt karadarbību”.

“ES izskata visus pieejamos variantus, ja pašreizējās zvērības turpināsies,” piebilsts paziņojumā.

Agrāk izstrādātā šī paziņojuma projektā bija pieminētas sankcijas, ko ES varētu noteikt pret Krieviju Alepo bombardēšanas dēļ.

ES prezidents Donalds Tusks, kurš iepriekš bija izteicies, ka jāapsver iespējamās sankcijas, uzstāja, ka samita dalībnieki piekrituši “saglabāt ES vienotību” pret Krieviju.

ES valstu līderi šajā samitā pieminēja Krievijas īstenotos “gaisa telpas pārkāpumus, dezinformācijas kampaņas, kiberuzbrukumus, iejaukšanos politiskajos procesos Balkānos un citur”, kā arī citus jautājumus.

“No šiem piemēriem ir skaidrs, ka Krievijas stratēģija ir vājināt ES,” teica bijušais Polijas premjerministrs Tusks.

ES nākamajā samitā decembrī būs jālemj, vai pagarināt Ukrainas krīzes dēļ noteiktās sankcijas pret Krieviju par vēl sešiem mēnešiem.

Renci, pēc kura pieprasījuma ES rīkoja diskusiju par Krieviju, paziņoja, ka prioritātei jābūt “pielikt visas iespējamās pūles miera vienošanās panākšanai Sīrijā”.

“Es uzskatu, ka nebūtu nekādas jēgas iekļaut atsauci uz sankcijām, turpretim pārējā paziņojuma daļa ir tā, ko pirmdien pieņēma ārlietu ministri,” Renci sacīja reportieriem.

Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien brīdināja, ka neizslēdz sankciju noteikšanu pret Krieviju par Sīrijas Alepo pilsētas bombardēšanu.

“Viss, kas var radīt draudus, var būt noderīgs,” sacīja Olands, atbildot uz jautājumu par iespējamām sankcijām. Merkele piebilda, ka “mēs nevaram atteikties no šī varianta”.

Olands un Merkele arī kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par Krievijas bruņoto spēku īstenoto Alepo bombardēšanu. Olands to nosauca par kara noziegumu, un Merkele nosodīja gaisa triecienus pret šo pilsētu kā “necilvēcīgus un nežēlīgus”.

 

Komentāri (23)

LoveLove 21.10.2016. 10.47

Vai Renci, kurš pārstāv vienu dalībvalsti, pieprasījumi visām pārējām dalībvalstīm jāpieņem bez ierunām? Merkele, Olands, Džonsons, arī Mogerīni ir atzinuši, ka iedzīvotāju slepkavošana Alepo ir kara noziegums, bet Renci uzstāj, ka par to pat nevar pieminēt sankcijas, un visi tam piekrīt? Šis liecina, ka daži joprojām nav sapratuši, ka šāds politiķu konformisms, ko viņi paši sauc par diplomātiju, ir viens no iemesliem, kāpēc viņu valstīs popularitati gūst labējie radikāļi. Un šajā zinā tieši Renci būtu, par ko padomāt.

+8
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > LoveLove 21.10.2016. 11.54

    Itālija ir tik spoža, ka mums jāpriecājas pat ar atbaidošo sociķi Rienci. Viņa reālās alternatīvas moskaļus mīl vēl vairāk un kalpo čaklāk.

    Nupat viņu parlamentā bijis mērens ļembasts. Šķietamie pretinieki – tautas aizstāvji no pieczvaigžņu Pepes brigādes aizkustinošā vienotībā ar idejiskajiem pretiniekiem no Berluskoņa bandas brēkuši pret Itālijas karavīru sūtīšanu NATO ietvaros uz Baltiju. Rienci valdība tomēr atļāvusies lēmumu neatcelt. Tad jau labāk tāds, jo tie pārējie… brrrr.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 21.10.2016. 09.35

krievija arii skaitaas Eiropas valsts un ES mieriigi atļauj viņiem slepkavot miermiiliigos iedziivotaajus simtos tuukstošu dažu meenešu laikaa? tas ir fašisms , es to nevaru atbalstīt!

+4
-1
Atbildēt

4

    valdemir > 21.10.2016. 12.27

    Salīdzinājums no manas puses, protams, neveikls, jo te visi vienmēr “paliks savās vietās”, bet es gribētu redzēt, ko teiktu Ebenemezers, ja mūsu mērenā opozīcija ķertos pie krievu ieročiem un kā viņš rūpētos par civiliedzīvotāju veselību Latvijas armijas un kanādiešu bataljona ielenktajā, teiksim, Zilupē.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 21.10.2016. 11.45

    te redzams ka pūķinu sagaidiija Vaacijaa kaa kaŗja noziedznieku

    http://ipvnews.net/archives/2065

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    atrium > 21.10.2016. 11.48

    Ebenemezers

    Kā jau kara noziedznieku.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Raicha > 21.10.2016. 10.26

    Šajā brīdī Pu saprata, ka drīkst iet tālāk…

    Ja ES nav iekšā militāra aktivitāte, lai izbeigtu Aleppo krīzi (to var saprast, jo likme ir ĻOTI augsta- Asads un kodolkarš), tad vismaz ar sankcijām vajadzēja reaģēt.

    Nākamreiz sankcijas tiks pastiprinātas sakarā ar Baltijas okupāciju. Ļoti ceru, ka man nav taisnība.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

kimsk 21.10.2016. 14.46

deģenerālim izpižģītais prātiņš iesprūdis laizāmajā svētā dižmocekļa dupsī un griežas kā sabojāta plate, kam adata aizķērusies aiz vienīgās rievas, kura atrodas ķermeņa apakšdaļā un ar kuru deģenerālis domā, ēd, dzer, runā, raksta un kakā vienā maisījumā.

+2
0
Atbildēt

1

    atrium > kimsk 21.10.2016. 15.43

    kimsk

    Man, organism ar īpaši īpašām vajadzībām, Lembergs nav ne draugs ne brālis un ja tu nodīrāsi čekas apteksnes un kolorado lenteņus: Zatļeru un Dombrovski, es izsitīšu ķeblīti zem Lemberga kājām. Ātrāk ne, jo samērīguma principa ievērošana ir mana nesalaužama pārliecība.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu