Pentagons: Džihādisti var izmantot Mosulas iedzīvotājus kā vairogu (papildināta) • IR.lv

Pentagons: Džihādisti var izmantot Mosulas iedzīvotājus kā vairogu (papildināta)

26
Foto: LETA-Reuters

ANO gatavojas nepieredzēta apjoma humānajai krīzei jaunāko laiku vēsturē

Turpinoties Irākas pilsētas Mosulas atbrīvošanas operācijai no grupējuma “Islāma valsts”, pieaug bažas, ka teroristi grasās izmantot pilsētas iedzīvotājus kā dzīvo vairogu, paziņojusi ASV Aizsardzības ministrija jeb Pentagons, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Pentagona pārstāvji norāda, ka “Islāma valsts” nedēļām ilgi neļāva nevienam no Mosulas pusotra miljona iedzīvotājiem atstāt pilsētu. Pēdējās dienās, pastiprinoties karadarbībai pilsētas tuvumā, nav vērojama bēgļu plūsma. Tas liecina, ka iedzīvotāji tika turēti ar varu. ASV vadītā koalīcija un Irākas varas iestādes vēlējās, lai civiliedzīvotāji paliktu uz vietas, bet pastāvēja bažas, ka “Islāma valsts” varētu nogalināt tos, kas tiktu pieķerti bēgot.

Trešdien pēcpusdienā Reuters vēsta, ka vairāki tūkstoši civiliedzīvotāju pametuši Mosulas apkārtni, gatavojoties Irākas spēku iebrukumam pilsētā, lai atbrīvotu to no džihādistu kaujiniekiem. Daļa cilvēku bijuši spiesti bēgt uz kaimiņvalsti Sīriju, kur turpinās pilsoņu karš.ANO gatavojas, iespējams, lielākajai humānajai krīzei nesenajā vēsturē, ņemot vērā civiliedzīvotāju lielo skaitu Mosulā.

Irākas bruņoto spēku un to sabiedroto vienību aplenkuma cilpa ap Mosulu arvien vairāk savelkas, karavīriem pārņemot plašas teritorijas pilsētas pievārtē. Daļu teritoriju izdodas pārņemt bez pretestības, citur “Daīš” jeb tā sauktās “Islāma valsts” kaujinieki sīvi pretojas, izmantojot arī pašnāvnieku vadītas ar sprāgstvielām pārpildītas automašīnas, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Kā liecina dati, aptuveni pieci tūkstoši bēgļu devušies no Irākas uz kaimiņvalsti Sīriju, kur cer patverties bēgļu nometnēs ārpus džihādistu kontrolētās teritorijas. Pārējos virzienos Irākas pusē aktīvi tiek celtas humānās palīdzības pagaidu nometnes, gatavojoties ievērojamam cilvēku pieplūdumam.

“Kad “Daīš” kaujinieki metās bēgt no mūsu ciemata, mēs nācām uz armijas pozīciju pusi ar paceltiem karogiem. Viņi mūs sagaidīja un teica, lai gaidām šeit. Esam te jau divas dienas, pagaidām nezinām, kas būs tālāk,” atzina Irākas bēglis Salems Aveids Salems.

Ielu cīņas savulaik pusotra miljona cilvēku apdzīvotajā Mosulā, no kurienes džihādisti neļauj civiliedzīvotājiem izkļūt, radītu milzīgu bēgļu plūsmu un apdraudētu neskaitāmu cilvēku dzīvības. ANO brīdinājusi, ka tā varētu būt lielākā humānā krīze pasaulē pēdējo gadu laikā. Irākas armija aicina “Daīš” kaujiniekus padoties, lai izvairītos no nevajadzīgas asinsizliešanas.

“Mūsu izlūkošanas dati liecina, ka Mosulā pašlaik atrodas pieci līdz seši tūkstoši “Daīš” kaujinieku. No šīs vietas es viņus uzrunāju un aicinu nolikt ieročus, neriskējot ar dzīvību un, ja Dievs dos, ļaut viņiem atgriezties pie savām ģimenēm dzimtajās pilsētās,” teica Irākas armijas ģenerālleitnants Talibs Šagati.

Ir aizdomas, ka daudzi džihādistu kaujinieki varētu nolikt ieročus, iefiltrēties civiliedzīvotāju vidū un vēlāk rīkot jaunus uzbrukumus. Īpaši bīstami tas ir lielākoties sunnītu apdzīvotajās teritorijās, kur joprojām valda liela neticība Irākas centrālajai valdībai, kurā dominē šiīti.

Jau vēstīts, ka kauja par Mosulas atbrīvošanu liek uztraukties vairākām Eiropas valstīm, pirmkārt Francijai un Beļģijai. Tās sagaida vairāku simtu vai tūkstošu pilsoņu atgriešanos, kuri savulaik pievienojušies džihādistiem. Irākas otru lielāko pilsētu Mosulu džihādisti kontrolē divus gadus. Pēdējos mēnešos Irākas spēki, kurus atbalsta ASV vadītās koalīcijas aviācija, ir atkarojuši no islāmistiem plašas teritorijas un vairākas apdzīvotas vietas.

Irākas arābu un kurdu spēki ar ASV vadītās koalīcijas atbalstu jau vairākus mēnešus virzās tuvāk Mosulai. ANO lēš, ka tur joprojām varētu būt ap miljons iedzīvotāju. Irākas armija jūlijā ieņēmusi stratēģiski nozīmīgo Fallūdžas pilsētu valsts vidienē. Tā kopš 2014.gada janvāra atradās grupējuma “Islāma valsts” kontrolē.

ASV valdība paziņojusi, ka kopā ar Irākas kolēģiem un Apvienoto Nāciju Organizāciju gatavojas masveida bēgļu plūsmai, kad sāksies cīņas Mosulas ielās. Tiek sagaidīts, ka pilsētu var pamest no 200 000 līdz vairāk nekā miljonam cilvēku.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu